Ви тут:

Інструментарій із запобігання онлайн насильству щодо дівчат-підлітків

14-06-2024
Категорія: 

В Україні триває реалізація проєкту “Розширення можливостей правоохоронних органів у подоланні насильства щодо дітей в Інтернеті”

Проект фінансується Європейським Союзом і втілюється Міжнародною громадською організацією “Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я” у співпраці з іншими національними партнерами.

Мета проєкту - підвищити спроможність правоохоронних органів, центрів соціальних служб та організацій громадянського суспільства щодо:

  • Забезпечення цифрових прав дітей
  • Протидії проявам онлайн насильства
  • Створення ефективних сучасних інструментів навчання та реагування на жорстоке поводження з дітьми та молоддю в Інтернет-просторі.

В межах проекту підготовлено посібники, відео та буклети, для використання в роботі з відповідних питань. Посилання на матеріали розміщено нижче у форматі pdf.

Проблема онлайн-насильства над дітьми потребує комплексного вирішення. Завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів, соціальних служб, громадських організацій та батьків можна створити безпечний онлайн-простір для дітей.

Міжнародна громадська організація «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) запропонувала спеціалістам, які працюють із дітьми, пакет інструментів із запобігання насильству в Інтернеті щодо дівчат-підлітків — Збірник (Toolkit) з профілактики сексуального онлайн насильства щодо дівчат-підлітків.

Це збірка ресурсів, розроблених, створених або адаптованих і протестованих у рамках кількох європейських проектів за участю семи країн ЄС. ]]>Toolkit ]]>(Збірник) містить такі компоненти:

1. ]]>Посібник ]]>«Навчання протидії сексуальному насильству в Інтернеті щодо дівчат-підлітків: Посібник для спеціалістів, які працюють з дітьми».

Частина 1 посібника під назвою «Сексуальне насильство в Інтернеті: наслідки та заходи протидії» присвячена питанню сексуального насильства в Інтернеті щодо дівчат і містить інструкції щодо використання онлайн-інструменту CYBERSAFE, а також практичні рекомендації щодо проведення тренінгів.

Частина 2 «Плани тренінгів» містить чотири плани тренінгів, кожен з яких зосереджений на одному з чотирьох основних типів сексуального насильства в Інтернеті щодо дівчат. Посібник також містить додатки з навчальними вправами для офлайн тренінгу, та інформацію про те, куди можна подавати скарги в Україні, та рекомендовані джерела.

2. Адаптація українською ]]>онлайн-інструменту]]> CYBERSAFE (4 модулі), над яким працювали міжнародні та національні експерти. CYBERSAFE — це ігровий онлайнінструмент для профілактики онлайн-насильства щодо жінок та дівчат серед молоді (13- 16 років), який може використовуватись як у класі, так і в дитячих таборах тощо. Відтепер він доступний українською мовою фасилітаторам, які працюють із підлітками. CYBERSAFE сприяє здоровим стосункам та гендерній рівності в Інтернеті.

3. Два короткі навчальні анімаційні відео для дівчаток і хлопців, вже доступні на платформі YouTube:

 «Наслідки поширення оголеного селфі дівчинки без її згоди» ]]>ТУТ]]>

 «Що робити, якщо ваші оголені селфі потрапили в Інтернет» ]]>ТУТ]]>

4. ]]>Буклет ]]>«Поради для батьків та опікунів щодо протидії сексуальному насильству в Інтернеті». Цей буклет містить вказівки щодо запобігання сексуальному насильству в Інтернеті та спеціально призначений для батьків та опікунів.





Рейтинг: 
Голосов пока нет