Ви тут:

Війна підштовхнула до здійснення мрії. Історія письменниці Альони Рязанцевої з Сєвєродонецька

06-08-2024
Категорія: 

]]>Свої.City]]>]]>:]]> ]]>Альона Рязанцева родом з Сєвєродонецька. Після початку великої війни вона виїхала на Хмельниччину. В евакуації до Альони повернулася жага до літератури, тому там вона написала свою першу книгу «Афера. І нічого зайвого». Презентувала її у липні. Та вже зараз письменниця працює над другою книгою про рідне місто. Про сюжет та творчі здобутки сєвєродончанка розповіла для ]]>]]>Свій дім]]>]]>]]>

Завдяки бабусі

Після закінчення школи у Сєвєродонецьку, Альона вступила до Каразінського університету в Харкові на факультет журналістики. Потім 5 років працювала на Суспільному. Проте, ділиться, захоплення літературою, ніколи не кидала.

«Ще під час навчання в молодших класах я читала любовні романи, а потім писала свої. Коли з’явився комп’ютер, то почала вже друкувати на ньому. Теми були актуальними для мого віку — депресивна любов й пошук себе. В школі також писала багато творів й брала участь у різних конкурсах, але це були проби пера й намагання віднайти свій власний стиль. Я вдячна вчителям, вони багато чому мене навчили».

Сєвєродончанка Альона Рязанцева

Сєвєродончанка Альона Рязанцева Автор: особистий архів

Та найбільший внесок до захоплення книжками та літературою зробила саме її бабуся. Перша книга, яку вона дала юній Альоні — збірка творів українського дитячого письменника Всеволода Нестайка .

«Моя бабуся була україномовною. В ті часи це було незвично. Вона сама вигадувала й розповідала мені казки. Я досі пам’ятаю деякі з них. Декілька років тому бабуся померла. Це дуже боляче. Сподіваюся, що вона мною пишається».

Альона брала участь в конкурсах від громадських організацій, зокрема від «Відродження Луганщини».

«Там я навіть посіла перше місце за свій вірш про війну, але поезія — це не моє. Тобто я постійно щось практикувала, писала й шукала себе на письменницькому поприщі. Врешті-решт зрозуміла, що це проза».

До втілення мрії підштовхнула війна

Початок великої війни Альона зустріла у Харкові. Ділиться, зі своїм хлопцем розуміли, що треба виїжджати. Тому рушили спочатку до Кропивницького, а там, зустрівшись із родичами, разом відправилися у Хмельницький.

Там спочатку оселилися у колеги з Суспільного. А згодом, прислухавшись поради організації, яка допомагає біженцям, поїхали у село Кунча Теофіпольського району Хмельницької області.

«Звідси я працювала віддалено на своє ЗМІ, а головне — саме тут до мене повернулося натхнення. Я зрозуміла, що життя швидке й можна раптово померти завтра або через тиждень. Це був дуже сильний тригер. Якщо я зараз не втілю свої мрію, то більш слушного моменту може й не настати».

Тож, каже Альона, саме війна підштовхнула її до здійснення давньої мрії про написання книги.

Книга про вибір та його наслідки

У селі, ділиться Альона, вона нарешті знайшла час для творчості. Та й часті відключення електроенергії зіграли свою роль. Тож сєвєродончанка взялася за написання книги.

«Почалося все з того, що в голові з’явилася кульмінація. Я придумала ідеальну сцену просто лежачи на дивані. Якби я таке десь побачили в кіно або прочитала, то це б розбило мені серце. Навколо цього епізоду нашаруванням закристалізувався весь сюжет».

Так з'яаилася книга на 427 сторінок під назвою «Афера. І нічого зайвого». Вона, каже авторка, у змішаному жанрі, де елементи трилеру, детективу, драми й, звичайно, любовної лірики, утворюють симбіоз різних стилів. А головний слоган — «Ти закохаєшся в неї, а потім захочеш вбити».

Перша книга Альони вже вийшла друком

Перша книга Альони вже вийшла друком Автор: особистий архів

«Головні герої — це дівчина й хлопець. Вони постійно роблять вибір — серце чи розум, гроші чи почуття й пізнають себе в цьому виборі. Один з головних мотивів твору — це розплата за гріхи минулого. Якщо без спойлерів, то головний сюжет зав’язаний довкола дівчини зі складним життям, яка хоче все змінити. Вона має шляхетну мету, принаймні у її світогляді це так, — допомогти собі та близьким. Але висновки про мотиви героїв нехай роблять читачі. Бо в книзі є питання — а хто ж насправді злочинець? Є там й еротичні моменти, тому мені були трішки ніяково, коли я давала її читати своїм рідним».

Прототипів героїв в реальному житті немає. Проте у деяких з них є збірні образи представників різних професій, зокрема юристів. Не обійшлася книга й без гумору та жартів.

Альона на презентації книги

Альона на презентації книги Автор: особистий архів

Вперше Альона представила книгу наприкінці травня 2024 року на Мистецькому Арсеналі в Києві, а офіційна презентація була 25 липня 2024 року. 

Робота над книгою про рідне місто

Альона ділиться, життя письменниці не дозволяє себе забезпечувати. Тому вона працює в невеликій піар-агенції та робить монтаж відео.

Окрім основної роботи письменниця знаходить час і на літературу. Незважаючи на те, що «Афера. І нічого зайвого» вийшла зовсім нещодавно, Альона вже закінчує роботу над другою книгою. Вона буде про Сєвєродонецьк.

«Головна героїня — молода дівчина, яка залишила роботу тату-майстрині. Моральна дилема — це плисти за течією чи намагатися її опанувати? В книзі є розповідь про родину переселенців, яка шукає себе в новому бурхливому світі, який склався навколо них не з їхньої вини, але вони змушені в ньому жити».

Альона ділиться, головна лірична героїня — її прототип. А в романтично-комедійній історії трагедія межує з драмою.

Це історія про тих, хто втратив все: роботу, дім, життя, минуле, але йде далі. А от чи повернеться головна героїня в звільнене місто — читач дізнається згодом.

Сама ж Альона каже, незважаючи на те, в якому стані буде її рідний Сєвєродонецьк, повернутися туди вона планує. Й можливо саме там народиться сценарій для нової книги.

 

Джерело: ]]>Свої.City]]> - ]]>https://svoi.city/articles/373628/v-evakuacii-alona-ryazanceva-vipustila...]]>





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)