Ви тут:

НЕБЕЗПЕКА БОТУЛІЗМУ

07-06-2024
Категорія: 

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування. За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.

Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, які викликають кишкові інфекції. Одну з найбільших загроз це ботулізм. Ботулізм виникає через токсин, який вражає нерви організму, утруднює дихання та може призвести до паралічу м’язів і навіть смерті.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності і виглядом, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, адже мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також, ботулізм може виникнути, якщо з’їсти в'ялену чи копчену рибу та будь-які вироби з м'яса (ковбаса, шинка тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м’язова слабкість – важко рухатися, говорити, дихати; зір – нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима. Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м’язів. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти. 

    Як запобігти ботулізму?

Категорично відмовитися від вживання в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консерв та грибів у літній період.

  • Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.
  • Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності. Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами
  • Вкотре нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.

         Якщо ви робите закупи у інтернет-магазинах або на платформах спільного доступу - переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий продукт, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також про продавця, відповідно до статті 7 Закону України «Про електронну комерцію», зокрема:

  •  повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи - підприємця;
  •  місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи - підприємця;
  •  ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи - підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи - підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний податковий орган і має відмітку в паспорті.

 

        Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати. У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря!

 

         Будьте обачні, бережіть своє здоров'я і здоров'я своїх близьких!

 

]]>https://lugdpss.gov.ua/slaider/3588-nebezpeka-botulizmu]]>

Кликните по изображению для просмотра в полном размере





Рейтинг: 
Голосов пока нет