Комісія Україна – НАТО (1997 – 2023 рр .)

19-07-2023

]]>Комісія Україна – НАТО була найвищим органом, який ухвалював рішення стосовно розвитку відносин Україна – НАТО та спрямовував заходи в плані практичного співробітництва у період з 1997 до 2023 року, коли на заміну їй створено Раду Україна – НАТО. Комісія забезпечувала форум для консультацій між країнами – членами Альянсу та Україною з тих питань безпеки, що викликали обопільну стурбованість, включаючи війну Росії проти України.]]>

Комісію Україна – НАТО було утворено відповідно до ]]>Хартії ]]>]]>про особливе партнерство між Україною та НАТО]]>, яку підписали глави держав та урядів України і країн – членів Альянсу у Мадриді в 1997 році. Її завданням було забезпечення належного виконання положень Хартії, здійснення комплексної оцінки розвитку стосунків між Україною та НАТО, контроль над процесом планування майбутніх заходів та висунення пропозицій щодо шляхів поліпшення та подальшого розвитку співробітництва. У грудні 2008 року міністри закордонних справ погодили подальше поглиблення діяльності під егідою Комісії шляхом розробки Річної національної програми (РНП), покликаної допомогти спрямовувати зусилля України у запровадженні реформ.

У 2023 році на Вільнюському саміті НАТО на заміну Комісії створено ]]>Раду Україна – НАТО]]>. Цей крок свідчить про зміцнення політичних зв’язків і дедалі вищий ступінь інтеграції України з НАТО.

Роль Комісії Україна – НАТО у підтримці України з боку Альянсу

Комісія забезпечувала форум для проведення консультацій між країнами – членами НАТО та Україною з питань безпеки, що викликали спільну стурбованість, включаючи війну Росії проти України. 

Після незаконної анексії Криму Росією і військового вторгнення на сході України у 2014 році, відбулася низка екстрених засідань Комісії Україна – НАТО. 2 березня 2014 року держави–члени Альянсу і Україна скликали позачергове засідання Комісії, на якому засудили військові дії Росії ]]>проти]]> України. Під час засідання у квітні 2014 року міністри закордонних справ України і НАТО, які взяли участь у засіданні Комісії, ]]>засудили незаконну і нелегітимну анексію Криму]]> і заявили про намір поглибити співпрацю між Україною і НАТО і у подальшому сприяти просуванню оборонної реформи шляхом запровадження програм у галузі розбудови потенціалу і розвитку спроможностей. Засідання Комісії Україна – НАТО на рівні глав держав і урядів також відбулося на Уельському саміті у 2014 році і подальших самітах НАТО, знову підтверджуючи підтримку з боку НАТО суверенітету і територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів. У наступні роки засідання Комісії проходили регулярно, допомагаючи координувати посилену підтримку України Альянсом.

У січні 2022 року відбулося засідання Комісії Україна – НАТО, на якому обговорювалося ]]>нарощування Росією військової сили]]> навколо України і на окупованих територіях. Кілька тижнів потому, 22 лютого 2022 року, за два дні до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, відбулося екстрене засідання Комісії. Держави–члени Альянсу ]]>засудили подальше вторгнення Росії в Україну і тяжке порушення нею міжнародного права]]>, закликавши Росію обрати шлях дипломатії.

Від самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну і упродовж війни, Україна і НАТО проводили консультації щодо ситуації у галузі безпеки і підтримки України з боку держав–членів Альянсу під егідою Комісії Україна – НАТО. Ці консультації тепер триватимуть у Раді Україна – НАТО.

Інші галузі співпраці під егідою Комісії Україна – НАТО

Під егідою Комісії також обговорювалися інші актуальні теми, такі як ситуація на Балканах, боротьба з тероризмом й інші питання регіональної безпеки.

Під егідою Комісії Україна – НАТО також діяла низка спільних робочих груп, які опікувалися конкретними напрямами, зокрема такими, як оборонна реформа та реформа сектору безпеки, озброєння, економічна безпека і співробітництво у галузі науки і довкілля. Поряд із комітетами у форматі Комісії, ці спільні робочі групи здійснювали підготовку її засідань на вищому рівні.

Комісія Україна – НАТО також аналізувала виконання Україною заходів за програмою «Партнерство заради миру» і у військовій сфері під егідою Військового комітету та згідно зі Щорічним робочим планом України.

Члени Комісії Україна – НАТО

У складі Комісії Україна – НАТО були представлені усі країни Альянсу та Україна. Її засідання регулярно відбувалися на рівні послів та військових представників, періодично – на рівні міністрів закордонних справ і оборони та начальників оборонних штабів, а також час від часу – на рівні глав держав та урядів.

Засідання Комісії Україна – НАТО на найвищому рівні готувалися Політичним комітетом у форматі Комісії, який також був органом для здійснення обміну думками з політичних та безпекових питань обопільної зацікавленості, а також місцем підготовки й оцінки програм співробітництва України з НАТО.

 

]]>https://www.nato.int/cps/uk/natohq/topics_50319.htm]]>