Ви тут:

МОБІНГ: ПРИРОДА ДИСКРИМІНАЦІЇ НА РОБОЧОМУ МІСЦІ

16-05-2024
Категорія: 

]]>Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції: Однією з дискримінаційних дій під час виконання трудових обов’язків є мобінг, простими словами – цькування. З поняттям мобінгу та як його розпізнати, розбираємося разом.]]>

Українське законодавство визначає це явище як систематичні тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих чи групи працівників, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків. Це може проявлятися у формі психологічного та/або економічного тиску. Зокрема це може бути:

  • створення щодо працівника напруженої, образливої, ба більше, ворожої атмосфери, що врешті змушує його недооцінювати себе як професіонала;
  • необґрунтований нерівноцінний розподіл навантаження між фахівцями однакової кваліфікації;
  • нерівна оплата за рівноцінну працю, виконану спеціалістами однакової кваліфікації тощо.

Якщо така ситуація наявна, для колективу можливі відповідні наслідки, а саме: погіршення загального мікроклімату в команді, репутаційні ризики та навіть втрата талановитих перспективних працівників. Хоча чи не найбільш «болючими» для компанії можуть стати судові позови з відповідними фінансовими витратами.

Важливо, що у разі вчинення мобінгу працівник має право звернутися з позовною заявою до суду щодо визнання фактів цькування та їх усунення.

Разом з тим, особа має право розірвати трудовий договір, а також на підставі рішення суду може розраховувати на відшкодування шкоди, заподіяної через мобінг  у розмірі витрат, які понесла під час лікування.

 

]]>https://www.sumyjust.gov.ua/novini/mobinh-pryroda-dyskryminatsiyi-na-rob...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет