Сєвєродончанин Артем Зуборєв виготовляє органічне цільнозернове борошно за автентичними технологіями на Закарпатті
У Нижньому Селищі на Закарпатті запустили в роботу унікальний млин із кам’яними жорнами — піклярню.
На цьому млині вимушено переселений із Луганщини Артем Зуборєв виготовляє органічне цільнозернове борошно за автентичними технологіями.
Він – переселенець із Сєвєродонецька, приїхав сюди із батьком, на Закарпаття вперше. Сировари, місцеві підприємці Інна та Петро Пригари, а також фермер Орест Дель Соль, які вже не раз ставали авторами крутих ідей, які втілюються саме в Нижньому Селищі, запропонували Артему Зуборєву займатися млинарством.
Маленьке виробництво має назву «Піклярня» – млин по-нижньоселиськи. Тут Артем Зуборєв зараз проводить усі робочі будні та наразі сам забезпечує усі етапи виробництва органічного борошна.
«Дванадцять років я займався зовнішньою рекламою, тому цей проєкт для мене абсолютно новий, але дуже цікавий», – ділиться чоловік.
Артем Зуборєв
Головна мета млинарні – дати споживачу органічну продукцію. Для млина використовується виключно зерно від виробника, що сертифікований як органічний. Зі слів Артема, готове борошно наразі купують пекарні у Львові та Хусті. Особливий попит має спельта. Млин виготовляє 15-16 кілограмів борошна за годину.
Довідково. Борошно спельти органічне — здобуте шляхом помелу зерна найдавнішого в історії людства виду дикої пшениці, користь якої відкрили ще наші предки. Цінність і унікальність цієї пшениці, у порівнянні із сучасною, полягає у високому вмісті поживних речовин. Вживання спельти, завдяки її хімічному складу, зміцнює організм, робить його менш сприйнятливим до алергічних хвороб, а також допомагає в профілактиці серцево-судинних і онкологічних захворювань. Продукти зі спельти виводять з організму токсини і холестерин, нормалізують ліпідний склад крові та рівень глюкози, допомагають налагодити роботу органів шлунково-кишкового тракту, запобігають розвитку ожиріння, зміцнюють нервову систему та імунітет, підтримують здоров'я кісткової системи, швидко та ефективно відновлюють баланс життєвої енергії та стабілізують роботу всіх органів. Ця культура — рекордсмен за вмістом білка, протеїну, амінокислот, клітковини, мінералів та вітамінного складу серед всіх видів злаків.
«Почав розбиратися у новій сфері, вона мене зацікавила. Цей млин у нас французький, сам по собі він електричний, але має кам'яні жорна, як у давні часи. Це дуже великий плюс, бо так ми отримуємо повністю органічну продукцію. Зерно не піддається жодному термічному чи хімічному впливу, тож маємо продукцію найвищої поживної якості», — розповідає Артем.
За допомогою цього млина продукція максимально зберігає свої властивості, а єдиним побічним продуктом є висівки, що не менш корисні та популярні.
«Освоїти нову роботу було не дуже важко, я «вливався» десь місяць. Розумію, що потрібно чимось займатися, а не сидіти на місці», – каже Артем Зуборєв.
Піклярня вже має сторінку в інстаграмі, де можна переглянути процес її роботи.
Найдешевшим є кукурудзяне борошно, а найдорожчим – спельтове.
Вдалося знайти ринок збуту, це приватні пекарні та фермерські господарства. Уроздріб борошно вже можна купити у першому магазині локальних продуктів «Селиський ракаш».
«Унікальність млина у тому, що у нас, на жаль, ніхто не виробляє саме органічне борошно. Для цього є багато різних причин. В основному, через втрату традиції виготовлення зерна. Раніше на Закарпатті вирощували поширено спельту, вона була основою харчування. Але через те, що українське зерно, яке вирощувалося у центрі України, на півдні було дешевше і його легше було на великих площах заготовляти, у нас виробництво завмерло на якийсь період. І завдяки Павлу Тізешу воно відродилося», – розповідає Інна Пригара.
У майбутньому планують ще встановити піч, проводити майстер-класи та виробляти власний хліб.
Крафтове борошно
Розберемось у чому ж відмінність крафтових продуктів і звичайних. Англійське «craft» перекладається, як «ремесло», «майстерна робота». Тобто, якщо в назві якогось продукту присутнє слово «крафтовий», — це означає, що він сам по собі вже унікальний. А унікальність його полягає в тому, що на відміну від мас-маркету, він був вироблений не промисловим способом, частіше власноруч, за індивідуальним рецептом, або ж партія цього продукту може бути лімітованою. Але найголовніше у крафтовій продукції — це якість на всіх етапах виробництва. Починаючи з відбору сировини і закінчуючи технологією виготовлення.
«Наша компанія працює лише з сертифікованими зерновими культурами виключно органічного походження (вирощеними без застосування агрохімічних речовин), максимально здоровими і корисними. Для того, щоб перетворити зерно в якісне борошно з максимальним збереженням цінного природного складу та бажаною тонкістю помелу, ми використовуємо жорновий млин з ретельно вибалансованими жорнами з цільного натурального каменю. Без барвників, харчових добавок, токсичних речовин і температурного впливу», - резюмує Артем.
Отже, крафтове борошно ТМ «Піклярня» - про великі промислові потужності. Це можливість споживачу мати в своєму харчовому раціоні неймовірно смачні та максимально корисні високоякісні продукти, не позбавлені своїх цінних природних складових.
За матеріалом: Район.Хуст - https://khust.rayon.in.ua/topics/632474-vid-zovnishnoi-reklami-do-mirosh...