Ви тут:

Олександр Стрюк: продовжуємо співпрацювати з МОМ у напрямку будівництва доступного житла

29-01-2024
Категорія: 

Начальник Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександр Стрюк взяв участь у заході «Система доступного орендного житла в Україні», організованому Міжнародною організацією з міграції та Європейським інвестиційним банком. Подія відбулась у Відні, Австрія, 23-26 січня.

Саме досвід Австрії і вивчали: опис проблематики і успішний кейс на прикладі Seestadt Aspern - одного з найбільших проєктів міського розвитку в Європі, який завершиться у 2030 році і дозволить отримати високоякісне житло для понад 25000 жителів. Це була виїзна практика, щоб наочно учасники могли оцінити комплексний підхід і реалізацію проєкту.

Вивчали досвід Польщі у сфері доступного житла. Одним з розглянутих напрямків стала соціальна оренда житла в Європі на платній основі.

Олександр Стрюк доповідав щодо інституційної спроможності громад в умовах евакуації та після деокупації. У своїй промові, розповідаючи про Сєвєродонецьку громаду, він зауважив:

«На сьогоднішній день нам вдалося зберегти майже всі інституції органу місцевого самоврядування, зберегти 40% кадрового потенціалу. Сєвєродонецька міська військова адміністрація забезпечила функціонування всіх структурних підрозділів, комунальних підприємств, медичних і соціальних установ, освітніх і культурних закладів. І, фактично, є одною єдиною командою, яка працює на те, щоб підтримувати громаду, зберігати її та готуватись до деокупації.

Так, всі наші громадяни, які є сьогодні ВПО, потребують житла. Завдяки добрій волі МОМ нам вдалося зберегти той житловий проєкт, що розпочався ще у Сєвєродонецьку (https://sed-rada.gov.ua/sievierodonecke-agentstvo-investiciy-ta-rozvitku...). Проєкт Доступного житла завдяки Львівщині перенесено на іншу локацію: на території Дрогобицької та Кам’янко-Бузької громад. Також відбувається реалізація проєктів забезпечення житлом наших ВПО у м. Новомосковську та у м.Дніпро».

Акценти на заході робились на кількох головних моментах: терміновість житла, а також збір потенційних рішень для переробки та повторного використання знесених будівель та інфраструктури, дослідження методів кругового будівництва з використанням українських ресурсів.

]]>Регіональний директор МОМ Манфред Профазі зустрівся з заступницею міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталією Козловською та заступником міністра економіки України Володимиром Кузьо. Ці зустрічі були присвячені рішенням проблем житла для постраждалих від війни та ефективному використанню людського капіталу для економічного відновлення. МОМ віддана підтримці України в її зусиллях з економічного розвитку, відбудови та відновлення]]>.

Голова житлових програм  МОМ Конрад Клос озвучив досвід впровадження доступного житла в Україні, будівництва найкращої житлової системи.

З метою забезпечення нагальних житлових потреб в Україні, зокрема, надання доступного житла внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та іншим постраждалим від війни категоріям населення, а також сприяння соціальній згуртованості за допомогою житлових ініціатив на рівні громад, Міжнародна організація з міграції наразі реалізує Житловий проєкт, що фінансується Урядом Німеччини, який має на меті побудувати 65 000 кв. м. квартир у власність громад у Західній та Центральній Україні.

Побудовані квартири будуть надані в оренду сім'ям ВПО та місцевим жителям дефіцитних професій на умовах доступної оренди або оренди з правом викупу.

На початку 2023 року команда Житлового проєкту МОМ в Україні підготувала адвокаційні записки, в яких містяться пропозиції щодо регулювання таких аспектів, як доступна оренда, оренда комунального житла з правом викупу та створення револьверного фонду для регулювання спрямування коштів, отриманих за рахунок такої оренди.

Цінність інституту револьверного фонду полягає у його відновлюваності шляхом поворотності коштів та можливості спрямування їх на нові цикли будівництва, для яких створюється такий фонд, а також для цілей неприбуткової оренди.

Найбільш доцільним використанням коштів від такої оренди є їх накопичення та використання на нові цикли будівництва чи реконструкції житла, яке також може бути надано у користування на доступних умовах. Таким чином, команда МОМ пропонує створити револьверні фонди разом із покращенням доступності житла для вразливих груп населення.

****

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, що спричинило одну з найбільших гуманітарних криз у сучасній історії. Згідно з останнім опитуванням загального населення, проведеним МОМ з 3 по 25 вересня1, наразі в Україні понад 3 674 000 осіб є внутрішньо переміщеними. Крім того, близько 4 573 000 осіб повернулися в Україну до своїх звичних місць проживання. За даними Світового банку, близько 817 000 житлових будинків пошкоджено внаслідок війни, з яких близько третини зруйновано без можливості відновлення, а інша частина – пошкоджена частково2. Згідно з даними Київської школи економіки 3 станом на вересень 2023 року загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України внаслідок повномасштабного вторгнення РФ, оцінюється в 151,2 млрд доларів США (вартість заміни). У загальній сумі прямих збитків найбільшу частку становить втрата житлового фонду – 55,9 млрд доларів США, в тому числі близько 1 млрд доларів США – збитки від підтоплення і руйнування житлових будинків внаслідок підриву гідроелектростанції.





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)