Ви тут:

Що потрібно знати при відвідуванні ресторанів, кафе та інших закладів ресторанного господарства?

08-01-2025

Всі ми, час від часу, є відвідувачами ]]>ресторанів, кафе та інших закладів ресторанного господарства, тобто є споживачами, права і обов’язки яких регламентуються, зокрема Законом України «Про захист прав споживачів». 

В Україні діють Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства,зареєстровані в міністерстві юстиції України 20 серпня 2002 р.
за N 680/6968, (далі- Правила) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02#Text]]> якими встановлено основні вимоги щодо роботи суб'єктів господарської діяльності усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері ресторанного господарства. 

Відповідно до вищевказаних Правил:

  • заборонено встановлювати суму мінімального замовлення і пропонувати споживачу обов’язковий асортимент продукції. Ніхто не має права обмежувати споживачів у виборі;
  • у разі попереднього замовлення банкету, заклад ресторанного господарства зобов’язується гарантувати виконання замовлення в обумовлені із замовником терміни або повідомити замовника не пізніше ніж за п’ять днів про неможливість його виконання. Проте якщо споживач відмовився від обслуговування в день проведення заходу, тоді він зобов’язаний викупити замовлену продукцію, яка не може бути продана іншим споживачам;
  • за збереження речей споживачів в гардеробі закладу харчування відповідальність несе суб’єкт господарської діяльності;
  • плату за супутні послуги, наприклад за музичне оформлення або обслуговування офіціантом Вашого столика, необхідно здійснювати тільки в тому випадку, якщо про це було повідомлено відвідувачу до того, як він вирішив скористатися послугами ресторану, кафе. Цю умову має бути розміщено на видному місці біля входу, або на перших сторінках меню. У разі, коли в рахунок автоматично включається вартість певних послуг (без попередження) і клієнтів просто позбавляють можливості вибирати відвідувати заклад за даних умов чи ні – споживач має право не оплачувати такі послуги, тому ще це є порушенням прав споживача;
  • також в меню має бути інформація стосовно розцінок за розбитий посуд. Оскільки коли клієнт приходить у заклад громадського харчування, то автоматично укладає публічний договір із власником, приймає правила цього закладу і ці правила мають бути до нього донесені. В іншому випадку - власник не може вимагати від клієнтів відшкодування збитків, наприклад, за розбиту склянку чи тарілку. 

Якщо права споживача порушені, всі проблемні питання вирішуються на місці шляхом перемовин із керівником (адміністратором) такого закладу або, якщо питання не вирішено на місці – шляхом надіслання відповідного письмового звернення суб’єкту господарювання, який провадить підприємницьку діяльність у закладі, інформація про якого наведена в куточку покупця.

У разі незадоволення суб’єктом господарювання законних письмових вимог відвідувача закладу, звертайтесь за консультаціями до відділу торгівлі та з захисту прав споживачів управління економічного розвитку Сєвєродонецької МВА  на електронну адресу : der_investatukr [dot] net (). Також ви можете звертатися до Держпродспоживслужби або до її територіальних органів (]]>https://dpss.gov.ua/sluzhba/teritorialniorgani]]>)