Ви тут:

Мін’юст оцифрував евакуйовані акти цивільного стану громадян із Донецької та Луганської областей

28-06-2024
Категорія: 

]]>Понад 3 мільйони документів раніше вдалося вивезти з охоплених бойовими діями областей, - повідомляють в Міністерство юстиції України.]]>

У Дніпрі відсканували 3 156 710 актів цивільного стану громадян, які були вивезені із Донецької та Луганської областей. Це допоможе зберегти дані про громадян, що важливі для надання державних послуг, навіть у випадку втрати фізичних носіїв, прискорити надання цих сервісів та наповнити державний реєстр верифікованою інформацією.

Оцифрування актів двох областей здійснили у межах проекту, що реалізували за ініціативи Міністерства юстиції України за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах «Проекту підтримки Дія», що реалізується за фінансування Швеції.

Акти цивільного стану громадян містять інформацію про народження, смерть, шлюб чи його розірвання, а також зміну імені (прізвища, імені, по батькові). Ця інформація важлива для надання низки державних послуг громадянам. Після сканування документи завантажуються у Державний реєстр актів цивільного стану громадян, що дозволить у подальшому звірити дані про громадян із реєстру зі сканованими копіями – верифікувати. Сканування здійснили на базі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у м. Дніпро.

Сканування актових записів дозволить забезпечити збереження даних про громадян та їх майбутню верифікацію в реєстрі, зазначив Сергій Орлов, заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Верифікація потрібна, аби виправити можливі помилки у реєстрі. Завдяки високій якості даних держава зможе створювати ще більше автоматичних послуг.

«Завдяки оцифруванню цих актових записів ми можемо пришвидшити верифікацію даних і підвищення ідентифікації громадян. У результаті, це дозволить створювати автоматичні послуги, в тому числі, наприклад, в соціальній сфері, – сказав він. – Глобальний проект, який ми робимо разом з партнерами, дозволить пришвидшити розвиток автоматичних послуг в державній екосистемі України. Тож плануємо розширити масштаб ініціативи на всю Україну, щоб максимально забезпечити наявність такої інформації в реєстрі та захистити важливі документи від загроз, викликаних повномасштабною війною».

Понад 3 мільйони вивезених до Дніпра актів з Донецької та Луганської областей відсканували раніше очікуваного – за 4 місяці, починаючи з лютого 2024 року. Роботи ускладнювала якість документів, адже серед них були акти ще 1940-х років.

Ініціативу з оцифрування паперових актів цивільного стану прагнуть поширити на усю країну, аби убезпечити архіви, що зберігаються у країні, та забезпечити збереження даних про громадян.

UNDP віддана підтримувати уряд у зміцненні ІТ-інфраструктури та розвитку державних реєстрів, що є ключовими для здатності держави виконувати свої функції, сказав Яко Сільє, Постійний представник UNDP в Україні.

«Безперебійна робота державних реєстрів – одна із ключових передумов, аби громадяни могли отримувати потрібні їм від держави послуги, попри безпрецедентні виклики, спричинені війною, – сказав він. – Проект зі сканування актів цивільного стану – одна зі складових цієї спільної роботи із Мін’юстом за підтримки партнерів. Масштабування цієї ініціативи дозволить забезпечити збереженість важливих для надання держпослуг документів та наповнення державних реєстрів верифікованими даними».

Це вже не перша ініціатива партнерів із підтримку розвитку електронних реєстрів Міністерства юстиції України. Раніше UNDP за фінансування Уряду Швеції підтримала ]]>розвиток ІТ-інфраструктури та електронних реєстрів Міністерства юстиції України]]>. Надане комп’ютерне обладнання та технічна підтримка допомогли міністерству в роботі над цифровізацією доступу до найважливіших документів.

 

 

 

Джерело: ]]>Міністерство юстиції України]]> - ]]>https://minjust.gov.ua/news/ministry/minyust-otsifruvav-evakuyovani-akti...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет