Ви тут:

Нематеріальна культурна спадщина громади: «Щедрищанський капусняк» готувала мати загиблого Захисника Олексія Ковальчука

30-09-2024
Категорія: 

1 жовтня Україна відзначає важливі свята держави – День захисників та захисниць України, День українського козацтва, Покрови Діви Марії (Богородиці).

До цього дня Сєвєродонецька громада презентувала старовинну  кулінарну страву, яку готували та готують у Щедріщевому, - капусняк. Цей рецепт зберігся у щедрищан з давніх давен та передається з покоління в покоління.

Тож, було вирішено, що така страва повинна бути у Нематеріальній культурній Спадщині нашого краю, бо це не просто страва, це  витвір мистецтва.

Особливу роль у відтворенні та передачі елемента «Традиція приготування Щедрищанського капусняка» відіграють мешканці Сєвєродонецької громади (квартал Щедрищеве). Тому капусняк готувати саме вони: ті, хто володіє цим рецептом: Клавдія Олександрівна Ковальчук, Марина Тітаренко, Алла Миколаївна Грачова.

Клавдія Олександрівна - мати загиблого Героя Олексія Ковальчука. До війни вона мешкала у Щедрищевому, як і її земляки, які в 2022 році покинули свої рідні домівки в зв’язку з нападом росії на Україну.  Мешканці які перемістились до безпечних міст України та Європи. Група мешканців кварталу Щедрищево також знайшла свій прихисток у Дніпрі.

Наша Сєвєродонецька земля дуже багата на талановитих, обдарованих та щедрих людей, а саме головне що ці люди вміють зберігати наші старовинні але незабуті звичаї, обряди та традиції.

Жіночки-кулінари готували страву, а члени комісії дивилися на чарівні дії та записувати рецепт.

Майстрині чіткими рухами організували підготовку компонентів. Готували на вогнищі, як і годиться за рецептом. Всі інгредієнти прості та поживні: звісно, капуста, картопля, пшоно, м’ясо тощо. Все додається за чіткою черговістю. Майстрині також звернули увагу на деякі нюанси готування страви, все це щедро приправляючи історією нашого краю, зокрема Щедрищевого.

Нематеріальна культурна спадщина Сєвєродонецької громади зафіксована протоколом комісії, далі відповідно до вимог він буде переданий до обласного переліку об’єктів Нематеріальної культурної спадщини Луганщини.





Рейтинг: 
5
Средняя: 5 (1 оценка)