Ви тут:

Велодоріжки Сєвєродонецька: історія, сучасність і майбутнє

28-11-2019
Категорія: 

Молодий Сєвєродонецьк був містом велосипедів, про що свідчать старі фотографії. Зауважимо, що міста в той час забудовувалися щільно, а автомобілів було мало. Велосипедисти і автомобілісти легко ділили проїжджу частину вулиць, ніхто не думав про поділ потоків автомобілів і велосипедів. Що в останні десятиліття стало актуальною проблемою для всього світу. Сьогодні ідеальним варіантом вважається, коли пішоходи, велосипеди і автомобілі рухаються кожен по власній смузі.

Втім, Сєвєродонецьк і в цьому напрямку набагато випередив свій час. У 1966 році був затверджений новий Генеральний план міста, який, по суті, був планом будівництва його нових районів. Генплан був дуже вдалим. В результаті його реалізації Сєвєродонецьк став найкрасивішим, упорядкованим і комфортним містом Луганській області. У Генплані були передбачені широкі вулиці і проспекти, розумне планування територій мікрорайонів, з великою кількістю об'єктів соціальної інфраструктури. І навіть з тим, що тоді для України було небаченим - мережею велосипедних доріжок. Які повинні були забезпечити вільне пересування на двоколісному транспорті по всіх нових кварталах, без створення перешкод пішоходам і автомобілістам. Плюс - безпечний виїзд на ньому за межі міста.

Нагадаємо, що йшов тільки 1966 рік. А в Генеральному плані Сєвєродонецька вже були передбачені велодоріжки вздовж всієї вулиці Новикова, від стели на в'їзді з боку Метьолкіного до СПЗ, уздовж вулиці, яка сьогодні називається шосе Будівельників - від вулиці Вілєсова до автовокзалу, по проспекту Гвардійський - від вул. Вілесова до вул. Донецька, по проспекту Космонавтів - від проспекту Гвардійський до вулиці Новікова. І, нарешті, по вулиці Вілесова - в районі 79 і 80 мікрорайонів. Всі велодоріжки планувалися для одностороннього руху - вони повинні були розташовуватися на протилежних сторонах вулиць, ширина їх становила 1,5 метра. Тобто всі вимоги, які передбачені в Генплані Сєвєродонецька 1966 року, повністю відповідають нинішнім ДБН (Державно-будівельні норми України). Окремо від велодоріжок повинні були облаштовуватися пішохідні тротуари - далі від проїжджої частини.

Як бачимо, Європа в Сєвєродонецьку планувалася ще в епоху розвиненого соціалізму. І ще наше прекрасне місто деякі «патріоти» називають совком?

На жаль, часи «застою» внесли свої корективи в ці плани. Багато з того, що було передбачено в Генплані, було проігноровано. На шосе Будівельників розбивка велодоріжки і тротуару з боку лісу не проводилася, на вулиці Курчатова велодоріжка була облаштована тільки на парній стороні вулиці, а на вулиці Вілесова - тільки на непарній. На проспекті Гвардійський велодоріжки були проведені тільки до проспекту Космонавтів. До того ж, як велодоріжки ці асфальтові смуги ніколи не використовувалися - попит на таке їх призначення ще не склався. Їх використовували як тротуари, а велосипедисти продовжували їздити або по проїжджій частині, або по тротуарах, які були істотно ширші.

На схемі наведена система велодоріжок, побудованих і не побудованих у Сєвєродонецьку відповідно до Генплану 1966 року. Червоні лінії - це ті доріжки, які були передбачені Генпланом, але не були побудовані, сині - велосипедні доріжки, які де-факто існують на сьогоднішній день. Нарешті, зелені - ті, що було відновлено в листопаді цього року.

На жаль, з 1994 року місто чекало лихо розчепірених пальців і тотальної безвідповідальності до того, що створювалося поколіннями, які будували Сєвєродонецьк. Коли побудоване раніше вважали «совком», і безжально знищували. Парк, сквери, об'єкти інфраструктури. А вже велодоріжки - само собою, як без потреби. Почалася забудова за «червоними лініями» - на тротуарах. Хаотично, без будь-яких планів створювалися парковки, під'їзди до магазинів, на тротуарах і доріжках встановлювалися кіоски. Ні тротуари, ні велодоріжки не ремонтували десятиліттями, а до автомобільних доріг руки іноді доходили. І велосипедисти стали їздити виключно по проїжджій частині. Покинуті без догляду велодоріжки руйнувалися, вони засипалися піском і землею, ділянки їх знищувалися забудовниками, які отримували в оренду земельні ділянки, по яких проходили доріжки.

22 грудня 2018 року настав час відроджувати Сєвєродонецьк. Нова команда управлінців поставила собі за мету перш за все відновити те, чим місто славилося раніше, і що позитивно виділяло його від інших міст. Та що було безвідповідально втрачено за останні чверть століття. Логіка такого вибору досить проста - відновлювати вже існуюче дешевше, ніж будувати заново. Тому в умовах обмеженості ресурсів такий підхід дозволяє повернути для жителів більше число соціально значущих об'єктів.

Що стосується велодоріжок, то Генплан Сєвєродонецька в 1966 році розробляли без сумніву розумні люди. Розробили оптимальну їх мережу, що дозволяє велосипедистам як переміщатися між кварталами нової частини міста, так і виїжджати з нього в усіх можливих напрямках. У Сєвєродонецьку на сьогодні за фактом є 16 км велосипедних доріжок, які, правда, практично всі потребують серйозного ремонту.

У листопаді 2019 року міською радою було виділено 80,8 тис.грн на ремонт ділянки велодоріжки протяжністю 1,5 км (по 750 м в кожну сторону). Сума була явно недостатньою, реальна вартість ремонту тротуару довжиною 1,5 км і шириною 1,5 м становить приблизно 1,2 млн.грн. В межах виділеної суми було проведено ремонт декількох найбільш пошкоджених ділянок покриття і заміна бордюрного каменю. На не новий. В цілому ж якість асфальтового покриття залишилося незадовільною. Вкрай невдалою була і розмітка, нанесена на доріжку.

Крім того, ремонт тільки 1,5 км велодоріжки (тим більше, в її середині, від вул. Курчатова до проспекту Космонавтів), не робить її привабливою для використання велосипедистами. Їм потрібна не частина однієї доріжки, а їх мережа. Щоб доїхати з точки А в бажану точку Б.

Ця робота викликала бурхливу реакцію місцевої опозиції. І це добре: для керівництва міста це було свого роду промо-акція - потрібно було привернути увагу мешканців до перспективи відновлення в Сєвєродонецьку велосипедних доріжок. Опозиція допомогла це зробити. І подальші дії міської ради в цьому напрямку будуть всім більш зрозумілими.

З іншого боку, тільки на відновлення велосипедних доріжок, вже існуючих відповідно до Генплану Сєвєродонецька, потрібно приблизно 15 млн.грн. А потрібні ще нові велодоріжки - в старій частині міста. І створення велодоріжок, без сумніву, сьогодні менш пріоритетний напрямок, в порівнянні, наприклад, з ремонтом тротуарів.

Тому в мережі велодоріжок Сєвєродонецька на 2020 рік є єдина перспектива - грантові програми. І це не така вже й безнадійна перспектива. З огляду на те, що місто перший свій крок уже зробило. У листопаді 2019 року.

Матеріал сайту «Сегодня в Северодонецке» ]]>«Велодорожки Северодонецка: история, современность и будущее»]]>

 

Схожі матеріали:

"Молодь закликає до здорового способу життя - велопробіг з нагоди Дня міста!"

 

 





Рейтинг: 
5
Средняя: 5 (2 оценок)