Ви тут:

Під час війни підприємці Луганщини скористалися 33 державними кредитами на 126 млн гривень

01-08-2024
Категорія: 

Під час війни підприємці Луганщини скористалися 33 державними кредитами на 126 млн гривень

Йдеться про державну програму «Доступні кредити 5-7-9 %». За період її дії підприємці області отримали 435 кредитів на загальну суму майже 1183,37 млн гривень. Протягом дії воєнного стану – 33 кредити на 126,18 млн гривень.

Крім того, за Урядовою програмою «єРобота», яка включає шість напрямів державної допомоги, суб’єктам господарювання Луганщини надано 86 грантів загальною сумою 18 818,9 тис. гривень. У І півріччі поточного року – 10 грантів на 2 400 тис. гривень.

Про це поінформувала заступник директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Людмила Ахтирська.

Під час засідання Луганського регіонального офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України вона доповіла про промоцію товарів, вироблених в Україні, роль громад в залученні регіонального підприємництва до Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні», створеної за ініціативи Президента України Володимира Зеленського та за участі Мінекономіки.

«Нашим громадам необхідно посилити роботу щодо промоції релокованих підприємств. Це дозволить розвинути співробітництво з партнерами з Європи і у подальшому одержати кошти на відновлення», – підкреслив очільник Луганщини Артем Лисогор.

А ще – актуальною залишається підтримка місцевих виробників. Начальник Попаснянської міської військової адміністрації Микола Ханатов у якості прикладу розповів про розроблену міську цільову програму підтримки бізнесу після деокупації на понад 7 мільйонів гривень.

Людмила Ахтирська зазначила, що значною проблемою для представників луганського бізнесу залишається те, що релокувавшись та не змінивши своєї податкової адреси, вони отримують відмову у наданні банківських послуг, податковому обслуговуванні, а також відмову контрагентів від правочинів на підставі недотримання такими суб’єктами вимог щодо зміни податкової адреси, відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Обласною владою вже розроблені та направлені пропозиції для внесення відповідних змін до діючого законодавства.

У роботі військових адміністрацій запроваджуються заходи підтримки підприємництва: суб’єкти залучаються до участі у грантових програмах, беруть участь у візитах з обміну досвідом та підтримки українського виробника.

Зокрема, цьогоріч вже укладено Меморандум про взаємодію між Луганською облдержадміністрацією, Спілкою підприємців та роботодавців Польщі та Регіональною радою підприємців для налагодження двосторонніх торговельних зв’язків. Крім того, підписана Угода щодо приєднання Луганської області до Економічної мережі регіонів Тримор’я з місцезнаходженням у м. Люблін.

Що стосується залучення регіонального підприємництва до Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні», то ще навесні квітні були запроваджені заходи за участі представників бізнес-асоціацій Луганщини, військових адміністрацій, керівників профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, де презентували місію платформи «Зроблено в Україні», можливості використання брендбуку, логотипу, інформацію про доступ до грантів та фінансування.

Наразі проводиться робота з розробки та формування каталогу «Зроблено в Україні: Підприємства Луганської області».

Фінансовим інструментом у вирішенні питання допомоги бізнесу є зазначені вище державні програми та міжнародні грантові можливості.

 

]]>https://loga.gov.ua/oda/press/news/pid_chas_viyni_pidpriiemci_luganshchi...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет