Ви тут:

Привітання Володимира Зеленського з Днем Повітряних сил Збройних Сил України

04-08-2024
Категорія: 

Шановні наші воїни Повітряних сил Збройних Сил України! Шановні рідні наших воїнів!

Шановні присутні! Дорогий український народе!

Сьогодні ми вшановуємо силу та майстерність наших людей, завдяки яким небо України залишається українським. Тільки українським. Ворог не домінує й не буде домінувати в небі нашої держави. Так – з перших днів цієї війни, і так буде завжди. Російський окупант дуже сподівався знищити нашу українську авіацію та ППО – нашу спроможність захищати свою державу. Але українці цього не допустили. І це справжній героїзм – коли нашим воїнам Повітряних сил довелось протистояти більшому повітряному флоту Росії, і Україна змогла досягти своїх цілей, змогла захищатись, змогла знищувати окупанта. За майже два з половиною роки цієї війни наші Повітряні сили здійснили вже двадцять дві тисячі бойових вильотів. І ми збільшуємо силу нашої авіації. Україна тепер володіє й сучасними, дійсно ефективними системами ППО. Таких систем ППО ще не достатньо, щоб закрити від російських ракет і дронів дійсно все наше небо, але сьогодні український повітряний щит уже один із найсильніших у Європі. Українці довели, що можуть збивати навіть ті російські ракети, зокрема балістичні, про які довго говорили, що вони нібито недосяжні для захисників неба. Українці довели, що здатні оберігати чистоту українського неба від ворога й захищати від російського терору життя наших людей, наших міст та сіл. Я дякую за це кожному льотчику наших Повітряних сил. Я дякую за це всім інженерам, технічним працівникам, кожному воїну нашої ППО, усім українським зенітникам і всім, хто тренує наших воїнів так, щоб Україна відчувала результати бойової роботи українських Повітряних сил. Ми всі пишаємося вами, наші воїни! І всі в Україні мають пам'ятати, що означає такий героїзм. Який це ризик, яка це сміливість.

Прошу присутніх зараз вшанувати хвилиною мовчання пам'ять кожного воїна наших Повітряних сил, усіх наших воїнів, які не повернулись із бойових завдань, віддавши своє життя заради життя України.

Дякую.

Дорогі українці, українки!

Зараз – новий етап у розвитку Повітряних сил Збройних Сил України. Ми багато зробили для того, щоб українські Повітряні сили перейшли на новий стандарт авіації – на західну бойову авіацію. Від початку цієї війни ми говорили з партнерами про те, що необхідно закрити наше українське небо від російських ракет, від російських літаків. Ми провели сотні зустрічей та перемовин, щоб зміцнити можливості нашої авіації, зміцнити можливості нашої ППО, наших Сил оборони. Ми часто чули у відповідь слово «неможливо», але все ж ми зробили можливим те, що було нашою амбіцією, нашою оборонною потребою, а тепер це – дійсно реальність, реальність у нашому небі. F-16 в Україні. Ми забезпечили це. Я пишаюсь усіма нашими хлопцями, які якісно опановують ці літаки і вже почали їх використовувати для нашої держави. Я дякую нашій команді за цей важливий результат. Дякую партнерам, які справді дієво допомагають із F-16, і першим державам, які акцептували наш запит про надання літаків. Дякую! Данія, Нідерланди, Сполучені Штати і всі наші партнери – ми цінуємо вашу підтримку!

І бажаю нашим Повітряним силам, усім нашим воїнам відчувати гордість українців нашою бойовою авіацією і приносити Україні саме такі бойові результати, які наблизять нашу перемогу – перемогу України.

Слава Повітряним силам Збройних Сил України!
Слава нашому народу!

Слава Україні!

 

 

 

Сьогодні ми вшановуємо силу та майстерність наших людей, завдяки яким небо України залишається українським – Президент привітав воїнів Повітряних сил ЗСУ

]]>Сьогодні ми вшановуємо силу та майстерність наших людей, завдяки яким небо України залишається українським – Президент привітав воїнів Повітряних сил ЗСУ]]>

У День Повітряних сил Збройних Сил України Президент Володимир Зеленський привітав захисників зі святом та відзначив їх державними нагородами.

]]>]]>

Глава держави назвав справжнім героїзмом те, що нашим воїнам Повітряних сил довелося протистояти більшому повітряному флоту Росії. За майже два з половиною роки цієї війни українські льотчики здійснили вже 22 тисячі бойових вильотів.

«Українці довели, що можуть збивати навіть ті російські ракети, зокрема балістичні, про які довго говорили, що вони нібито недосяжні для захисників неба. Українці довели, що здатні оберігати чистоту українського неба від ворога й захищати від російського терору життя наших людей, наших міст та сіл», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент закликав усіх в Україні пам’ятати, що означає такий героїзм, який це ризик і яка це сміливість.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх наших воїнів, які віддали життя заради України.

