Ви тут:

Луганчанка Ольга Жидкова допомагала людям у Сєвєродонецьку виживати в умовах війни

10-02-2024
Категорія: 

]]>Ольга Жидкова — волонтерка з Луганщини, менеджерка напряму відбудови БФ «Схід SOS», двічі переселенка, яка із жагою до Перемоги бореться за світле майбутнє. Ольга з командою однодумців активно допомагає військовим, реалізує проєкти, допомагає евакуюватись маломобільному населенню з Луганщини та Донеччини.]]>

]]>Журналісти Східного Варіанту зібрали основні факти про життя та діяльність Ольги Жидкової. Деталі далі в матеріалі.]]>

Два рази втратила дім

Ольга родом з Луганська, де жила до 2014 року. Там працювала директором однієї з торговельних організацій та мала плани на майбутнє. Після окупації рідного міста ще деякий час вона їздила між Луганськом та Сєвєродонецьком. Працювати вдавалося віддалено.

Ольга Жидкова досьє

Ольга Жидкова, жовтень 2016, фото з архіву

Однак, у 2019 році Ольга остаточно переїхала до Сєвєродонецька, як тільки вдалося придбати там житло. Та і тут не вийшло довго затриматись через окупацію Сєвєродонецька у 2022 і їй довелось покинути домівку вдруге.

У 2021-2022 Оля пройшла курс з урегулювання конфліктів та медіації у соціально-політичній сфері в рамках освітнього процесу «Українська миротворча школа».

Ольга Жидкова досьє

Фото з Facebook сторінки Ольги Жидкової

Як стала волонтеркою

З початком повномасштабного вторгнення рф Ольга Жидкова долучилась до  волонтерства. Зокрема допомагала людям у Сєвєродонецьку виживати в умовах війни, а саме з харчовими наборами, предметами гігієни та з евакуацією. Жінка також долучилась до благодійного фонду «Схід SOS».

Ольга Жидкова досьє

Ольга Жидкова, фото з особистої Facebook-сторінки

20 квітня росіяни почали заходити до міста, тому Оля вирішила їхати до Івано-Франківська, де продовжила бути менеджеркою напряму відбудови БФ «Схід SOS». 

Жінка допомагає гуртуватися переселенцям з Луганщини, які  через російське вторгнення переїхали до Франківська. Зокрема займається облаштуванням старих будівель під центри для маломобільних людей з Луганщини та Донеччини. 

«Наші евакуаційні бригади — герої. Вони доїжджають туди, куди ніхто не доїжджає, та забирають людей з інвалідністю і літніх людей. А ви ж розумієте, за ними потрібен постійний догляд. Цим займаються молоді люди, які понесуть стареньку бабусю на руках, змінять підгузок, нагодують», — ]]>розповідає]]> Ольга Східному Варіанту

Також жінка підтримує військових. Оля допомагала брату Андрію Жидкову, який з перших днів війни долучився до територіальної оборони. Він був командиром взводу безпілотних авіаційних комплексів розвідроти. 

Однак, біда не оминула родину Ольги, її брат загинув під час виконання бойового завдання. Нині волонтерка підтримує його бригаду, допомагає забезпечувати їхні потреби.

Пам'ятний стенд про Андрія

Пам'ятний стенд про Андрія, фото з Facebook-сторінки Ольги Жидкової

Одна з благодійних акцій для військових, яку реалізувала Ольга Жидкова разом з волонтерами — «Зігрій долоні ЗСУ». Завдяки цьому збору вдалося закупити теплі устілки, хімічні грілки та термобілизну для військових, що вкрай необхідні військовим в зимовий період.

З приходом весни Ольга з друзями реалізувала ще один проєкт «Очі ЗСУ». Збір був зосереджений на закупівлю монокулярів, біноклів, обладнання для оптики.

Ольга Жидкова досьє

Допомога військовим, фото з особистої сторінки Ольги у Facebook

Нині волонтерка допомагає військовим з усім у чому є потреба. Для цього оголошує збори та проводить розіграші. Деталі можна знайти на ]]>Facebook-сторінці]]> Ольги. 

«Люди нам довіряють та допомагають. Одна жінка нам задонатила 60 тисяч. У неї син, Сергій Євтушенко, теж загинув під Золотим. Вони з моїм братом разом служили. І вона вирішила нам постійно допомагати», — ]]>розповідає]]> волонтерка Східному Варіанту.

Також Ольга виграла грант і придбала сушарку. Жінка почала сушити для військових різні смаколики. Крім цього розмальовує пряники, які передає на благодійні лотереї для ЗСУ.

Ідеї та плани

Нині Ольга Жидкова разом з друзями-волонтерами також займається реалізацією проєкту, який допоможе зберегти пам'ять про літніх людей з Луганщини та Донеччини. На думку Ольги культурна спадщина її рідного краю — це старші люди, які покинули домівки. 

Ціль проєкту — влаштувати фотосесію для ВПО, яких Ольга з командою розміщує у шелтерах та центрах підтримки, аби мати згадку про цих людей. Також у планах Ольги та її друзів написати книгу про літніх переселенців та створити сайт пошуку.

Також на отриману стипендію від «Асоціації Української миротворчої школи» Ольга Жидкова з друзями організувала ряд заходів спрямованих на психологічне розвантаження волонтерів. Вони провели фотосесію, де спробували себе у якості як моделей, так і фотографів.

Ольга Жидкова досьє

Ольга Жидкова, фото зроблене під час фотосесії

Результатом таких заходів став календар на 2024 рік з фотографіями волонтерів, який можна буде придбати за донат. Ольга розповідає:

«На цьому календарі будуть фотографії не лише людей з Луганщини, а і з нашої громади, яка нас прийняла. Це, зокрема, голова ГО «Молода просвіта Прикарпаття». Також є волонтери: Максим Мурзов і Костянтин Синяков. Буде і фото мами загиблого Героя зі 111 бригади та ще багато тих, хто допомагає людям у різних сферах».

Ідея цього проєкту має глибокий сенс — це чорно-білі фотографії облич волонтерів на кожен місяць поточного року і лише зображення дітей будуть кольоровими на сторінці «грудень 2024». 

«Це означає, що рік закінчується, а життя продовжується. І до того ми розфарбовуємо своєю діяльністю чорні будні війни», — додає Ольга.

календар

Одна зі сторінок календаря, фото з архіву Ольги Жидкової

Календар вже розроблений в електронному форматі та найближчим часом буде надрукований. Про початок та умови розіграшу Ольга Жидкова повідомить на своїй особистій ]]>сторінці у Facebook]]>.

 

]]>Маргарита Борисенко]]>

 

Східний варіант

]]>https://v-variant.com.ua/article/olha-zhydkova-dosie/?fbclid=IwAR3LePJmW...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет