Ви тут:

Сєвєродончани у фіналі Всеукраїнського конкурсу юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського

28-05-2024
Категорія: 

25 травня 2024 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка підводили підсумки Всеукраїнського конкурсу юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського, який тривав протягом чотирьох місяців. Цьогоріч науковий форум відбувався вже в п’ятнадцяте, його заснував Євген Гладишевський, доктор хімічних наук і вчений у галузі кристалохімії.

Згідно правил проведення Всеукраїнського конкурсу юних дослідників «Кристали» змагання проводились у двох вікових категоріях: середньої та старшої. Учасники віком 6-12 років цьогоріч вирощували кристали з мідного купоросу, а учні віком 13-18 років готували тези наукових досліджень на тему «Структура та форми кристалів».

Роботи школярів оцінювало висококваліфіковане журі, до складу якого увійшли професорка кафедри загальної та координаційної хімії Університету Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін, Польща) Зофія Жончинська, а також представники хімічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка – доцентка кафедри неорганічної хімії Зіновія Шпирка, старший науковий співробітник кафедри неорганічної хімії Ярослав Токайчук, аспірантка Анастасія Брода та студент Богдан Коротошин.

16 здобувачів освіти: з Лисичанського ліцею № 4 Сєвєродонецького району Луганської області, Лисичанського ліцею № 12 Сєвєродонецького району Луганської області, Ліцею «Інтіум» міста Сєвєродонецька, Нижньодуванського ліцею Нижньодуванської селищної ради Сватівського району Луганської області, Школи олімпійської освіти Попаснянського ліцею № 21 Попаснянської міської територіальної громади Сєвєродонецького району Луганської області вдома під наглядом дорослих облаштовували свої власні мікролабораторії. Протягом 2 місяців тривали лабораторні дослідження, вирощені кристали були упаковані та відправлені до журі конкурсу, а деякі конкурсанти записували коротке (до 3 хв.) відео про свій кристал: показували його з усіх боків і розповідали, як його вирощували.

Вірченко Ренат, учень 7 класу ліцею "Інтіум" міста Сєвєродонецька був відзначений журі у номінації “Найякісніший кристал”.

Учасників конкурсу привітав проректор з наукової роботи, академік НАН України, професор Роман Гладишевський. «24 переможці першого етапу Конкурсу в старшій віковій категорії представлять результати своїх напрацювань. Приємно, що цьогоріч наукове змагання згуртувало понад дві з половиною тисячі юних дослідників, і я захоплююсь тим, що, попри нелегкі часи війни, повітряні тривоги та обстріли, у школярів не згасає спрага до нових знань, до відкриттів, до науки. Це ще одне підтвердження того, що ворог ніколи не зламає нашого духу. Я вірю, що Ви, юні дослідники, дорослішатимете у сильній та вільній України і вкотре дякую Силам оборони України, завдяки яким маємо змогу проводити освітні і наукові форуми», – підкреслив Роман Євгенович.

До вітальних слів долучився Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. «Радий вітати усіх дослідників науки, учасників Всеукраїнського конкурсу юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського. Вже багато років поспіль цей захід збирає активну молодь й об’єднує школярів у любові до природничих наук. Цінним є те, що завдяки Конкурсу, юні дослідники мають змогу пізнавати не лише хімію, фізику, біологію, але й вивчають історію та культуру. Висловлюю вдячність усім причетним до організації Конкурсу, а учасникам бажаю не втрачати натхнення, не боятися братися за складні завдання і завжди прагнути досягати високих цілей. Любов юного покоління до науки утверджує моє переконання, що Україна після перемоги стане однією з провідних держав світу», – підкреслив Оксен Лісовий.

Надалі слово надали безпосередньо юним дослідникам, які натхненно ділилися результатами своїх напрацювань. Луганщину представляли 2 вихованки Обласної очно-заочної школи комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді», секції «Основи наукових досліджень» науковий керівник Лариса СЄВЄРІН (керівниця секції, заступниця директора з навчально-виховної роботи гімназії № 10 міста Сєвєродонецька Луганської області):

• Дар’я ЖУРБА, учениця 8 класу гімназії № 10 міста Сєвєродонецька досліджувала застосування фотонних кристалів.

• Софія КОТЛЯРОВА, учениця 8 класу гімназії № 10 міста Сєвєродонецька з дослідженням ефекту пам’яті форми кристалів.

Щиро вітаємо наших учасників Конкурсу «Кристали» імені Євгена Гладишевського! Бажаємо нових творчих звершень і натхненного наукового пошуку!

 

]]>Департамент освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації]]>

]]>https://www.facebook.com/osvitaloda/posts/pfbid036YfAyZrYANMYf2PKpUJpqs7...]]>





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)