Правильне маркування продуктів харчування
На що потрібно звертати уваги при виборі продуктів харчування? Споживачу потрібно звертати увагу на маркування продуктів харчування !
На кожному харчовому продукту повинно міститися наступна інформація, зокрема:
- назва харчового продукту;
- перелік інгредієнтів;
- будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість;
- кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
- мінімальний термін придатності або дата "вжити до";
- будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
- найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера;
- країна походження або місце походження;
- інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
- інформація про поживну цінність харчового продукту;
- позначення, що ідентифікує партію (лот), до якої (якого) належить харчовий продукт.
Але крім зазначеного списку до деяких видів продуктів необхідно надавати ще додаткову інформацію. Це, наприклад, для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2% об’ємних одиниць - фактичний вміст спирту у напої.
Також якщо у будь-якому інгредієнті харчового продукту містить, складається або вироблений з генетично модифікованих організмів, маркування харчового продукту повинно включати позначку "з ГМО"
А в дитячому харчуванні - поряд з назвою продукту зазначається вік дитини, з якого вона може споживати такий продукт.
На етикетці м’ясних продуктів та м’ясних напівфабрикатів у формі порізаного чи порційного м’яса, туш чи їх частин повинна включати інформацію про наявність доданої води, якщо додана вода становить понад 5% маси готового продукту. Ці вимоги поширюються і ще на рибні продукти й готові рибні продукти у формі шматків, порцій, філе або цілого рибного продукту.
Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР забороняється обіг харчового продукту, маркування якого не відповідає вимогам законодавства.
Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 6 грудня 2018 року № 2639-VIII встановлює правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти з метою забезпечення високого рівня захисту здоров’я громадян і задоволення їхніх соціальних та економічних інтересів.
У разі виникнення питань за консультаціями звертайтесь до відділу торгівлі та з захисту прав споживачів управління економічного розвитку Сєвєродонецької міської ВА на електронну адресу: der_investukr [dot] net або до територіальних органів Держпродспоживслужби в регіоні де Ви знаходитесь (https://dpss.gov.ua/sluzhba/teritorialniorgani )