Ви тут:

Традицію приготування Щедрищанськго капусняка включено до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Луганщини

13-05-2025
Категорія: 

На засіданні Обласної комісії з формування переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Луганської області розглянуто подання відділу культури Сєвєродонецької МВА про включення до обласного реєстру «Традицію приготування Щедрищанського капусняка».

Традиція приготування Щедрищанського капусняка є локальною гастрономічною практикою, що виникла та сформувалася в середовищі мешканців кварталу Щедрищеве міста Сіврськодонецьк. Елемент побутує як форма кулінарної спадщини, що поєднує харчову функцію з глибоким символічним і соціокультурним значенням. Приготування капусняка стало характерною частиною ритуальної та святкової кулінарії, зокрема в межах родинних і громадських зібрань, що забезпечують тяглість традицій між поколіннями.

За результатами розгляду Обласна комісія одноголосно ухвалила рішення про включення до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Луганської області «Традиції приготування Щедрищанського капусняка» - живе свідчення неперервності традиції, сили громади та культурної самобутності.

Як готували старовинну кулінарну страву «Щедрищанський капусняк»: https://sed-rada.gov.ua/novini/nematerialna-kulturna-spadshchina-gromadi...

 

Світлини: власний архів

]]>https://www.facebook.com/groups/132850667370557/posts/1619440648711544/]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет