Ви тут:

Робота без бар’єрів: Держава підтримує кожного українця, який прагне працювати та зробити внесок у відбудову країни

19-07-2024
Категорія: 

]]>Уряд запровадив низку успішних програм активної зайнятості і підтримує кожного українця, який прагне працювати та зробити внесок у відбудову й розвиток країни. Про це зазначила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна під час засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при Міністерстві закордонних справ, що відбулось за участі Першої леді Олени Зеленської. ]]>

На засіданні також були присутні радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, Постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Яко Сільє, урядовці, представники Офісу Омбудсмана, посольств, організацій громадянського суспільства, місцевих та регіональних органів влади.

«83% українців називають безбар’єрність новою цінністю для країни. Це щось абсолютно нове у свідомості людей. І вже не 10%, як перед вторгненням, а чверть населення каже, що вже створює, як може, безбар’єрність навколо себе. Але її маємо створювати таки разом – свідоме суспільство і свідома держава. Окремо ніхто не впорається», – зазначила Перша леді Олена Зеленська.

Під час засідання учасники обговорили спричинені війною виклики у сфері безбар’єрності та перспективи їх подолання.

“Війна ускладнила життя в багатьох сферах, тисячі українців втратили роботу через руйнування, зупинку підприємств, вимушений переїзд з небезпечних чи окупованих регіонів. Саме тому один з пріоритетних напрямків для Уряду - максимально полегшити українцям доступ до роботи, надати підтримку в професійному розвитку, щоб стати більш конкурентним на ринку праці, стимулювати зростання зайнятості і самозайнятості. Маємо низку успішно діючих програм. Зокрема, понад 19 тисяч українців завдяки грантовій підтримці держави відкрили або розширили власну справу і при цьому створили 34 тисячі нових робочих місць, серед них близько тисячі ветеранів та членів їхніх сімей. Майже 30 тисяч українців взяли ваучери на навчання та отримали нову, затребувану на ринку праці спеціальність, або підвищили свій професійний рівень. Працевлаштовано близько 400 тисяч українців з вразливих категорій - внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, молоді, людей передпенсійного віку”, - зазначила заступник Міністра економіки Тетяна Бережна.

Вона також нагадала, що роботодавці отримують від держави фінансову підтримку на облаштування робочих місць для людей з інвалідністю, за працевлаштування внутрішніх переселенців, що дозволяє їм швидше знайти роботу, адаптуватись в нових умовах, отримати можливість забезпечувати себе й свою родину. І Уряд планує надалі розширювати активні програми зайнятості.

"Українці не повинні мати бар'єрів на шляху до вибору професії, роботи, гідної оплати праці. Ми підтримуємо всіх, хто прагне працювати, зробити свій внесок у відбудову й розвиток країни ”, - наголосила Тетяна Бережна.

"Протягом останніх років Україна крок за кроком створює умови рівних можливостей, за яких кожен може розвиватися та досягати успіху. Це засвідчує її відданість принципу нікого не залишати поза увагою. UNDP надавала і буде надавати подальшу підтримку уряду та народу України на шляху до створення інклюзивного суспільства", — зазначив Постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Яко Сільє.

За результатами засідання, Рада з прав людини, гендерної рівності та різноманіття сформувала Заяву про підтримку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року. Безбар’єрне суспільство визначене як один із пріоритетів для демократичної Української держави.

Також Рада закликала міжнародних партнерів надавати пріоритетну підтримку проектам із розбудови безбар’єрного простору у місцях працевлаштування, інфраструктурної, транспортної та інформаційної доступності, освітніх, медичних та соціальних послуг, житлового будівництва.

 

Джерело: ]]>Міністерство економіки України]]> - ]]>https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=cdf2c2b4-245a-4c92-961e-...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет