Ви тут:

Роботодавець, який працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце, має можливість отримати компенсацію

25-04-2024
Категорія: 

У серпні 2023 року Міністерство економіки разом із Державною службою зайнятості запровадили відповідну програму.

Про які суми йдеться? Це до 106,5 тис. грн, якщо казати про осіб з інвалідністю І групи, та до 71 тис. грн - за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю ІІ групи.

Роботодавець має облаштувати робоче місце для фахівця з інвалідністю впродовж 90 днів з моменту працевлаштування. Далі він подає заяву про надання відшкодування вартості витрат до центру зайнятості або через портал Дія та додає копії необхідних документів. Розгляд справи займає 10 робочих днів. У разі позитивного рішення, протягом 5 днів кошти надійдуть на рахунок роботодавця. Погодьтеся, десь стільки ж займає офіційне працевлаштування.

Перелік допоміжних засобів досить великий. За інформацією Державної служби зайнятості, частіше за все компенсацію брали для облаштування робочого місця спеціалізованими меблями та фурнітурою, поручнями, для придбання офісних крісел з регулятором висоти сидіння та положення спинки, комп’ютерів та ноутбуків із вбудованими пристроями захисту очей, телефонів, навушників тощо.

Програма має на меті зруйнувати стереотип про те, що для того, щоб облаштувати інклюзивне робоче місце потрібно багато зусиль і часу. У більшості випадків паперова робота займає усього кілька тижнів, а працівнику для роботи може бути достатньо придбати спеціальний стілець, прилаштувати додаткові ручки чи прибрати поріг.

Цього року в бюджет закладені кошти на облаштування 10 тисяч робочих місць.

З початку дії програми (*дані на 1.04.2024) компенсацію отримали 248 роботодавців за облаштування робочих місць для 267 працівників. З них 22 працівників з першою групою інвалідності на суму 16,2 млн грн. Зокрема, в 2024 році за цією програмою вже було профінансовано 12,5 млн грн.

 

]]>https://loga.gov.ua/oda/press/news/robotodavec_yakiy_pracevlashtuvav_lyu...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет