Ви тут:

Перший заступник начальника Сєвєродонецької МВА Тетяна Верховська у Брюселі взяла участь у навчанні «Тимчасово окуповані/ деокуповані громади: як їх інтегрувати в українське суспільство?»

28-05-2024
Категорія: 

В рамках навчального візиту «Тимчасово окуповані/ деокуповані громади: як їх інтегрувати в українське суспільство?», організованою Програмою «U-LEAD з Європою» для Асоціації нескорених громад, перший заступник начальника Сєвєродонецької міської військової адміністрації Тетяна Верховська у складі української делегації представників громад відвідала м. Брюссель.

Захід відбулася в рамках діяльності Регіонального офісу міжнародного співробітництва, створеного за ініціативи Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України з метою допомоги вивчення та врахування досвіду у сфері відновлення тимчасово окупованих агресором територій.

Під час візиту відбулася зустріч з керівниками Комітету Європарламету з регіонального розвитку. Сторони обговорювали та вивчали питання безпекової ситуації та наслідки щоденних терористичних атак росії на мирні населені пункти України, повернення до мирного життя після окупації, питання європейських інвестицій та фінансової підтримки у відбудові деокупованих територій. 

Особлива увага під час навчання приділялася питанням підтримцки ветеранів війни (соціальний захист, забезпечення житлом, зайнятість, досвід медичного обслуговування); житловій програмі для ВПО, яка фінансується Радою Європейського банку розвитку та за рахунок донорів; залученням інвестицій у знедолені райони, використання громадських субсидій в підприємства на деокупованих територіях; інвестування у програми по відновленню. 

Перший заступник начальника Сєвєродонецької міської військової адміністрації Тетяна Верховська зазначила, що навчальна поїздка надзвичайно важлива: "Європейський досвід відновлення деокупованих територій, вивчення практики стимулювання повернення жителів деокупованих громад назад та фінансова підтримка деокупованих громад європейськими партнерами - це крок до відновлення та відбудови України, Луганщини та безпосередньо Сєвєродонецької міської територіальної громади. Відбулася низка зустрічей та навчальних заходів. Завдяки Програмі «U-LEAD з Європою» та Асоціації нескорених громад налагоджуються контакти з потенційними партнерами для проєктів з підтримки наших мешканців, що евакуювалися - це в першу чергу житло для ВПО. Не менш важливе питання - розвиток громади після деокупації та повернення наших мешканців на звільнені території. А це - питання безпеки, розмінування, відбудова житла, соціальних об'єктів та підприємств, створення нових робочих місць тощо. Але головне - це наші люди. Збережемо людський капітал - відродимо громаду".

 





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)