Ви тут:

АНТИФЕЙК: "Одне з найбільших досягнень!" або як в окупованому Сєвєродонецьку спортшколу “відновлювали”

06-02-2024
Категорія: 

]]>Трибун: 26 січня окупаційний "мер" Сєвєродонецька Микола Моргунов опублікував допис про нібито відновлення Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи номер 1. ]]>

"Теперь это новое, современное здание, где заниматься будет гораздо комфортнее", - заявляє Моргунов.

Та це чергова брехня окупантів, бо пошкодження школи були мінімальні, а "відновлення" показали так, наче відбудували з фундаменту. 

Ми проаналізували заяви окупантів, а також поспілкувались із заступником директора з навчально-тренувальної роботи КДЮСШ 1 Валентиною СавченкоТож спростовуємо тезу про "успішну відбудову". 

Почнемо з того, що Моргунов пише про обстріл спортшколи саме Збройними силами України. Нагадаємо, що перший приліт, який значно пошкодив (один із найсильніших ударів по навчальному закладу) тенісні корти школи по вулиці Федоренка, стався 21.03.2022. 

Пошкоджені росіянами тенісні корти КДЮСШ1 в Сєвєродонецьку

Пошкоджені росіянами тенісні корти КДЮСШ1 в Сєвєродонецьку

Тобто ЗСУ ще знаходилися в місті, в той час як їх обстрілювала російська армія. До того ж Росія цинічно нанесла удар по українській символіці, адже корпус був пофарбований у кольори прапора - синьо-жовтий. Ось вид зверху (2 на фото), супутниковий знімок на Google-картах від 2.07.2022 (після окупації Сєвєродонецька):

Супутниковий знімок тенісних кортів в Сєвєродонецьку

Супутниковий знімок тенісних кортів в Сєвєродонецьку

А в самій спортивній школі не постраждали навіть вікна та скло в них, це ]]>кадри]]> від 06.08.2022:

КДЮСШ1, кадри від 6.08.2022

КДЮСШ1, кадри від 6.08.2022

На супутниковому знімку вище також можна побачити, що будівля (1 на фото) повністю вціліла. 

Тож теза Моргунова про "відновлення деяких корпусів практично з руїн" є цілковитою брехнею: 

"Некоторые корпуса пришлось возрождать практически из руин". 

Далі окупаційний мер пише, що школа всі роки до приходу "визволителів" не ремонтувалась: 

"Долгие десятилетия школа практически не ремонтировалась, хотя и продолжала свою работу". 

Та тут він теж помилився, адже адміністрація КДЮСШ 1 постійно опікувалась школою та намагалась покращити умови тренування майбутніх спортсменів. 

Так, у 2020 році персонал школи за підтримки матеріалами від міської ради, ремонтував тенісні корти. В той же період з міського бюджету було виділено півтора мільйони гривень на капітальний ремонт даху. 

"А в 21-му влітку туди зайшли будівельники і зробили повністю опалення, стелю, освітлення, санвузли, роздягальні, встановили нові шафи. За тиждень до вторгнення ми планували замінити покриття підлоги, майстри вже привезли свій інструмент, чекали матеріал… та  не дочекались", - говорить Валентина Савченко.

Тенісні корти зсередини, 2021 рік

Тенісні корти зсередини, 2021 рік

“Сейчас мы совместно с министерством спорта лнр активно наполняем СКДЮСШ №1 новым оборудованием и спортинвентарем. Более 100 единиц спортинвентаря уже переданы школе”, - пише Моргунов. 

Та, як не дивно, заступник з НТР Валентина Савченко, подивившись на фото з “відкриття відновленої школи” росіян, впізнала більшість спортивного обладнання, яке замовляла особисто.

"Жоден спортінвентар ми не змогли вивезти. На додаток, колишній начальник відділу молоді та спорту Юрій Кузьменко заборонив мені будь-що виносити з приміщень. Навіть наші документи та печатки залишились там. На другий день повномасштабного вторгнення він прийшов до нас в кабінет і сказав "Валентина Іванівна, навіть не думай вивозити нічого".Ось таким чином там залишилося все", - пригадує пані Валентина. 

Вона додала, що окрім інвентарю, який був безпосередньо у користуванні тренерів, - багато приладдя ще навіть не встигли роздати, воно зберігалось в тренерських кімнатах. Це, наприклад, лише одна з тренерських:

Одна із тренерських в КДЮСШ1 до повномасштабного вторгнення

Одна із тренерських в КДЮСШ1 до повномасштабного вторгнення

А це росіяни, провівши лише малярні роботи, називають капітальним ремонтом:

Фото з окупаційних ресурсів, тенісні корти

Фото з окупаційних ресурсів, тенісні корти

Далі саме приміщення КДЮСШ 1 на Федоренка, 33. Ось таким фото окупаційна “адміністрація” звітує про ремонт чергової зали, де встановлені тенісні столи:

Фото з окупаційних ресурсів, приміщення КДЮСШ1

Фото з окупаційних ресурсів, приміщення КДЮСШ1

А це фото зроблено напередодні вторгнення:

Зала школи КДЮСШ1, 2021 рік

Зала школи КДЮСШ1, 2021 рік

Тож важко знайти якісь відмінності після “реконструкції” росіян, окрім зміни кольору фарби на стінах. До того ж, столи окупанти теж вкрали:

Порівняння тенісних столів до та після окупації

Порівняння тенісних столів до та після окупації

"У нас 20 тенісних столів там залишилось, які стояли в залі. І ще 5 складені. Це професійне та дуже дороге обладнання", - розповіла пані Валентина.

В пості про “відновлення” школи гауляйтер Моргунов також публікує фото  залу для занять боксом: 

Фото з окупаційних ресурсів

Фото з окупаційних ресурсів

У травні 2021 року спортшкола на своїй Фейсбук-сторінці публікувала інформацію про ]]>проведення]]> ремонтних робіт: 

“В КДЮСШ 1 в залі боксу розпочато ремонт власними силами робітників КДЮСШ 1, по закінченню буде замінена електропроводка, встановлено нове сучасне освітлення та витяжні вентилятори . Весь необхідний матеріал було придбано за власні кошти КДЮСШ 1”.

Та пост про продовження робіт у липні: 

А це фото зали боксу до повномасштабного вторгнення, 2021 рік: 

Зала боксу КДЮСШ1 до російської окупації

Зала боксу КДЮСШ1 до російської окупації

Також бачимо, що ринг на фото до та після окупації один і той самий. 

"В залі боксу наш ринг стоїть, тільки спідницю переробили в білий колір, бо там була реклама. Ті ж самі рукавички виклали, які я кожного року у серпні-вересні, особисто замовляю. Також бачу на фото окупантів манекен, який привезли з іншого нашого корпусу в Сєвєродонецьку", - коментує Валентина Савченко.

В той же час росіяни в сюжеті “Россия1” кажуть, що обладнання в залі боксу нове, та не уточнюють, що вкрадене:

 

Директор КДЮСШ 1 Едуард Чеботарьов в інтерв'ю 13 травня 2020 року ]]>повідомляв]]> таке: 

"Минулого року було виділено кошти міською радою на капітальний ремонт опалення, були замінені батареї у всіх залах та кімнатах, гардеробах, роздягальнях, душових. І навіть були виділені кошти на ремонт першого поверху...була замінена підлога, вставлені двері нові...замінена плитка в душових, роздягальнях, також зробили нову стелю, освітлення".

Це фото цього приміщення після ремонтів:

Перший поверх КДЮСШ1 по вулиці Федоренко 33

Перший поверх КДЮСШ1 по вулиці Федоренко 33

Перший поверх КДЮСШ1 по вулиці Федоренко 33

Перший поверх КДЮСШ1 по вулиці Федоренко 33

Перший поверх КДЮСШ1 по вулиці Федоренко 33

 

Отже, якби не прийшли російські окупанти, то і відновлювати нічого не довелося б. Школа функціонувала, а вихованці показували результати тренувань на міжнародній арені.

"У нас завжди були від трьох до шести спортсменів з різних видів спорту, котрі входили до збірної України. Завжди брали участь у змаганнях від обласних до всеукраїнських, а спортсмени з настільного тенісу представляли нас і на міжнародних змаганнях. Декілька днів тому повідомили, що сєвєродончанка Вероніка Матюніна перемогла на чемпіонаті Європи з настільного тенісу серед молоді. Вона наша вихованка і це - гарний показник", - додала Валентина.

Сьогодні ж сєвєродонецькі спортсмени постійно беруть участь у різних змаганнях, чемпіонатах, турнірах та товариських зустрічах. Тренери в евакуації в різних куточках України та за кордоном продовжують підтримувати авторитет Сєвєродонецька  як міста спортивної слави, активно розповідають про свої досягнення ]]>на власній сторінці]]>

 

]]>Валерія Мельник]]>

 

За інформацією: Трибун - ]]>https://tribun.com.ua/uk/108516-odne-z-najbilshix-dosjagnen-abo-jak-v-se...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет