Ви тут:

Бережемо українське коріння: у культурному центрі Сєвєродонецької громади у Дніпрі відкрили кімнату гуртка декоративно-ужиткового мистецтва «Дивоцвіт»

22-08-2024
Категорія: 

До Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України у культурному центрі Гуманітарного хабу Сєвєродонецької громади у Дніпрі відкрили кімнату гуртка декоративно-ужиткового мистецтва «Дивоцвіт» і виставку «Україна очима митців».

У їх відкритті взяла участь заступник начальника Сєвєродонецької міської військової адміністрації Юлія Шорохова. Вона привітала з державними святами та подякувала творцям за те, що реалізували такий задум: «Кольори нашого Прапора вже вплетені в історію нашого роду, закарбовані в культурний код нації, а наші Захисники та Захисниці з цим Прапором боронять незалежність, єднають вільних.

Ми завжди формуємо себе на певній історії – історії сім’ї, історії роду, історії рідної землі. Завдяки таким культурним осередкам ми не втрачаємо зв’язок з культурою краю, повертаємось до витоків. І чим більше ми будемо таке робити, тим більше мешканців Луганщині матимуть змогу долучатись до історії, культури, побуту, звичаїв, традицій нашої рідної землі. У буремні часи кольори були темними, в часи розвитку – яскравими. Культурна спадщина несе за собою настрій суспільства. І кожна мистецька робота – це душа нашої чарівної та яскравої України!»

Керівниця гуртка «Дивоцвіт» - викладач вищої категорії Ірина Володимирівна Корєва – сама вимушено переміщена особа, тільки з Херсонщини, - провела гостей до кімнати та розповіла про свої задуми та плани. Вона детально познайомила з доробками та виробами митців – відвідувачів гуртка. З захопленням пані Ірина говорила і про петриківський розпис, і про гончарство, і про ліплення, і про вишивку.

Окрему увагу було приділено ляльці-мотанці. Це не просто лялька, це – стародавній український оберіг. Кожна така красуня – це витвір мистецтва, це символ, це дух і міць, це справжня автентика нашого народу.

Справжня мотанка виготовляється без використання швів. Майстри намотують або закутують, а для кріплення використовують стрічки та нитки, якими просто обмотують деталі та фіксують їх вузликами. При виготовлення дотримуються головного правила - лялька повинна мати хрестоподібний вигляд. Такий сувенір, особливо виготовлений власноруч, може стати родинним оберегом та родинним спадком.

Керівниця гуртка «Дивоцвіт» запевнила присутніх, що інтер’єр кімнати мистецтва завжди буде змінюватиметься: чи то до свят, чи то до пір року.

Для всіх був приготований майстер-клас з малювання. Треба було тематично розписати мапу України. Майстрині з завзяттям опанували пензлі та долучились до малювання.

Виставка «Україна очима митців» створена юними художниками гуртка «Чарівний пензлик» КЗ «Сєвєродонецька художня школа» під керівництвом викладача вищої категорії Юлії Боярчук. Кожна картина гурківців – це часопис про Сєвєродонецьк, це – любов до України.

Деякі роботи мають магічне тяжіння – ефект присутності.

 





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)