Ви тут:

Бюджети громад тимчасово окупованої Луганщини обговорили на Загальних зборах Луганського регіонального відділення АМУ

06-08-2024
Категорія: 

Луганське регіональне відділення Асоціації міст України (АМУ) організувало Загальні збори для голів громад-членів Асоціації міст України. Захід було спрямовано на визначення стратегій фінансового забезпечення територіальних громад у Луганській області на майбутній рік, зокрема у контексті формування Бюджетної декларації на 2025 рік.

]]>Наталія Бойко]]>, виконавча директорка Луганського РВ АМУ, відкрила захід, підкресливши важливість обговорення проблем, які ставлять під загрозу фінансову стійкість громад в умовах економічних та соціальних викликів. Особливо вона акцентувала увагу на зменшенні доходів місцевих бюджетів через військовий стан та окупацію територій Луганської області.

Олександр Слобожан, виконавчий директор АМУ, висловив подяку учасникам за підтримку та взаємодію в реалізації спільних ініціатив, спрямованих на захист інтересів громад. Він особливо відзначив координацію зусиль територіальних громад Луганської області на національному рівні.

Він підкреслив позицію АМУ щодо необхідності збереження частки ПДФО в доходах місцевих бюджетів, а також відстоювання реверсної дотації, яка вирівнює можливості громад в умовах складної економічної ситуації.

Виконавчий директор Асоціації міст України наголосив на трьох консолідованих пропозиціях до проекту Бюджетної декларації на 2025-2027 роки. Вони спрямовані на забезпечення фінансової стійкості територіальних громад.

Перша з цих пропозицій стосується збереження частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 64%. Олександр Слобожан підкреслив, що будь-яке зменшення цієї частки, як запропоновано у проекті декларації (з 64% до 60%), призведе до значних втрат фінансових ресурсів для громад, зокрема для територіальних громад Луганщини ця сума складає близько 30 млн. гривень.

Друга пропозиція Асоціації стосується повернення військового ПДФО до бюджетів місцевого самоврядування. Зараз цей податок вилучається на користь державного бюджету, не забезпечуючи повністю компенсацію громадам Луганщини.

Третя пропозиція полягає у збереженні реверсної дотації, яка зараз не вилучається з місцевих бюджетів до державного. Проте уряд пропонує почати вилучати її з 2025 року, що негативно вплине на бюджети ряду громад Луганщини, зокрема Сєвєродонецької, Кремінської, Рубіжанської та інших.

 

]]>https://www.facebook.com/auc.lg.ua/posts/pfbid0okYYRPjBwQcCiSvQ7uWKpqGuY...]]>





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)