Ви тут:

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

22-06-2024
Категорія: 

22 червня – трагічна дата в історії України. День, який об’єднує людей у скорботі та вшануванні пам’яті мільйонів жертв війни та нагадує нам про страшні події, що відбувалися на українській землі під час Другої світової війни, а 22 червня стало символом глибокої скорботи та вічної пам'яті про жертв війни, які залишили невиліковні рани у серцях усіх українців.

Сьогодні ми віддаємо данину поваги всім тим, хто пережив жахіття війни, і вшановуємо пам'ять тих, хто віддав своє життя заради нашого майбутнього.

22 червня 1941 року, о 04:00 ранку, нацистська Німеччина напала на Радянський Союз, попри підписаний Договір про ненапад між Німеччиною і СРСР. Для України, яка була однією з основних арен бойових дій, це стало початком жахливого періоду страждань та руйнувань. Війна забрала життя мільйонів українців, серед яких були солдати, партизани, мирні жителі, жінки, діти та люди літнього віку. Українські міста та села були зруйновані, економіка країни зазнала величезних втрат.

Важливо зазначити, що участь українців у Другій світовій війні не обмежувалася лише періодом 1941—1945 років, коли відбувалося протистояння між СРСР та Третім Райхом. Війна фактично розпочалася для України ще раніше, оскільки наша територія стала ареною бойових дій від самого початку.

Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 року нападом нацистської Німеччини на Польщу. Західні українські землі, які на той час були частиною Польщі, вже з перших днів війни стали полем бою.

Фото: Український інститут національної пам'яті (Українські землі у міжвоєнний період)

17 вересня 1939 року Радянський Союз, відповідно до таємних протоколів пакту Молотова — Ріббентропа, ввів війська на територію сучасної Західної України. І, звісно, це не все, український народ став свідком трагічної реальності – відсутності власної держави, що призвело до того, що українці були розтягнуті між усіма воюючими силами цього конфлікту.

Протягом довгого часу територія України була окупована нацистською Німеччиною, що супроводжувалося жахливими злочинами проти людяності, масовими вбивствами, Голокостом, депортаціями та примусовою працею. Українська земля стала місцем багатьох значущих битв, ]]>згідно з даними]]> Українського інституту національної пам'яті під час Другої світової війни загинуло 5 мільйонів українських цивільних та 3 мільйони військових.

Українські землі були полем битви від самого початку Другої світової війни й, на жаль, українці змушені захищати власну землю, культуру та незалежність сьогодні.

Сучасна ситуація в Україні має паралелі з історичними подіями, коли країна знову змушена боротися з агресором. Російський режим, що поєднує ознаки нацистського та комуністичного тоталітаризму, становить загрозу не лише для України, але й для всього світового порядку.

РФ використовує різноманітні методи війни, включно з інформаційною пропагандою, економічним тиском, підтримкою сепаратистських рухів та прямим військовим втручанням.

Ця країна-агресор порушує закони та звичаї ведення війни ще з 2014 року. З 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, що стало найбільшим військовим конфліктом у Європі з часів Другої світової війни. Ця агресія супроводжується численними воєнними злочинами, включно з обстрілами мирних міст, вбивством цивільного населення, катуваннями, депортаціями та іншими порушеннями міжнародного гуманітарного права.

Священний обов’язок всіх українців – навіки зберегти пам’ять про воїнів-визволителів, які вигнали ворога з нашої землі та здобули перемогу в тій жахливій війні.

Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!

Наша боротьба з московитськими загарбниками за незалежність триває та неодмінно завершиться Перемогою.

 

Використано матеріали Українського інституту національної пам'яті 

]]>https://uinp.gov.ua/]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет