Ви тут:

Шевченковий березень у Сєвєродонецькому фаховому коледжі культури і мистецтв

15-03-2024
Категорія: 

   ]]>Кобзарю! Знов до тебе я приходжу…]]>

   Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим, неповторним. Тарас Григорович Шевченко - велика і невмируща слава українського народу. У його особі український народ ніби об'єднав найкращі сили й обрав співцем своєї історичної слави та гіркої долі, виразником власних сподівань і прагнень. Під думи народні налаштовував свою ліру Кобзар, тому й оживало в його полум'яному слові все те, що таїлося в глибині душі народу. Як весна оновлює природу, так само поезія Великого Тараса оновлює наші душі, закликає бути чесними і милосердними, щиро любити свій народ, свою Україну.

      Кобзарю!
      Знов до тебе я приходжу,
      бо ти для мене совість і закон.
                                  Л. Костенко

]]>]]>

    Щороку на початку березня в Сєвєродонецькому фаховому коледжі культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва проходить низка заходів, яку традиційно називають Шевченківським тижнем, який цього року присвячений 210 річниці з дня народження Пророка.

   Всі ми найперше знаємо його як геніального поета. Линуть над світом вірші та пісні, написані Шевченком. А його величний образ постає у нових ліричних творах поетів. Але володів він багатьма талантами. Видатний ґравер, живописець, прозаїк, драматург, співак, актор, режисер, скульптор…

   У день 210-ї річниці від дня народження поета ми промовляємо найкращі слова вдячності та намагаємося глибше розкрити його талант найвищого ступеня. Усі викладачі та студенти ретельно готувалися до ювілею. Кожна циклова комісія на своєму відділі провела відкриті заняття та урочисті заходи з нагоди дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

]]>]]>

   Відкрив тиждень захід «Шевченківське слово у вокально-хоровій музиці», на якому присутні співали та слухали відомі пісні на слова Тараса Григоровича, переглядали презентації творів на його слова, а студенти вміло відпрацьовували елементи диригування своєї фахової дисципліни, під керівництвом викладачів ЦК «Хорове диригування та спів. Акторська майстерність».

   Продовжила тиждень літературно-музична композиція «Подорож Тараса Шевченка Україною», яка повела нас стежками рідної Батьківщини, яку відвідував Геній 1843 року – рідна Кирилівка, Київ, Полтавщина, Хортиця, Чигирин та написав багато творів. Під час подорожі поет на власні очі побачив розгул кріпосництва, сваволю поміщиків і чиновників, злиденне життя селянства, яке влада позбавляла освіти, і все це він втілив у своїх надбаннях. Педагоги та студенти декламували уривки творів цього періоду, тим самим підтверджували єдність з тогочасним життям українців.

]]>]]>

   9 березня працівники коледжу разом зі студентами приєдналися на онлайн святкування річниці Великого Кобзаря до обласного урочистого заходу «Думи мої, думи…», де лунали його поетичні твори, пісні на слова Тараса Григоровича. На заході зібралися усі небайдужі земляки з рідної Луганщини, які наразі розкидані по різних куточках світу. Студенти на чолі з викладачами приготували номери у супроводі відеокліпів про любов генія до своєї Батьківщини, яку хотів бачити вільною і незалежною, мріяв про добробут і щастя українському народові.

]]>]]>

]]>]]>

   Відповідно до Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання, студенти та викладачі коледжу приєдналися зі своїми музичними номерами до Всеукраїнського флешмобу на сторінці Facebook «Єднаймо душі словом Кобзаря!», присвяченого пам’яті Тараса Шевченка, показуючи тим самим, що ми разом і ми незламні!!! Вже третє століття слова Генія живлять Українську душу. Спільну душу української нації. Кожне його слово – духовна зброя, яка разом зі зброєю військовою веде до Перемоги. Ще не одне покоління українців буде розгадувати глибину думки й особистість поета. Але вже зараз його дружнє послання та заповіт починають втілюватися в життя. Як говорить народне прислів’я : «Шевченко дужий був не силою, а словом мудрим».

]]>]]>

   Мінівиставу «Музи Тараса Шевченка» приготувала ЦК «Загальноосвітні та соціально-гуманітарні дисципліни». Відвідувачі заходу потрапили на театралізоване дійство, де познайомилися зі сторінками особистого життя Кобзаря. За життя український геній не був позбавлений щирої прихильності та уваги жінок. Простакувата петербурзька наймичка, сільська дівчина, актриса театру, юна німкеня-натурниця, княжна, дружина полковника, донька священника, дружина давнього друга… Всі ці жінки були частиною особистого життя поета.

]]>]]>

   Заключним акордом Шевченківського тижня стала віртуальна онлайн подорож музеями Тараса Шевченка у світі, яку приготувала ЦК «Теорія музики». Усі присутні з інтересом переглянули відео та фото, подумки побували в гостях у славетного Кобзаря на малій батьківщині, доторкнулися до речей та рукописів відомого генія, ознайомилися з цікавими фактами з життя Тараса Григоровича.

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

   Звисока споглядає Тарас на свою Україну. Бо безсмертна слава народного поета – патріота!!!

Шевченко - наш. Він для усіх століть,
Він - як Ісус Христос для України.
Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть,
І з цим вогнем виходьте із руїни.

]]>]]>

Браття-українці, станьмо на коліна
І благаймо щиро Спаса-Бога сина.
Україні просим волю,
всім народам – добру долю
І спокій на землі.
Всі будем молитись і Бога просити,
Щоб мир в Україні настав,
Щоби Україна не бачила крові
І ворог її не топтав…

 

Джерело: Сєвєродонецький фаховий коледж культури і мистецтв імені Сергія Прокоф'єва - ]]>https://www.sevmuz.lg.ua/node/1120]]>





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)