]]>]]>

Глава держави вручив орден «Золота зірка» дружині загиблого Героя України підполковника Дениса Василюка. З березня 2022-го до травня 2024 року він здійснив 94 бойові вильоти: знищував БпЛА та крилаті ракети, озброєння, авіаційну й військову техніку російських окупантів на землі, зокрема завдавав авіаударів по об’єктах на острові Зміїний. 17 травня цього року, коли підполковник Денис Василюк атакував ворога на Харківському напрямку, у літак влучила ворожа ракета. Ціною власного життя він знищив усі визначені цілі та врятував побратимів на передньому краї оборони.

Також Президент відзначив орденом «Золота зірка» із присвоєнням звання Герой України майора Дмитра Самофалова. З початку повномасштабного російського вторгнення він здійснив 358 бойових вильотів. Зокрема, знищив 245 російських окупантів, 26 танків, 79 БТР, 134 БМП та іншу військову техніку, а також склади боєприпасів і пального, ОП і КСП, переправу та автомобільний міст.

Двоє воїнів отримали відзнаки «Хрест бойових заслуг»:

Майор Іван Єфремов. Здійснив 300 бойових вильотів з початку повномасштабного вторгнення. Лише цьогоріч знищив близько 10 танків, 12 броньованих машин, 6 автотранспортних засобів та 200 російських окупантів. На посаді начальника розвідки завчасно прорахував усі можливі наслідки авіаційних ударів, щоб завдати ворогу максимальних втрат і зберегти життя підлеглих.

Полковник Анатолій Удовенко. Організував ефективне застосування зенітних ракетних дивізіонів, на озброєнні яких є ЗРК С-300В1 та Hawk. З початку повномасштабного російського вторгнення зенітний ракетний полк під його командуванням знищив 11 російських літаків, 21 гелікоптер, 83 розвідувальних і ударних БпЛА та 23 крилаті ракети.

]]>]]>

Глава держави також відзначив захисників орденами Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів, «За мужність» І, ІІ та ІІІ ступенів і медалями «За військову службу».

Президент вручив бойові прапори 225-му зенітному ракетному полку Повітряного командування «Схід» Повітряних сил ЗСУ та 36-й окремій авіаційній ескадрильї безпілотних авіаційних комплексів 383-ї окремої бригади безпілотних авіаційних комплексів Командування Повітряних сил ЗСУ.

Володимир Зеленський присвоїв почесні найменування: 208-й зенітній ракетній бригаді Повітряних сил ЗСУ – «Херсонська», 831-й бригаді тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ – «Миргородська», 14-му зенітному ракетному полку Повітряних сил ЗСУ – «Уманський», 101-му окремому полку зв’язку та радіотехнічного забезпечення Повітряних сил ЗСУ – «Вінницький», 57-му окремому полку зв’язку та радіотехнічного забезпечення Повітряних сил ЗСУ – «імені гетьмана Івана Сулими».

]]>]]>

Президент також присвоїв військове звання бригадного генерала начальнику зенітних ракетних військ – начальнику управління підготовки зенітних ракетних військ Командування підготовки Командування Повітряних сил ЗСУ Віталію Палагуті.

 

Володимир Зеленський: Це дійсно реальність, реальність у нашому небі – F-16 в Україні

]]>Володимир Зеленський: Це дійсно реальність, реальність у нашому небі – F-16 в Україні]]>

Літаки F-16 уже в Україні. Про це в День Повітряних сил Збройних сил України заявив Президент Володимир Зеленський.

Винищувачі F-16, МіГ-29 та Су-27 пролетіли в небі під час церемонії привітання воїнів.

]]>]]>

Володимир Зеленський зазначив, що зараз – новий етап у розвитку Повітряних сил ЗСУ. Україна багато зробила для того, щоб вони перейшли на новий стандарт авіації – на західну бойову авіацію.

«Ми провели сотні зустрічей та перемовин, щоб зміцнити можливості нашої авіації, зміцнити можливості нашої ППО, наших Сил оборони. Ми часто чули у відповідь слово «неможливо», але все ж ми зробили можливим те, що було нашою амбіцією, нашою оборонною потребою, а тепер це – дійсно реальність, реальність у нашому небі. F-16 в Україні. Ми забезпечили це», – сказав Президент.

Він наголосив, що кількості літаків F-16 та навчених пілотів поки що недостатньо. Україна очікує на додаткові винищувачі від країн-партнерів, а наші пілоти й інженери продовжують проходити відповідні навчання та тренування.

Президент також зауважив, що слід працювати над тим, щоб країни-сусіди збивали російські ракети, які летять у їхньому напрямку.

]]>]]>

«Такої коаліції нам на сьогодні дуже не вистачає. Бо це велика відповідальність для однієї країни-сусіда – допомагати нам збивати ракети. Хоча я вважаю, що це, безумовно, треба було зробити давно. Я думаю, що є ще такий інструмент – щоб країни НАТО проговорили з Україною можливості такої невеличкої коаліції країн-сусідів, які будуть збивати ракети ворога», – резюмував Володимир Зеленський.

Глава держави доручив українським дипломатам підготувати з Північноатлантичним альянсом зустріч у форматі Ради Україна – НАТО для обговорення цього питання.

 

]]>https://www.president.gov.ua/]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет