Ви тут:

Стоматологиня із Сєвєродонецька відкрила сучасну клініку в Києві, де працюють лише переселенці

15-03-2024
Категорія: 

]]>Олена Паталаха – завідувачка кафедри стоматології Луганського державного медичного університету, лікарка-стоматологиня з Луганщини. До повномасштабного вторгнення мала приватний медичний центр у Сєвєродонецьку, а тепер відкрила сучасну стоматологічну клініку в Києві.]]>

]]>Про свою діяльність до та після нової фази війни пані Олена розповіла кореспондентці ]]>]]>ТРИБУН]]>]]>.]]>

Медичний центр “Естетик-центр” у Сєвєродонецьку 

16 травня 2005 року лікарка з великим досвідом роботи відкрила клініку, спеціалісти якої у подальшому надавали стоматологічні та косметологічні послуги (інʼєкції, медичний манікюр, педикюр та корекція нігтів, що вросли). Також у закладі працювали лікарі-дерматологи, масажисти, гінекологи, лікарі УЗД.

Медичний центр “Естетик-центр” у Сєвєродонецьку 

Медичний центр “Естетик-центр” у Сєвєродонецьку 

У колективі працювало 33 людини, зокрема лікарі, які брали участь у створенні сучасної клініки, медичні сестри, асистенти та адміністратори. 

Медичний заклад пережив окупацію Сєвєродонецька в 2014 році. Тоді, згадує пані Олена, місто було під ворожим прапором недовго. Бойові дії завершились швидко, Сєвєродонецьк звільнили майже без руйнувань.

Медичний центр “Естетик-центр” у Сєвєродонецьку 

Медичний центр “Естетик-центр” у Сєвєродонецьку 

Після деокупації лікарі безкоштовно надавали послуги військовослужбовцям, а керівниця клініки  займалася волонтерською діяльністю.

“24 лютого ми сприйняли як черговий етап війни, що точилася вісім років. Під час звільнення міста в 2014 всі співробітники залишалися на робочих місцях. Думали, так буде і тепер. Але не сталося, як гадалося”, – поділилася медикиня. 

У 2022 році пані Олена паралельно працювала на посаді завідувачки кафедри стоматології Луганського державного медичного університету в Рубіжному. Тому в перші дні повномасштабного вторгнення була й на кафедрі, де разом з лаборантами намагалася зберегти документацію та матеріальні цінності, й поруч зі співробітниками клініки. 

“Весь колектив був на місці, всі підтримували один одного та пацієнтів, які продовжували до нас звертатися. Усім надавали допомогу. 26 лютого 2022 року прийом був востаннє. Можливості працювати під шаленими обстрілами не було. Ми обмінювалися SMS-повідомленнями в месенджерах, цікавилися, хто, як і де, чи всі живі після чергових обстрілів. Переживали та співчували”, – розповіла лікарка.

Евакуація з Луганщини

Лікарі виїхали з міста 5 березня, коли вже не могли витримувати обстріли навіть у підвалах будинків.

“Сподівалися доїхати до Дніпра та повернутися на півдороги, якщо повідомлять, що все скінчилося. Обладнання, як і особисті речі  не брали з собою, бо вірили, що це все не надовго”, – згадує жінка.

Пані Олена з дітьми евакуювалася до Ужгорода. Там вона народилася і там живуть її батьки.

За словами медикині, дорога зайняла 5 діб – були величезні черги з авто, що тікали в більш безпечні регіони країни. Майже всі співробітники весь час залишалися на зв’язку, але дехто все ж вирішив залишитися в місті.

Згодом Олена Паталаха працювала в декількох клініках на Закарпатті, зокрема в Ужгороді, та вела викладацьку діяльність.

Стоматологиня Олена Паталаха

Стоматологиня Олена Паталаха

За деякий час я дізналася, що в Сєвєродонецьку знищена і клініка, і власний будинок. Повертатися нема куди. А це значить, що починати доведеться з нуля. 

Відкриття клініки в Києві

Після закінчення екзаменаційної сесії у студентів лікарка подала резюме до медуніверситетів Києва та Ужгорода. 

“Швидше відреагував Київ. До того ж, поруч були друзі, які запропонували там житло та роботу. Це і стало стимулом рухатись у напрямку столиці”, – поділилася медикиня.

Мрія працювати в Києві, каже пані Олена, була давно, але ж зовсім не такими втратами та не з чистого аркуша. 

“Прискорення було шаленим. Позаду – діти та колектив. З усіма тримали звʼязок, пацієнтів не залишали напризволяще. Кількість яких, до речі, була дуже великою. Вони втратили можливість долікуватися там, вдома. А коли мова йде про довготривале ортодонтичне лікування або протезування, то не зрозуміє важливість постійного контролю той, хто через це не проходив. Пацієнти та колектив не залишили вибору – треба вставати з колін”, – розповідає жінка про мотивацію. 

Пані Олена разом з колегами дуже хотіли отримати грант на власну справу, але, на жаль, отримали відмову, як зазначає медикиня, без вагомої причини.

Стоматологиня Олена Паталаха

Стоматологиня Олена Паталаха

Відмова – вирок, який ми отримали. Але після всього, що довелося пережити, нас так просто не здолати.

Не дивлячись на розчарування та невдачі, пані Олена та її команда не склали руки та продовжили йти до своєї мети.

Олена Паталаха відкрила в Києві сучасну клініку “Estetic dental studio”. Там працюють винятково переселенці.

Клініка “Estetic dental studio” у Києві

Клініка “Estetic dental studio” у Києві

“Мої дівчата – найкращі! Вони гідно здолали та досі долають випробування, які випали на нашу долю. Мова не лише про втрати, горе та розбиті надії! Це ще й випробування ставленням до внутрішньо переміщених осіб в інших медичних закладах. Більшість, звичайно, допомагали та надавали прихисток, але було й таке, що не хочеться згадувати”, – розповіла жінка.

Лікарка пишається проробленою роботою та підтримкою колег, адже команді вдалося не лише отримати документи та дозвіл на роботу в Києві, а ще й поповнити клієнтську базу мешканцями столиці.

Стоматологиня Олена Паталаха

Стоматологиня Олена Паталаха

“Ми розвиваємось, стаємо сильнішими! Дуже вдячні цьому прекрасному місту за те, що дало нам шанс жити та працювати, створювати здорові та щасливі посмішки, не дивлячись на війну. Наразі ми набираємо колектив досвідчених лікарів та асистентів. Плануємо багато навчальних заходів із самовдосконалення та розвитку”, – підсумувала лікарка-стоматологиня Олена Паталаха.

 

Джерело: ТРИБУН - ]]>https://tribun.com.ua/uk/109468-stomatologinja-iz-severodonetska-vidkril...]]>





Рейтинг: 
5
Средняя: 5 (1 оценка)