Ви тут:

Перемагати технологіями та берегти життя

31-07-2024
Категорія: 

Технології мають стати основою української перемоги. Передумова - це швидка адаптація та тісна співпраця приватного і державного секторів, масовість та актуальність різноманітних безпілотних систем у воді, в небі та на землі. Таким був головний посил конференції в рамках хакатону Precision, присвяченого безпілотним системам.

Хакатон Precision започаткований за ініціативою кластеру підтримки оборонних технологій ]]>Brave1]]>, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства оборони України та Збройних Сил України з метою консолідації зусиль приватного та державного секторів в сфері розвитку оборонних технологій. В ньому беруть участь українські та закордонні розробники, інженери, військові, експерти та науковці.

Захід об’єднав понад 400 інноваторів, а також більш як 500 представників державних відомств, Сил безпеки і оборони, компаній-виробників, бізнесу, інвестиційних фондів та інших учасників екосистеми оборонних інновацій.

Спікером від Збройних Сил України виступив заступник Головнокомандувача ЗС України полковник Андрій Лебеденко. За його словами, за останні майже три роки на полі бою відбулись суттєві технологічні зрушення. “Командування Збройних Сил бачить цю технологічну перспективу. Головне для нас - віднайти найефективніші рішення для збереження життя наших військових”, - підкреслив заступник Головнокомандувача.

Збройні Сили України потребують постійного покращення безпілотних систем - машинне бачення, елементи штучного інтелекту, рої безпілотників та сучасні засоби РЕБ.

Учасники конференції обговорили необхідність покращення взаємодії між державою та приватними виробниками безпілотних систем. Інтенсифікувати цю взаємодію дозволить щойно створене командування Сил безпілотних систем ЗСУ під керівництвом полковника Вадима Сухаревського, який також взяв участь у хакатоні Precision.

За словами Вадима Сухаревського, командування Сил безпілотних систем ЗСУ поєднує в собі три основні стихії: небо, землю і воду.

Він пояснив, які наразі існують виклики перед новоствореним командуванням: “Якщо говорити про повітряні безпілотники, що працюють на тактичній глибині (до 20 км), ЗСУ мають в цьому колосальний досвід і можливості - більше 165 тільки повітряних засобів. Наразі спілкуємось з виробниками, визначаємо напрямки щодо вдосконалення цієї глибини. І закликаємо виробників приєднатися до нас, завітати на наші полігони та разом вдосконалювати необхідну для ЗС України зброю і засоби”, - закликав командувач Сил безпілотних систем.

За словами заступника Головнокомандувача Андрія Лебеденка, безпілотні системи на полі бою “вже переважають за ефективністю класичні види зброї, включно з артилерією”.

Відповідно, пріоритетні напрямки для Збройних Сил України та виробників зброї - також технологічні. Це перехоплювачі, системи коригування вогню артилерії, контрбатарейна боротьба, безпілотні системи, які здатні ефективно працювати на оперативні (до 100 км) та стратегічні глибини (понад 100 км).

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський поставив задачу максимального збереження життя людей на полі бою. Тож, вже починається впровадження технологій, які дозволяють ефективно замінити присутність людей роботизованими системами на найбільш небезпечних ділянках фронту.

Крім того, серед найближчих кроків реформування безпілотних систем - впровадження тактики ударів роями та інсталяція систем “свій-чужий” на безпілотних засобах, які раніше використовувались лише в авіації.

«Наше завдання в технологічній війні — постійно генерувати інновації, бути відкритими, шукати швидкі рішення та бути на декілька кроків попереду. Такі заходи, як хакатон Precision, є квінтесенцією цього, адже об’єднують найкращих інженерів з різних куточків України навколо спільної цілі — перемоги України. Упевнений, що постійний пошук найкращих рішень обов’язково дасть змогу створити наступний геймченджер цієї війни, який надасть нам перевагу на полі бою», — заявив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації. 

Протягом другого та третього днів хакатону понад 60 українських команд розробляли рішення в таких сферах: удосконалені системи наведення; об’єднання датчиків та аналіз даних; розумні боєприпаси; симулятори та навчальне програмне забезпечення; автономні й напівавтономні системи та мережецентричні засоби ведення бойових дій. 

“Сьогодні Головнокомандувачем визначена задача комплексного застосування роботизованих комплексів і БПЛА на полі бою. Наприклад, замінити взводний опорний пункт технологічними системами, коли персонал знаходиться поза межами небезпечної зони. Ми можемо мати технологічну перевагу, яка дозволить нам перемогти”, - резюмував Андрій Лебеденко.

Під час створення рішень командам допомагали професійні ментори, серед яких військові, науковці, експерти у сфері оборонних технологій. Проєкти учасників оцінювало фахове журі, до складу якого ввійшли представники Генштабу, Міноборони, Мінстратегпрому, військові, інженери, науковці, інвестори, представники бізнесу та громадських організацій. 

48 команд запітчили свої проєкти перед журі. За результатами оцінювання фіналістами хакатону стали 12 команд. Вони отримали грошову винагороду, яку можна спрямувати на подальший розвиток презентованого рішення. У четвертий день хакатону учасники з прототипами високого ступеня готовності змогли протестувати рішення на полігоні.  

«В умовах, коли ворог переважає нас у силах і засобах, критично важливо ефективно використовувати наявний ресурс. Базовим для цього є підвищення точності ураження через застосування новітніх технологій. Разом із командами, які найкраще зарекомендували себе на хакатоні, працюватимемо над прискоренням розвитку розробок, щоб військові якнайшвидше отримали готові рішення та почали використовувати їх проти ворога», — зазначила Наталія Кушнерська, керівниця кластера Brave1.

Хакатон організував defense tech-кластер Brave1 за підтримки акселератора оборонних інновацій Defence Builder, інвестиційного фонду D3, компанії Uklon, Київської школи економіки, клубу лідерів бізнесу CEO Club Ukraine та компанії TAF Drones.

 

За інформацією: ]]>Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine]]> - ]]>https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/pfbid0BMwtHzF3PbzdBrVvegw...]]> та Міністерство цифрової трансформації України - ]]>https://thedigital.gov.ua/news/brave1-proviv-khakaton-precision-z-poshuk...]]>





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)