Генеральний секретар НАТО: «Нашим найбільш терміновим завданням на саміті буде підтримка України»

08-07-2024

У п’ятницю, 5 липня 2024 року, Генеральний секретар Єнс Столтенберг анонсував Вашингтонський саміт, що відбудеться наступного тижня, наголосивши, що підтримка України буде «найбільш терміновим завданням» НАТО.

Pre-summit press conference by the NATO Secretary General

«Я очікую, що глави держав і урядів домовляться про Істотний пакет для України», – сказав пан Столтенберг. «НАТО візьме на себе координацію і забезпечення більшої частини міжнародної безпекової допомоги», маючи команду на чолі з тризірковим генералом і кількома сотнями співробітників, які працюватимуть в штаб-квартирі НАТО в Німеччині і в логістичних вузлах в східній частині Альянсу», – зазначив він. Він підкреслив, що союзники домовляться про фінансове зобов’язання для України, і що він також очікує на збільшення негайної військової підтримки для України; більше двосторонніх угод про безпеку; і роботу з поглиблення військової оперативної сумісності. Генеральний секретар сказав, що усі ці елементи «складають місток до членства в НАТО і дуже потужний пакет для України на саміті», наголосивши: «Україна наближається до НАТО».

«Стримування і оборона будуть ще однією важливою темою на нашому саміті», – сказав пан Столтенберг, додавши, що НАТО за минуле десятиріччя фундаментально трансформувалась, маючи 500-тисячне військо на високому рівні готовності, покращені сили і засоби, готові до бою бойові групи і нових членів. На саміті союзники мають затвердити зобов’язання посилювати трансатлантичну співпрацю оборонної промисловості, збільшувати виробництво. Він зазначив, що НАТО буде удосконалювати свою оборону проти балістичних ракет за рахунок нової берегової бази Еджіс у Польщі. Він привітав те, що 23 члени Альянсу сьогодні витрачають не менше 2% свого ВВП на оборону.

Третьою темою саміту будуть глобальні партнерства. Генеральний секретар запросив на саміт лідерів Австралії, Японії, Нової Зеландії і Республіки Корея з метою подальшого поглиблення співпраці, включно з нашою підтримкою України, над кіберпитаннями і новими технологіями. «Що тісніше гуртуються авторитарні дійові особи, то важливіше нам тісно працювати з нашими друзями з Індо-Тихоокеанського регіону», – сказав він.

 

]]>https://www.nato.int/cps/uk/natohq/news_227330.htm?selectedLocale=uk]]>