Ви тут:

Національний тиждень читання нонфіку: З історії незакінченої війни

03-09-2024
Категорія: 

]]>Український інститут книги оголосив Національний тиждень читання нонфіку, який відбудеться вперше і триватиме з 2 по 8 вересня. Він збігається з першим тижнем навчання. Знати більше, дізнаватися нове, ділитися новими знаннями з іншими, перевідкривати своє, занурюватися в світ науки, історії, літератури чи мистецтва можна завдяки нонфікш-літературі.]]>

Цьогоріч вже традиційну акцію розділили на тематичні тижні. Першим був Національний тиждень читання поезії, а другий – Національний тиждень читання нонфіку. 

Гасло тижня нонфіку — «З історії незакінченої війни». Це назва книжки есеїв Юрія Шевельова, видатного мовознавця, літературного критика, автора блискучих мемуарів про українське ХХ століття. Упорядницями книги є Оксана Забужко та Лариса Масенко. 

У ]]>візуальному оформленні]]> тижня використали орнаменти ще одного видатного українця, який зробив свій внесок і в науку, і у мистецтво, — Василя Кричевського.

«Ми хочемо розпочати цю книжкову осінь із розмов, зокрема про український нонфікшн — магнетичний, цікавий, новаторський, такий, що викликає палкі дискусії, свіжий, необхідний. Усе це свідчить про наше зростання як нації, котра читає, попри велику війну, розпочату Росією», — зауважує в. о. директора Українського інституту книги Олександра Коваль.

Спеціально до Національного тижня читання був створений каталог «Український нонфік | 2023-2024», де зібрано понад 300 назв нових українських нонфікш-видань. Каталог поділений на такі категорії: історія, російсько-українська війна, гуманітарні і суспільно-політичні науки, мистецтво і культура, наука, психологія і саморозвиток, хобі, бізнес. ]]>Завантажити каталог.]]>

До тижня читання нонфіку УІК підготував безліч активностей, зокрема у межах книжкового фестивалю KyivBookFest (5 – 8 вересня) організовує низку подій, серед яких — галузеві та літературні дискусії. Уся програма доступна ]]>за посиланням. ]]>

Також спільно з KyivBookFest відбудеться ініціатива #Військо_радить, котра покликана познайомити читачів із книгами, що надихають та підтримують наших військовослужбовців та ветеранів.

До тижня читання долучаються книгарні, видавництва та бібліотеки: вони впродовж тижня ділитимуться нонфікшн-поличками, читацькими порадами, топами продажів. 

УІК закликає ділитися порадами нонфікшн літератури з хештегами: #ЧитайНонфік #тижденьчитання2024

Офлайн-події можна реєструвати на інтерактивній мапі, ]]>заповнивши форму.]]>

 

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України - ]]>https://mcip.gov.ua/news/startuvav-naczionalnyj-tyzhden-chytannya-nonfiku/]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет