Ви тут:

Теракт в Оленівці - черговий злочин рашистів

29-07-2024
Категорія: 

В ніч з 28 на 29 липня 2022 року російська федерація скоїла черговий акт геноциду проти українців і новий злочин проти людства та міжнародного гуманітарного права - на території колонії окупованої Оленівки, що на Донеччині, пролунав надпотужний вибух - рашисти влаштували теракт в одній із казарм, де утримували українських військовополонених – бійців полку "Азов". Відомо про вбивство щонайменше 53 Захисників України. За даними Офісу генпрокурора України, поранень зазнали понад 130 полонених. 

Вибухи на території колишньої виправної колонії у смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області сталися у проміжку від 22:00 28 липня до 01:00 29 липня . Була знищена будівля, де утримували українських військовополонених, серед яких захисники "Азовсталі".

За ]]>свідченнями]]> тих, хто вижив, картина була страшною: все в крові та обвуглені тіла...

На допомогу кинулися полонені медики та наші військові з інших бараків, проте керівництво в’язниці не дозволило навіть близько підійти. Швидкі за пів години теж стояли у воріт в’язниці, та й їх не пускали.

Лише за шість годин поранених почали вивозити. А до того часу ще більше людей померли від больового шоку та втрати крові.

До лікарень везли КамАЗами, у які поранених складали абияк. Машини, їдучи, на ямах не гальмували, через це азовці також травмувалися. В одній машині дорогою до лікарні загинули ще двоє українців.

Розслідувачі Медійної ініціативи за права людини ]]>опитали свідка]]>, який бачив, як росіяни принесли на місце теракту мішок із якимись уламками й розкидали їх.

Із наступного дня тих, хто вижив, ізолювали від решти військовополонених у колонії. В аналізі ООН зазначається, це робилося для того, щоб ті, хто вижив, не змогли розповісти іншим про вибух, оскільки деякі в’язні мали доступ до мобільних телефонів і прямий зв’язок з Україною, ]]>повідомляє AP]]> у своєму розслідуванні

Також інших українських в’язнів відправили до розбомбленої казарми і наказали прибрати уламки та рештки тіл. Є свідки, які бачили чоловіків в камуфляжі, що принесли ящики на місце вибуху і розклали на лавці неподалік фрагменти снарядів HIMARS.

Згодом прибули російські офіційні особи у супроводі російських журналістів, чиї знімки покручених, обвуглених двоярусних ліжок облетіли весь світ.

За словами полонених, після того, як всі пішли, чоловіки в камуфляжі забрали уламки ракет HIMARS у ящики та зникли.

В розслідуванні ]]>Associated Press]]> повідомляється: "Місце події не лише не було збережено, а й спотворено, а речові докази були пошкоджені. Російська Федерація не допустила спостерігачів ООН на цю територію, а також не проводилися інші незалежні експертні аналізи. Натомість російська влада заявила, що удар було завдано ракетами HIMARS, випущеними Збройними силами України".

Ув'язнені, які вижили, розповіли ]]>Associated Press]]> про підозрілу поведінку російських охоронців перед вибухом, включаючи переміщення ув'язнених, копання окопів та носіння бронежилетів. Після вибуху росіяни ізолювали тих, хто вижив, щоб приховати правду, та інсценували місце події, підкинувши фрагменти Himars.

До речі, згідно із Женевською конвенцією, ненадання допомоги пораненим є воєнним злочином, що кваліфікується як жорстоке поводження з полоненими.

В українській розвідці вважають, що російські окупанти не мали наміру обмінювати полонених в Оленівці та умисно стратили їх, щоб приховати тортури та умови утримування. Генштаб ЗСУ повідомляв, що підрив колонії в Оленівці вчинили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з військовим керівництвом рф.

26 червня уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що у колонії в Оленівці досі перебувають українські військовополонені. Україні вдалося ідентифікувати більшість тіл військовополонених, які загинули в Оленівці. 

25 липня Верховний комісар ООН із прав людини Волкер Тюрк спростував твердження росії про те, що Оленівську в’язницю нібито обстріляли з ракетних систем HIMARS, та засудив відсутність відповідальності за вбивства українських військовополонених.

03 серпня 2022 року генсекретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив, що Організація запускає місію для встановлення фактів трагедії в Оленівській колонії.

23 серпня 2022 року було створено місію ООН, яка мала з'ясувати обставини вбивства українських військовополонених в Оленівці. Однак цьогоріч 5 січня Генсек ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію: причиною назвали те, що вона не змогла розгорнутися на місці нападу на українських військовополонених. Пізніше в ООН заявили, що місія до колонії в Оленівці все ще можлива.

Українська влада також неодноразово закликала Міжнародний комітет Червоного Хреста відправити до Оленівки гуманітарну місію. У самому Міжнародному комітеті Червоного Хреста кажуть, що готові направити представників до Оленівки, але їх не допускали.

Крім того, за кілька днів після теракту в Оленівці в Червоному Хресті заявили, що комітет не гарантував безпеку українським військовим, які виходили з "Азовсталі", а потім опинились у російському полоні. В організації наголошували, що тоді її представники були лише нейтральним посередником у координації зі сторонами конфлікту.

Крім того, вранці 18 вересня 2022-го колонія в Оленівці знову була обстріляна. Як повідомляла російська сторона, в результаті обстрілу загинув один український полонений.

28 вересня Уповноважений з прав людини ВР Дмитро Лубінець повідомив, що створена генсеком ООН місія, яка мала розслідувати теракт в Оленівці, так і не прибула в Україну.

11 жовтня на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них — загиблі в Оленівці.

У січні 2023 року, не отримавши гарантій безпеки від росіян, Генсек ООН Гутерріш розпустив місію.

Як ]]>повідомляє]]> Радіо Свобода, тільки через два роки - до роковин трагедії - Управління ООН із прав людини засудило дії росії.

«Військовополонені захищені міжнародним гуманітарним правом, яке вимагає гуманного ставлення до них і зобов’язує державу, що тримає їх у полоні, гарантувати їхню безпеку. Смерть або серйозні поранення військовополонених мають стати предметом офіційного і ретельного розслідування з боку держави, що тримає їх у полоні. Будь-яка підозра щодо злочинних дій повинна розслідуватися швидко, ретельно, незалежно, неупереджено та прозоро, а винні мають бути притягнуті до відповідальності», – наголосили в ООН.

«Незважаючи на ці зобов’язання, влада Російської Федерації вжила заходів, які стали на заваді незалежним зусиллям щодо встановлення фактів вибухів в Оленівці. Місце події не лише не було збережено, а й спотворено, а речові докази були пошкоджені. Російська Федерація не допустила спостерігачів ООН на цю територію, а також не проводилися інші незалежні експертні аналізи», – додали в управлінні ООН.

В організації підкреслили, що на основі опитувань понад 50 свідків і тих, хто вижив, а також на основі аналізу відео- і фотоматеріалів, Управління ООН з прав людини минулого року дійшло висновку, що вибухи не були спричинені ракетами HIMARS, випущеними ЗСУ.

«Хоча точний тип зброї і точне місце її розташування визначити не вдалося, ознаки структурних пошкоджень, вочевидь, збігаються з траєкторією снаряду, який рухався зі сходу на захід», – йдеться у заяві.

В ООН зазначили, що відсутність відповідальності за загибель і поранення в колонії в Оленівці «вписується в ширший контекст поширених і регулярних катувань українських військовополонених».

«Російська влада продовжує утримувати військовополонених у жахливих умовах, позбавляє їх медичної допомоги і дозволяє лише обмежений контакт або й взагалі не дозволяє контактувати їм з родиною і зовнішнім світом. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує опитувати українських військовополонених після повернення в Україну, та їхні сім’ї, і знову закликає до встановлення правди і забезпечення відповідальності відповідно до фундаментальних принципів міжнародного гуманітарного права і прав людини», – заявили в організації.

Міжнародні організації, а також Українська Гельсінська спілка з прав людини, Спільнота родин Оленівки, Регіональний центр прав людини та Медійна ініціатива за права людини добиваються притягнення російської федерації у Міжнародному кримінальному суді за теракт в Оленівці.

Ми не маємо права забувати те, що скоїв ворог! Ми маємо пам’ятати, щоб передати наступним поколінням: «росіяни коїли геноцид українців протягом століть», «ми відстоювали право на свободу та незалежність, право бути українським народом»!

Ми знаємо про злочини рашистів, ми вшановуємо пам’ять усіх, хто загинув у цій страшній війні, ми не пробачимо та обов’язково Переможемо!

 

 





Рейтинг: 
Голосов пока нет