Ви тут:

Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування: можливі сценарії реінтеграції деокупованих територій обговорили на конференції

31-05-2024
Категорія: 

За підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах Глобального Тижня Відкритого Уряду у партнерстві з Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України відбулася конференція «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування», де експерти, представники влади та громадського сектору обговорювали інституційне відновлення деокупованих регіонів з особливим фокусом на Донецькій та Луганській областях.

На тому що після деокупації на нас чекає багато викликів, і слід бути готовими до їхнього подолання наголосив Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема.

“Маємо завчасно напрацювати відповідні механізми у контексті співпраці держави, місцевого самоврядування, громадянського суспільства, представників бізнесу та міжнародних організацій”, – зазначив він.

Із необхідністю розробки плану реінтеграції тимчасово окупованих територій вже зараз погодився і виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження” Олександр Сушко. 

“Ми як фонд підтримуємо зусилля експертів, державних діячів, представників органів місцевого самоврядування, активістів з тим, щоби розробити ясну картину, яким чином підступитися до цієї проблеми. Які ресурси потрібні, які рішення мають бути ухвалені заздалегідь, які кадрові резерви мають готуватися”, – зазначив він.

Під час конференції відбулося декілька панельних дискусій. Перша стосувалася державної політики. 

На необхідності  тримати у фокусі механізми швидкого повертати окупованих територій – ментально, організаційно, економічно, соціокультурно та демографічно наголосив перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

“Дуже багато вимірів цієї проблеми. Тому ми маємо готувати кадровий резерв і пам’ятати, що коли цей момент прийде, необхідно мати команду, яка буде ефективно все виконувати”, – наголосив він.

“Не слухайте тих, хто нам розповідає, що це потрібно робити після деокупації. Ні, це потрібно робити вже, під час того, як наші хлопці та дівчата зі зброєю у руках відвойовують нашу землю”, – додала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Керівниця проєкту Асоціації сприяння самоорганізації населення Ірина Гайдучик та директор програми “Демократія і належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження” Олексій Орловський представили результати дослідження, в якому аналізували головні виклики для інституційного відновлення деокупованих територій. У межах дослідження були проведені фокус-групи, анкетування та інтерв’ю з великою кількістю респондентів.

“Ми зупинилися на чотирьох складових: перше – проаналізували систему органів влади, друге – з’ясували, де брати кадри для органів влади, яка працюватиме після деокупації. Третє – що робити з адміністративно-територіальним устроєм. І четверте – як включати людей у процес прийняття рішень в межах цього перехідного періоду, який рано чи пізно настане”, – розповів Олексій Орловський.

Спікери проговорили результати дослідження кожної з означених чотирьох тем і озвучили рекомендації, сформовані за підсумками дослідження.

Ірина Гайдучик повідомила про створення спеціальної комунікаційної платформи ]]>“Майбутнє Сходу]]>”, на якій можна ознайомитись із розширеними результатами проведеного дослідження та усіма інформаційними матеріали, які висловлюють експертні позиції щодо інституційного відновлення Донеччини та Луганщини. 

“Ми закликаємо активістів, владу та всіх небайдужих користуватись платформою, знайомитися із матеріалами та спільно напрацьовувати рішення”, – зазначила вона.

Окрім цього, на панельних дискусіях учасники говорили про наявні та можливі форми і завдання співпраці та взаємодії влади та громадського сектору в процесах реінтеграції деокупованих територій.

Конференція проведена в рамках реалізації проєкту «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Донбасу», який виконується ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» у партнерстві з ГО «Центр політико-правових реформ», ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Переглянути відеозапис конференції можна нижче:

 

 

 

]]>https://www.congress.gov.ua/vid-de-okupatsii-do-vidkrytoho-demokratychno...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет