Ви тут:

Не здавайте в оренду платіжну картку!

04-07-2024
Категорія: 

Привіт, друзі! З вами #КіберКіт. Хто з вас хоч раз стикався з пропозиціями легкого заробітку в соцмережах або отримував "супервигідні" пропозиції в месенджерах?

Останнім часом у соцмережах часто трапляються оголошення з  пропозицією здати в оренду платіжну картку і отримати гроші. Звучить прекрасно, правда? Але чи справді це так легко, як здається? 

Пам'ятайте, друзі, безкоштовний сир лише в мишоловці! Ви щось чули про грошових мулів?

Грошові мули або дропи – це особи, які дають змогу третій особі (шахраю) за фінансову винагороду використовувати свій банківський рахунок для проведення операцій з коштами незаконного походження.

Як вони це роблять?

Дропи перераховують незаконно отримані кошти через різні банківські рахунки, використовуючи свої платіжні картки. Це робиться для того, щоб ускладнити роботу слідства. Такий процес дає змогу злочинним групам працювати в різних країнах, залишаючись у тіні.

Що це за гроші?

Це кошти, які були отримані незаконним шляхом: через торгівлю наркотиками, людьми, тероризм, фішинг та інші тяжкі злочини. Також банківські картки можуть бути використані для проведення фінансових операцій, пов’язаних зі здійсненням незаконної діяльності, наприклад, для роботи онлайн-казино, що не мають ліцензії, ухилення від сплати податків тощо.

Чи усвідомлює дроп, що він став частиною злочинного ланцюжка?

Найімовірніше ні, оскільки ніхто йому про це не скаже. А якщо він і поцікавиться, то шахраї завжди розкажуть якусь красиву та правдоподібну легенду.

У чому полягає головна небезпека?

Грошовий мул – це співучасник злочину, нижча ланка злочинної схеми, яку правоохоронці знаходять найшвидше. Участь у таких схемах може мати серйозні наслідки: штрафи, конфіскацію майна і навіть позбавлення волі. 

Як вберегти себе?

  • Будьте обережні з пропозиціями щодо легкого заробітку.
  • Уникайте підозрілих пропозицій і не погоджуйтеся брати участь у сумнівних схемах.

Зрозуміли що стали дропом? Що робити?

  • Погодилися на роботу, але через деякий час зрозуміли що стали дропом? Негайно зверніться до кіберполіції, подавши заяву на їхньому сайті.
  • Встигли попрацювати дропом? Припиніть співпрацю з таким "роботодавцем" і зверніться до кіберполіції, а також до банку, рахунок в якому використовувався для відмивання коштів.

Бережіть свої кошти!

Більше про те, як захистити себе та свої дані від шахраїв читайте на сайті НБУ та Держспецзв’язку #КібербезпекаФінансів: ]]>https://promo.bank.gov.ua/payment-security/]]>

#КіберКіт

 





Рейтинг: 
Голосов пока нет