Ви тут:

Неймовірні пригоди юних сєвєродончан в дружній Литві

14-08-2024
Категорія: 

З 02 по 12 серпня 2024 року сєвєродонецькі школярі перебували на оздоровленні у Литовській Республіці, організованому бюджетними коштами Вілкавішкіського району. Відпочинок дітей сєвєродонецької громади у Литві став можливим у рамках постійної взаємодії керівника Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександра Стрюка та Почесного Консула Литовської Республіки в Луганській області Робертаса Габуласа, а також голови міста Вілкавішкіс (міста-побратима Сєвєродонецька) Альгірдаса Нейберка щодо підтримки мешканців громади в евакуації.

Безпечною фортецею для делегатів з України на час перебування в подорожі  стала садиба чудової дружньої  до України родини Жилвінаса Гелгота, де й було організовано комфортне проживання, харчування та відпочинок.

Уже на другий день свого перебування в таборі до дітей завітали гості - особисто мер міста Вілкавішкіса Альгірдас Нейберка, віце-мери Дайва Рікліне та Йоріс Юшкаускас. Тренери спортивної школи Вілкавішкіса Йонас та Міндаугас Юркинай провели тренування з самозахисту, спортивні ігри. Після обіду на дітей чекали квест-ознайомлення з територією табору та відкриття табірної зміни.

Наступне знайомство - місто Каунас. Знайомилися з його історією, відомими місцями: проспектом Свободи, музичним театром та іншими визначними пам’ятками. До речі, в кожному місті Литви учасників подорожі вразила кількість прапорів України на державних установах, що свідчить про велику підтримку нашої країни під час війни. Зачарувала юних сєвєродончан розповідь гіда  національного художнього музею імені Мікалоюса Константінаса Чюрльоніса, де діти познайомилися з його життям та творчістю, самостійно спробували стати митцями, а саме малювали пастеллю, слухали симфонію “Море” та переглянули у віртуальній реальності креативний фільм “Янгольські тропи”.

У гості й до мера міста Вілкавішкіса радо завітали сєвєродонецькі школярі. Перше, що вразило дітей - це прапор нашого рідного міста Сєвєродонецька, який привезли до Литви учні Ліцею багатопрофільного ще минулого року. Гордість та честь! Під час зустрічі з керівниками муніципалітету - мером Вілкавішкіса Альгірдасом Нейберком, віце-мерами Дайвою Рікліне та Йорісом Юшкаускасом, діти та їхні педагоги поділилися першими враженнями про край, подякували за дружбу, підтримку та можливість відпочити. Керівництво муніципалітету познайомило гостей з історією, цікавими місцями, дозвіллям та культурними заходами, а також вручили пам’ятні подарунки. Можливість пройтися кабінетами, “приміряти” місце мера, поставити питання до нього й отримати відповіді- всі ці прагнення було реалізовано.

Подорож до Вільнюса для школярів організував Почесний Консул Литовської Республіки в Луганській області Робертас Габулас. Він провів для хлопців і дівчат із Сєвєродонецька екскурсію резиденцією Президента Литовської Республіки, яка розташована у Старому місті - історичному центрі Вільнюса. Викликало  велике захоплення у наших школярів знайомство з сивими пам’ятками старої частини столиці, де поряд розташовано й будівлі декількох архітектурних стилів. Чудову розважальну програму, відвідування кафе, національні смаколики та подарунки отримали діти. Дорогою до садиби наші мандрівники завітали ще й до найбільшого зі збережених у Литві старовинних замків, а саме до Тракайського.   

Активному відпочинку також сприяло і відвідування молодіжного центру, де наші учні залюбки провели час разом з Елена Сепайте та Расою. Педагогів дуже вразило різномаїття локацій для навчання, а дітей - для відпочинку та розваг.

Цікава екскурсія-дегустація чекала на дітей під час едукації з виготовлення морозива Art Glacio, яку провела фахівчиня Ірма Маурієне. Стільки цікавих фактів про морозиво, одночасне вивчення литовської мови, дегустація різних смаків! Ммм, фантастика!

Відпочинок на озері у Станісловаса Петрокайтеса та катання на плоту, купання, пікнік на природі, подарунки - все це було організовано для наших дітей. А ввечері, 09 серпня, українські школярі вже запросили литовських друзів на “Великий концерт маленьких сєвєродончан у Литві”. Це було неймовірно зворушливо: знову дарували слова-підтримки наші литовські побратими, говорили й педагоги та учасники/учасниці, співали, танцювали, декламували вірші. Всі-всі разом, бо разом краще!

Перед поверненням в Україну ще було багато активностей - відвідування садиби Йонаса Басанавічюса, квест та озеро з батутами, катамаранами, човнами... Все було для дітей! Для наших найкращих сєвєродонецьких школярів!

Вражень від подорожі дуже багато, але ще більше бажання впроваджувати в наше українське життя перлини литовського досвіду, здобуті під час подорожі. Такі теплі спогади гріють душу та нагадують всім про мирне спокійне життя! Літо, сповнене вражень, має повернутися до всіх дітей України! Дякуємо всім причетним до організації подорожі до Литовської Республіки!

Слава Україні! Героям Слава!

 

Управління освіти Сєвєродонецької міської військової адміністрації 

]]>https://sd.osv.org.ua/news/1723545789/]]>

 





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)