Ви тут:

Сєвєродонецьк долучився до Діалогового заходу з питань відновлення муніципальної інфраструктури, організованого Асоціацією міст України

29-07-2024
Категорія: 

]]>Механізми компенсації за пошкоджене, знищене та втрачене житло, обстеження знищених об’єктів на тимчасово окупованих територіях, територіях ведення активних бойових дій розглянули 23 липня 2024 року під час Діалогового заходу з питань відновлення муніципальної інфраструктури, організованого Асоціацією міст України.]]>

Під час заходу обговорили:
- пропозиції щодо зміни механізму компенсації за пошкоджене та знищене майно на тимчасово окупованих територіях та територіях ведення активних бойових дій та законопроєкти №11161, №11028 та №11262; 

- проблеми компенсації за втрачене житло та напрацювання пропозицій щодо їх вирішення;
- проєкт Закону України «Про засади житлової політики» у т.ч. у частині забезпечення житлом ВПО;
- інші питання щодо реалізації механізму компенсації за пошкоджене та знищене житло та його удосконалення.

Світлана Старцева, начальниця Управління житлової політики та благоустрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, поділилась з учасниками напрямками роботи щодо оновлення рамкового законодавства про житлову політику, соціальне житло, орендне житло, управління житловим фондом. Вона зазначила, що держава відповідно до нових підходів до житлової політики має забезпечити баланс інтересів, враховуючи різний рівень доходів населення.  З метою сприяння створення муніципального житлового фонду для розміщення ВПО планується запропонувати довгострокові та доступні кредитні програми, які будуть фінансуватись міжнародними фінансовими інституціями.

Сергій Касярум, директор Департаменту реєстраційних послуг Мелітопольської міської ради, окреслив проблемні питання, які стосуються спрощення механізму підтвердження права власності на житло в судовому порядку в разі відсутності даних у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП) та відповідних паперових документів. Він звернув увагу на неможливість доступу до архівів БТІ на тимчасово окупованих територіях, що стане перешкодою для відновлення втрачених документів про право власності на житло та внесення даних до ДРРП. Він висловив підтримку законопроєкту №11161, яким передбачено прирівняння пошкодженого майна на тимчасово окупованій території та територіях ведення активних бойових дій до знищеного через відсутність доступу до об’єктів і неможливість проведення фізичного обстеження.

Ірина Фурсова, начальниця Управління з розвитку підприємництва та промисловості Мелітопольської міської ради, розповіла про досвід налагодження міжмуніципальної співпраці Мелітопольської та Житомирської громад  щодо працевлаштування ВПО. Зокрема, вона зазначила, що між громадами укладається відповідний Меморандум.

Неля Приймак, начальниця відділу «Центру надання адміністративних послуг м. Нікополя» зазначила, що обстеження частково проводяться, і дані в РПЗМ вносяться, однак, зважаючи на активні бойові дії, такі можливості дуже обмежені. Законопроєкт №11161 потребує доопрацювання для уникнення ризиків при прирівнянні пошкоджених об’єктів до знищених, надання компенсації без фізичного та будь-якого іншого обстеження, а також щодо необхідності підтвердження фактів руйнувань внаслідок збройної агресії.

Олена Сердюкова, начальниця фонду комунального майна Сєвєродонецької міської військової адміністрації, озвучила низку пропозицій до законопроєкту №11161. Для уникнення суперечностей та колізій, зокрема необхідно:
- визначити документ, який буде підтверджувати факт пошкодження чи знищення об’єкту, враховуючи скасування фізичного огляду об’єктів та ненадання фото й відеоматеріалів;
- визначити, хто нестиме відповідальність за компенсацію в разі подання заявником недостовірних даних;
- уточнити дефініції пошкодженого та знищеного майна на таких територіях;
- у разі прийняття законопроєкту №11161 має бути доопрацьовано технічний функціонал РПЗМ для територіальних громад в окупації та територіях активних бойових дій.

Марія Кудіна, головна спеціалістка відділу розвитку територій та житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, земельних ресурсів та цивільного захисту Білозерської селищної ради, звернула увагу, що при прирівнянні пошкодженого майна до знищеного заявник повинен відмовитися від права власності на таке майно, з чим можуть не погодитись власники житла, яке зазнало незначних пошкоджень.

Ігор Набатов, перший заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, навів низку проблемних питань щодо реалізації механізму компенсації за пошкоджене та знищене житло, які потребують вирішення, а саме:
- набуття (внаслідок придбання або приватизації) права власності на пошкоджені об’єкти після завданої шкоди,
- неможливість виплати залишку компенсації у разі смерті заявника після отримання першого платежу на ремонт категорії Б пошкоджених об’єктів.

Лариса Оленковська, виконавча директорка Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України, наголосила на важливості державної підтримки ВПО для запобігання виїзду за кордон громадян, які втратили житло.

Тетяна Мельник, експертка Асоціації міст України з питань відновлення муніципальної інфраструктури, підбиваючи підсумки заходу, подякувала учасникам за активну позицію щодо спільного опрацювання проблемних питань механізму компенсації та пропонованих законопроєктом №11161 змін до нього.

Під час заходу було досягнуто домовленості між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Мелітопольською міською територіальною громадою про включення представників органу місцевого самоврядування до робочої групи для напрацювання пропозицій до законопроєкту про соціальне житло.

Пропозиції щодо вирішення проблемних питань, озвучені під час Діалогового заходу, будуть проаналізовані, узагальнені й направлені Асоціацією міст України для врахування органам державної влади.

Відео засідання фахової мережі з питань відновлення муніципальної інфраструктури можна отримати у Регіональних відділеннях Асоціації міст України.

Захід організовано Асоціацією міст України у рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що фінансується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках Підтримки реформи децентралізації в Україні (U-LEAD з Європою).

 

За інформацією: Асоціація міст України - ]]>https://auc.org.ua/novyna/mehanizmy-kompensaciyi-za-poshkodzhene-chy-zny...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет