Ви тут:

Олена Зеленська розповіла про сімейну лікарку-переселенку із Сєвєродонецька: Працює одразу у двох медичних закладах очно та дистанційно

24-01-2024
Категорія: 

Понад 1600 пацієнтів уклали декларації з Євгенією Тертичною. Робота одразу у двох медичних закладах очно та дистанційно. І навчання за програмою mhGAP, щоб дбати не лише про фізичне, але й про ментальне здоров’я пацієнтів. Це про Євгенію Тертичну, сімейну лікарку з 22-річним стажем, яка є справжнім прикладом української стійкості.

Про сєвєродонецьку лікарку ]]>написала]]> перша леді України Олена Зеленська у своєму Telegram-каналі.

Євгенія Тертична – яскравий приклад того, наскільки незламні українські жінки. Сімейна лікарка із 22-річним стажем працює одразу у двох закладах: після початку повномасштабного вторгнення переїхала з нині окупованого Сєвєродонецька Луганської області на Миколаївщину і приєдналася до колективу Первомайського ЦПМCД. Але й попередню роботу не залишила – у «Сєвєродонецькому центрі первинної медико-санітарної допомоги», що перемістився на підконтрольну Україні територію, продовжує консультувати пацієнтів дистанційно, онлайн.

Лікарка із Сєвєродонецька зазначає, що пацієнти вже не бояться звертатися до свого лікаря й ділитися особистими переживаннями. І це насправді дуже добре. Адже свідчить про те, що послуга з ментального здоров’я на первинному рівні дійсно працює, долаючи стигму й упередження.

Інтеграція послуги з ментального здоров’я на «первинці» відбувається в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Вже кожен третій сімейний лікар надає таку послугу. Для пошуку фахівця на сайті Національної служби здоров’я України є зручна онлайн-мапа. Скористайтеся нею або просто зателефонуйте за номером 16-77 та отримайте відповіді на всі питання.

Пані Євгенія не тільки встигає дбати про понад 1600 українців, які підписали з нею декларації, а й знаходить час для навчання. Вже понад рік вона працює згідно з програмою mhGAP та піклується про психоемоційний стан пацієнтів. Адже заклад, у якому вона веде очні прийоми, одним із перших в області уклав контракт з НСЗУ в рамках пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

«Люди здебільшого скаржаться на тривожність, порушення сну. І те, що пацієнтам з такими симптомами не потрібно десь далеко їхати, а можна просто звернутися до свого сімейного лікаря, дуже їх тішить. Особливо це важливо для мешканців сільських населених пунктів. Після звичайної бесіди зі своїм лікарем пацієнти відчувають полегшення», – каже фахівчиня.

Якось до пані Євгенії звернулася жінка, яка жалілася, що останнім часом не може зосередитися, її гнітять думки про майбутнє та мучить відчуття страху. А от розказати, як давно гуляла, відпочивала, робила щось особисто для себе – пацієнтка не змогла. Бо це було так давно, що вже й не пам’ятає. «Не на часі» – нова стигма сучасності.

«Що я запропонувала? Для початку пройти мінімальні обстеження, щоб виключити серйозні патології. А от далі порадила щодня дихати свіжим повітрям, пошукати нові або згадати старі захоплення, перед сном відкладати гаджети та пити теплий чай з м’ятою. Наступну зустріч призначила через тиждень. І коли пацієнтка прийшла до мене знову – зміни вже були помітні. Сон покращився, разом із друзями жінка почала плести маскувальні сітки», – розповідає сімейна лікарка.

І з часом таких історій стає все більше, зазначає пані Євгенія, адже пацієнти вже не бояться звернутися до свого лікаря і поділитися особистими відчуттями та переживаннями. І це насправді дуже добре. Адже це свідчить, що послуга з ментального здоров’я на первинному рівні – дійсно працює.

Наразі вже кожен третій сімейний лікар надає таку послугу. Для пошуку фахівця, який може надати підтримку в питаннях ментального здоровʼя, на сайті ]]>Національної служби здоров'я України]]> є зручна онлайн-мапа - ]]>https://bit.ly/40zPlA1.]]> Або просто зателефонуйте за номером 16-77 та отримайте відповіді на всі питання.

Інтеграція послуги з ментального здоров'я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту ]]>Міністерства охорони здоров'я України]]> у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я ]]>«Ти як?»]]> - ініціативи першої леді ]]>Олени Зеленської]]>.

Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ]]>World Health Organization (WHO)]]>, Уряду Канади, ]]>Міжнародного Медичного Корпусу]]>.

Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я реалізується за підтримки проєкту ]]>USAID Ukraine - USAID Україна]]> ]]>Розбудова стійкої системи громадського здоров’я]]>, який виконує організація ]]>Pact]]>.

 

За інформацією: ]]>Координаційний центр КМУ / Mental Health UA]]> - ]]>https://www.facebook.com/MentalHealthUA/posts/pfbid02Bo4ruhYzAHz7ErJ3hNL...]]>

 

 





Рейтинг: 
5
Средняя: 5 (1 оценка)