Ви тут:

Впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР

28-03-2017
Категорія: 

Система аналізу небезпек і критичних точок контролю (англ. Hazard Analysis Critical Control Point, HACCP) — є науково-обгрунтованою системою, що дозволяє створити на підприємстві умови для виробництва безпечної продукції шляхом визначення (ідентифікації) і контролю небезпечних чинників.
Система НАССР є єдиною системою забезпечення безпеки харчової продукції, принципи якої довели свою ефективність і прийняті міжнародними організаціями.

Запам’ятайте — НАССР стосується безпечності і не стосується якості

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII ]]>Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»]]> — Загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами, — який вже ВИМАГАЄ наявності у ВСІХ операторів ринку харчових продуктів програм-передумов системи НАССР (гігієнічних вимог).Законом передбачені перехідні періоди, так НАССР в обов’язковому порядку необхідно запровадити до:

— 20 вересня 2017 року — на потужностях, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження¨(необроблене молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, у тому числі свіжі, охолоджені або заморожені, яйця, мед, їх похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною);

— 20 вересня 2018 року — на потужностях, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження;

— 20 вересня 2019 року — на малих потужностях.

Основним регулятором ринку харчових продуктів, кормів та об’єктів санітарних заходів є Держпродспоживслужба.

Наголошуємо, що запровадження дієвої системи НАССР потребує значного часу та певних ресурсів.

Наявність певного шаблонного пакету документів, що розповсюджуються деякими фірмами, так і наявність сертифікату не захистить вас від відповідальності.

 Таким чином рекомендуємо розпочати роботу з впровадження системи НАССР вже сьогодні!

                                                  Управління Держпродспоживслужби в м. Сєвєродонецьку





Рейтинг: 
Голосов пока нет