Ви тут:

Які послуги надають ДРАЦС

16-08-2024
Категорія: 

У кожної людини бодай раз у житті виникала потреба в отриманні послуги з державної реєстрації актів цивільного стану.

Актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків. Відповідно до статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» (далі – Закону) державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов’язковою.

Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану – це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану. Він є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується, до спростування його в судовому порядку.

Державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюють:

- відділи державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції (далі – ДРАЦС);

- виконавчі органи сільських, селищних і міських рад.

Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України.

Діяльність органів державної реєстрації актів цивільного стану ґрунтується на принципах додержання законності, захисту прав і законних інтересів громадян та держави, додержання таємниці державної реєстрації актів цивільного стану, належного документального оформлення проведеної державної реєстрації.

До компетенції відділів державної реєстрації актів цивільного стану належить проведення державної реєстрації:

- народження фізичної особи та її походження. Під час реєстрації можна отримати послугу «]]>єМалятко ]]>», що значно спрощує життя батькам дитини;

- шлюбу. Можна замовити послугу «Шлюб за добу», суть якої полягає у можливості одружитися у скорочений термін, у тому числі за добу за принципом екстериторіальності. На період воєнного стану для військовослужбовців можлива дистанційна реєстрація шлюбу без нареченого/ нареченої;

- розірвання шлюбу;

- зміни імені;

- смерті.

Крім того, ДРАЦСи виконують рішення суду про розірвання шлюбу, позбавлення батьківських прав, поновлення таких прав, про усиновлення; вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; видають дублікати свідоцтв; витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян; легалізують та апостилізують документи; формують та ведуть Державний реєстр актів цивільного стану громадян.  

Також ДРАЦСи забезпечують збереження  актів цивільного стану, які є частиною архівного фонду. Уся система налічує понад 200 млн книг державної реєстрації актів цивільного стану, які після спливу строку їх зберігання (75 років) передаються в Національний архівний фонд України. З цих документів можна вивчити історію роду, історію країни, місцевості тощо.

Отримати послуги з державної реєстрації актів цивільного стану можна такими способами:

- звернутися безпосередньо до відділів державної реєстрації актів цивільного стану. Перелік ДРАЦС та їхні контактні дані розміщені на вебсайті Міністерства юстиції України за посиланням: ]]>http://surl.li/agtpbt ]]>;

- через центри надання адміністративних послуг. Контактні дані ЦНАПів за посиланням: ]]>http://surl.li/ddzcgy]]>;

- через портал «Дія».

У разі отримання послуги «єМалятко» заяву можна подати прямо у закладі охорони здоров’я, що надає медичну допомогу при пологах, за умови співробітництва полового та ДРАЦС.

Для уточнення інформації з питань державної реєстрації актів цивільного стану можна зкомунікувати з ДРАЦС за допомогою онлайн-чатів: ]]>http://surl.li/jmyhku]]>, або зателефонувавши на гарячі лінії: ]]>http://surl.li/ohjfab]]>.

 

Юстиція без бар’єрів – ініціатива у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Стратегія розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

 

Джерело: Міністерство юстиції України - ]]>https://minjust.gov.ua/news/ministry/yaki-poslugi-nadayut-dratss]]>

 





Рейтинг: 
Голосов пока нет