Переселенка із Сєвєродонецька Ольга Залуговська відкрила піцерію в Києві
Ольга Залуговська працювала в популярному закладі Сєвєродонецька “Пивний фанат”, але повномасштабне вторгнення росії все перевернуло — разом з чоловіком та двома синами довелося тікати з рідного міста й будувати бізнес в нових умовах, у незнайомому Києві. Свої побували в піцерії, подивилися на процес приготування та дізналися історію.
Там тепер голі стіни
У Сєвєродонецьку Ольга працювала керівницею пабу “Пивний фанат”.
“Це був чудовий час. За роки ми вдосконалили роботу, зробили ремонт, підібрався чудовий колектив, а тепер там все понівечено. Тільки голі стіни. Коли там ще залишались охоронці та все закривали, все було добре, а коли ми з родиною та інші виїхали, то паб вскрили. Ми нічого не врятували, на жаль”.
Пам’ятаючи 2014 рік, Ольга зізнається, думала, що українська армія швидко вижене окупанта та місто встоїть, як і вісім років тому.
“Звичайно, як і всі на Луганщині, ми розуміємо, що таке прифронтова територія, але не думали, що буде так. Я взагалі вважала, що бойові дії максимум на пару тижнів, хоча, до речі, наші друзі-переселенці з Луганська виїхали в перший же день і говорили їхати нам, ми залишались перечікувати”, — пригадує Ольга.
Ольга в рідному Сєвєродонецьку Автор: з архіву Ольги Залуговскої
Її родина мешкала в нових районах Сєвєродонецька, саме вони постраждали першими.
“Коли почали сипатися вікна, відключили опалення, світла не стало майже одразу, ми переїхали в старі райони до бабусі, думали перечекати. Але, на жаль, сталося так, що ще випав сніг у березні, і я примудрилася зламати ногу. Пострибала я два дні під обстрілами й чоловік сказав: "Та ні, сидіти ми вже більше не будемо. Нумо виїжджати". І все. Ми востаннє заїхали до нас у квартиру. Вони з дітьми швиденько винесли якісь речі. Я сиділа в машині, ці п'ять хвилин, доки їх не було, мені здавалися вічністю. Будь-якої миті могли початися обстріли. Напруження у мене всередині спало лише тоді, коли ми виїхали аж за Лисичанськ. Ось тоді я почала трохи заспокоюватися”.
Зараз Ольга сміючись розповідає, що брали з собою зовсім мало — мультиварку, подушку, ковдри дітям. Думали, що повернуться незабаром. Востаннє родина була вдома 10 березня.
Коли почалася велика війна, я зламала ногу
“Спочатку ми мешкали на Франківщині, два місяці я приходила там до тями, чекала, поки зростеться нога. Коли одужала, почали думати, що робити далі — розглядали Харків або Дніпро, але там набагато дорожче орендувати житло та приміщення, тож приїхали до Києва. І вирішили, що треба щось своє відкривати”.
Все почалося з гранту
Ольга вже понад 15 років як підприємиця, тому інакшого шляху, ніж робота на себе, не шукала.
“Все життя була підприємицею, мабуть, це у мене в крові. Трохи прийшли до тями та вирішили, що треба потихеньку щось починати своє. Я склала бізнес-план, написала грант, захистила його та отримала обладнання й трохи грошей на першу закупку продуктів”.
Піцерія за адресою: Київ, Дегтярівська, 62 Автор: Свої
Приміщення підприємиця шукала, обираючи прохідні місця. Це здалося їй оптимальним за співвідношенням ціни та умов.
“Перед нами люди працювали тут вісім років, було кафе. Чому з'їхали, не знаю, але добре, що знайшла приміщення, воно відповідає всім нормам — вода, каналізація, квадратура. Та й місце хороше, мені здалося, що тут має бути потік людей. Ми відкрилися 17 жовтня, а вже в нас є постійні покупці. Звичайно, ще видно, що людей мало на районі, але ж треба крутитися”.
Поки що в асортименті тільки піца на виніс та кава.
Марія готує піцу на виніс | Cвої
“Кава — не наш профіль, кажу одразу, американо та еспресо. А от за піцою люди приходять, бо ми робимо смачно, як для себе, та й ціни в нас бюджетні — від 90 гривень. Працюємо з 9:00 до 20:00 в парі з Марією, позмінно, але приходимо зазвичай трохи раніше, аби замісити тісто, прибратися. Найбільший потік людей десь о 12:00 та після 18:00. Хтось приходить за однією, хтось за кількома, а було таке, що нас здивували — чоловік замовив одним чеком 12 штук”.
Жінка в розмові зізналася, що ніколи раніше не вміла робити піцу, а тут довелося навчитися, та ще й для всієї родини це стало улюбленим заняттям. Поки чоловік працює, сини активно беруть участь у тестуванні рецептів.
Піца з печі | Свої
“Хлопці в захваті від моєї роботи. Вони обожнюють піцу та інколи навіть приїздять сюди приготувати собі смачненьке — вигадали власний рецепт з купою м'ясного, але без сиру, не думаю, що така буде мати попит в меню, але синам подобається”.
Ольга вірить в те, що Сєвєродонецьк звільнять від окупантів, та вони зможуть побачити дім, але поки багато працює, мріє про розширення бізнесу.
Підтримати сєвєродончанку можна, купивши смачну піцу за адресою: Київ, Дегтярівська 62 (орієнтир — трамвайна зупинка).
За матеріалом: Свої - https://svoi.city/articles/259162/severodonchanka-vidkrila-piceriyu-u-ki...