Ви тут:

Вакцинація та ревакцинація проти дифтерії та правця: як і де зробити безоплатне щеплення

13-08-2024
Категорія: 

]]>Міністерство охорони здоров'я України повідомляє, щоодатковий раунд з імунізації проти дифтерії та правця триватиме в країні до кінця року. Зокрема, дітям, які пропустили планові щеплення за Національним календарем профілактичних щеплень, та дорослим, які не отримали ревакцинацію, медики нагадують про важливість щеплень та запрошують на вакцинацію.]]>

Вакцинація — безоплатна, зробити її можна у пунктах щеплень у лікарнях країни, попередньо записавшись у сімейного лікаря. З 26 років планова ревакцинація для дорослих є обов’язковою кожні 10 років. Наразі країна забезпечена вакциною для проведення рутинних щеплень дітям та ревакцинації дорослих. Вона доступна у всіх регіонах.

Кашлюк характеризується тривалими нападами кашлю й особливо небезпечний для немовлят, у яких хвороба може викликати тимчасову зупинку дихання.

Дифтерія вражає слизову оболонку горла, утворюючи плівки, що може ускладнювати дихання, а також серце, нервову систему та нирки.

Правець вражає нервову систему, призводячи до сильних м’язових спазмів. Смертність від нього може сягати 80%.

Два кроки для отримання щеплення:

Крок перший: зверніться до свого сімейного лікаря, він перевірить ваш вакцинальний статус — подивиться відповідні записи у медичній картці — і проконсультує щодо подальших дій.

Крок другий: зробити щеплення в одному з пунктів вакцинації, які працюють при амбулаторіях загальної практики сімейної медицини та медзакладах.

До проведення вакцинації ви можете поставити лікарю запитання, які вас цікавлять щодо щеплення: про процедуру щеплення, доступні вакцини, можливі реакції організму та ускладнення від хвороб, яким ви можете запобігти, зробивши щеплення. Після консультації лікар направить на безоплатну вакцинацію.

Процедура вакцинації

Перед щепленням медичні працівники  проведуть вам медичний огляд. Після щеплення рекомендується залишитися в медичному закладі на 30 хвилин, щоб переконатися у відсутності алергічних реакцій.

Усі медичні працівники, залучені до вакцинації у пунктах щеплень, пройшли спеціальне навчання та володіють технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги у випадку появи післявакцинальних реакцій.  

Графік щеплень: для отримання повного захисту проти дифтерії, кашлюку та правця необхідно дотримуватися графіка вакцинації згідно з ]]>Національним календарем щеплень.]]>

Дітям вакцину вводять у кілька етапів: у віці 2, 4, 6 місяців. У  18 місяців проводиться ревакцинація. У 6 та 16 років дітей ревакцинують проти дифтерії та правця. Дорослим рекомендується щеплюватися проти дифтерії та правця кожні 10 років. 

Усі вакцини в Україні — якісні, безпечні та ефективні

Якість вакцини контролюється як під час її виробництва, так і протягом усіх етапів її транспортування та зберігання. У кожному пункті вакцинації є інструкції з застосування всіх медичних імунобіологічних препаратів. Також інструкції з застосування всіх вакцин, зареєстрованих в Україні, можна знайти на сайті ]]>Державного реєстру лікарських засобів України]]> ДЕЦ МОЗ України.

Що робити, якщо ви пропустили вакцинацію?

Якщо ви чи ваша дитина пропустили черговий етап щеплення, зверніться до сімейного лікаря, щоб його надолужити. 

 

]]>https://moz.gov.ua/uk/vakcinaciya-ta-revakcinaciya-proti-difteriyi-ta-pr...]]>





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)