Ви тут:

В Україні запрацювали фінансові програми для підвищення енергонезалежності споживачів

07-08-2024
Категорія: 

В Україні запрацювали фінансові програми для підвищення енергонезалежності споживачів: деталі

Це допоможе забезпечити власну енергонезалежність українців, локальні потреби в генерації і в цілому енергетичну безпеку держави.

Детальніше про програми:

1. «Доступні кредити 5-7-9» для бізнесу. За кредитні кошти бізнес може придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі та біогазові генерувальні установки. Максимальна сума кредиту становить до 150 млн гривень, а термін кредитування – до 10 років. Для деокупованих і прифронтових територій Уряд запровадив покращені умови. Збільшено термін кредиту та ліміт, знижено відсоткову ставку. Компенсація відбувається до 1% перші два роки, 5% - з наступного року на інвестиційні цілі.

 2. Кредитування бізнесу на суму понад 150 млн грн. Дана програма направлена на ті підприємства, які хочуть інвестувати у власну генерацію суму понад 150 млн грн. Така пропозиція доступна від 19 найбільших банків України, які надають пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Сума кредитів залежно від сегменту може становити до 25 млн євро. Термін кредиту становитиме до 5 - 7 років, базова відсоткова ставка для кредитів у національній валюті в межах базового продукту: на перший рік — 13,5% річних або UIRD3M+0,5 %, починаючи з другого року — плаваюча, але не більше UIRD12M + 3%.

3. Спеціальні умови державним і комунальним підприємствам. Для підготовки до опалювального сезону 2024 - 2025 років державним і комунальним підприємствам дозволено закуповувати обладнання для генерації енергії без проведення тендерів, але із додатковим запобіжником — вимогою щодо звітування в електронній системі Prozorro. Верховна Рада України скасувала ввізне мито та імпортне ПДВ на все енергетичне обладнання та деталі для комплектування до нього.

Також Урядом України впроваджується ряд заходів, які спрощують процедуру приєднання до електро-, газо-, теплових мереж та будівництва газопоршневих та газотурбінних установок, а саме:

- спрощено регуляцію будівництва, підключення до газових, теплових та електромереж. Це допоможе громадам, бізнесу та побутовим споживачам у встановленні генеруючих установок. Відтепер це можна зробити швидко та з мінімальним пакетом документів;

- скорочено перелік документів для будівництва та розміщення газопоршневих та газотурбінних установок, у тому числі - когенераційних. Будівництво генерації може проводитись паралельно з розробленням проєктної документації, а експлуатація може здійснюватися без сертифіката про прийняття в експлуатацію;

- кількість необхідних документів для приєднання до електричних мереж зменшено з 7-и до 2-х, а термін видачі та погодження технічних умов скорочено з 10-и до 2-х днів;

- термін надання послуги приєднання до газорозподільних систем зменшено з 3-х місяців до 1-го та зменшено кількість документів;

 - з 10-и до 1-го дня скоротився і термін розгляду заяви про приєднання до теплових мереж, і термін надання проєкту договору на приєднання, зменшено кількість документів.

Для оперативного отримання відповідей на всі питання, пов'язані з енергетикою запроваджена урядова «гаряча лінія» 15-49 «СТРУМ». Консультації з енергетичних питань за номером 15-49 можна отримати безкоштовно і цілодобово.

Більш детально про ці та інші економічні стимули як для бізнесу так і для громадян можна ознайомитись на сайті Міністерства енергетики України за посиланням ]]>https://mev.gov.ua/reforma/rozvytok-rozpodilenoyi-heneratsiyi]]> .

 

Управління економічного розвитку СМВА





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)