Ви тут:

ПРАВИЛЬНИЙ ЗМІСТ ДОВІРЕНОСТІ: ЯКИЙ ТЕКСТ ПОСВІДЧИТЬ НОТАРІУС

06-08-2024
Категорія: 

Уповноважити одну особу на вчинення дій від імені іншої можна шляхом оформлення довіреності. Такий правочин дозволяє позбутися незручностей, котрі можуть виникнути через зайнятість, відстань, брак часу тощо.

Щоб документ набув чинності, він не має суперечити передбаченим законом вимогам. Нотаріусу важливо, щоб у довіреності були чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Вони мають бути правомірними, конкретними та здійсненними. Разом з тим, довіреність від імені кількох осіб може бути посвідчена на вчинення юридичних дій для досягнення спільної мети.

Водночас, фахівці юстиції не посвідчують документ на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем. А в довіреності на укладання договору дарування обов’язково зазначаються прізвище, ім’я, по батькові або повне найменування обдаровуваного. У разі невиконання такої умови вона є нікчемною.

У тексті довіреності мають бути зазначені: місце й дата складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження – для юридичної особи) представника й особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посади, які вони займають. У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер). У довіреностях, виданих на ім’я адвокатів, можуть зазначатися їх статус та членство в адвокатському об’єднанні.

Варто зазначити, що за минулий рік на теренах Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції державні та приватні нотаріуси посвідчили майже 200 тисяч довіреностей.

 

]]>https://www.sumyjust.gov.ua/novini/pravylnyy-zmist-dovirenosti-yakyy-tek...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет