Ви тут:

Офіцер Мирослав з позивним "Випускник" про героїчну оборону міста Сєвєродонецьк

22-09-2023
Категорія: 

]]>Позивний Випускник: «Ця переправа була фактично «дорогою життя», - Національна гвардія України.]]>

Сєвєродонецьк — один з перших адміністративних центрів, який прийняв удар повномасштабного вторгнення. Майже півроку Сили Оборони тримали місто. Про героїчну оборону міста Сєвєродонецьк ми поговорили з офіцером з позивним Випускник, що наразі служить у патрульному батальйоні військової частини 3005.

У 5-й Слобожанській бригаді несуть службу військовослужбовці, що до початку повномасштабної агресії росії були в інших підрозділах Національної гвардії України. Деякі з них брали участь не лише в обороні Харкова, а й у важких боях на Донеччині.

Ми зустрілись на командному пункті підрозділу, наш герой – молодий офіцер з відкритим обличчям. Сьогодні Мирослав – командир роти, а на момент російського вторгнення був курсантом.

«На початку повномасштабної війни я вчився в Національній академії Національної гвардії України, на командно-штабному факультеті. Мені залишалося довчитися пів року до бакалавра. Ми зі своєю ротою курсантів вже займали оборону під Харковом, коли прийшла телеграма достроково завершити курс навчання. Логічно, що командир частини, куди мене розподілили, дав мені позивний «Випускник», – з посмішкою згадує Мирослав.

Після розподілення Випускник отримав направлення у частину НГУ, що базувалася у Слов’янську. І одразу був направлений на передову, бо людей катастрофічно не вистачало.

«Ми захищали Рубіжне. Я прибув саме у той день, коли почався його штурм окупантами. Я та ще декілька молодих офіцерів доїхали до Лисичанська, нас завантажили у БТР та повезли у розташування частини. Як тільки ми приїхали, одразу почали міномети накривати наші казарми та штаб. Мене призначили командиром резервного взводу в той час, коли лінія фронту вже проходила по приватному сектору Рубіжного», – ділиться спогадами Випускник, та додає: «Після того, як ворог витіснив Сили оборони з Рубіжного, нас відвели до Лисичанська, що знаходиться на іншому березі Сіверського Донця. Звідти ми висунулись до Сєвєродонецька, завданням мого взводу була переправа через річку. З трьох сторін місто вже було оточено окупантами, четвертою стороною була ріка. Переправа була важливою ланкою, були натягнуті троси, тримаючись за які бійці переправляли на іншій берег БК та підкріплення, а зворотно переправляли поранених та загиблих. Ясно, що ворог знав про цю переправу і намагався відрізати цей канал допомоги. Проти нас стояв кадирівський підрозділ «Ахмат».

У цю мить наш співрозмовник замислюється, збирається з думками та за мить продовжує розповідати, як в один з днів його взводу дали команду висунутися о 19.00 за ріку на визначену позицію, імітуючи атаку, у цей час під прикриттям цих дій вже виводились війська зі зруйнованого Сєверодонецьку. Але, як з’ясувалось потім, радіостанції українських військових прослухувалися. Тож, десь о 18.00 ворог почав штурмувати оборону на переправі. Окупанти мали десятиразову перевагу, декілька годин нацгвардійці трималися, але сили були нерівними.

«Кадирівці оточили нас з трьох боків, контакт був на мінімальній дистанції, нас вже закидували гранатами. До того ж був втрачений зв’язок. Я взяв відповідальність на себе та прийняв рішення прориватися й відходити з залишками підрозділу», – закінчує свою розповідь Випускник.

Після оборони Сєвєродонецьку Мирослав перевівся у 5-ту Слобожанську бригаду Національної гвардії України, де отримав посаду командира роти. Зараз виконує завдання з охорони стратегічних об’єктів, передає отриманий за пів року бойовий досвід бійцям, бо знайомий з тактичними діями окупантів,  має досвід поводження з вітчизняними та іноземними зразками зброї, виступає у ролі інструктора для молодих бійців, які ще не мають таких необхідних навичок. Каже, що після війни однозначно залишиться служити далі, бо династія військових у його родині не має бути перервана. Батько нашого героя служить прикордонником та пишається сином.

 

Група інформації та комунікації 5-ї Слобожанської бригади Національної гвардії України

 

Джерело: Національна гвардія України - ]]>https://ngu.gov.ua/pozyvnyj-vypusknyk-czya-pereprava-bula-faktychno-doro...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет