Ви тут:

Уроженець Сєвєродонецька Юрій Свєтличний готує млинці з ностальгією за рідним Луганськом. Він відкрив в Києві “БлінОК”

28-09-2022
Категорія: 

Юрій Свєтличний  родом з Сєвєродонецька, навчався у Луганську, вважає це місто рідним та дуже сумує за ним. За фахом він архітектор, спроєктував у Луганську заклади мережі “БлінОК”, заправки “Паралель”, супермаркети “АТБ”, аптеку “Здравиця”, банк “Аваль”, “Пивну Лавку”, ресторан “Бирхофф”та багато інших будівель. У 2014 році він переїхав до Київа та спроєктував понад 400 об’єктів по Україні за вісім років. А нещодавно заснував бізнес на культових для луганчан млинцях. Говоримо з ним про тісто, як вдома, ставлення до клієнтів та взаємодопомогу земляків, - в матеріалі онлайн-журналу ]]>Свої.CITY]]>.

Скучив за млинцями з рідного міста

]]>БлінОК]]>” на станції метро Мінська працює у режимі тестування вже чотири місяці, і наразі Юрій там на всі руки майстер. Він зустрів нас за стійкою та одразу ж відповів на головне питання, що так часто ставлять йому у соцмережах.

Ні, я не маю відношення до першого “Блінка”, однак я дуже добре знайомий з першим власником Романом Пономарьовим, проєктував для нього перші МАФи закладу”,  говорить Юрій і додає, що це данина пам’яті тому, що їли всі у Луганську.

Є “Львівські круасани”, є KFC та McDonald's , є шаурма — вона тут монополіст, а мені хотілося відкрити щось наше, луганське, смачне та корисне одночасно”.

Юрій Свєтлічний відкрив в Києві "БлінОК"

Юрій Свєтлічний відкрив в Києві "БлінОК" Автор: Свої

"БлінОК" знаходиться біля м. Мінська, навпроти ресторану "Мафія". Адреса: Оболонський 21

"БлінОК" знаходиться біля станції метро "Мінська", навпроти ресторану "Мафія". Адреса: Оболонський 21Автор: Свої

Юрій сподівається, що після тестування, вже навесні 2023 року заклад розшириться, стане мережею. А процес оформлення офіційної назви, який затягнувся через війну та інші бюрократичні тонкощі, нарешті завершиться.

На початку цього року я дуже сильно захворів, втратив близько 30 кг, стресував, бо роботи не було й немає досі з проєктування. Мені нічого не можна було їсти. Лежачі у лікарні найбільшою розвагою було просто дивитися фото та відео їжі. Мені ТАААК хотілось їсти! І оцей смак млинців з Луганська прокинувся в мені, пригадався… Я подумав, що раз мені не вистачає, можливо й землякам теж? За місяць в лікарні я повністю прописав бізнес-план”, — розповідає Юрій.

Він додав, що після виписки з лікарні ще місяць вдома відновлював рецепт.

Я продав автомобіль, аби відкрити цей заклад, взяти в оренду МАФ, зробити ремонт всередині, закупити перші продукти. Паралельно на кухні вдома намагався відновити рецепт ідеальних млинців”.

Блінок на Мінській

Юрій говорить, що лікування було дуже дорогим, йому допомагали грошима колеги та знайомі. До того ж замовники з попереднього року так і не розрахувалися, бо почалася повномасштабна війна, тож чоловік вдячний тим, хто опинився поруч у скрутний час.

Знаєте, я не очікував, що навколо мене так багато хороших, добрих людей. Ті, кому я колись проєктував будівлі під бізнес, відгукнулися, та допомогли мені вилікуватися”.

"Спроєктував" рецепт улюблених млинців

Тісто має дихати! А ще воно має дозріти, тому я намагаюся приходити й замішувати його десь за годину до відкриття”, — говорить Юрій, випікаючи перший млинець.

Створення одного млинця | Свої

Поки ми розмовляємо, до МАФу час від часу заходять люди. В декому впізнаємо земляків. Всі вони говорять, що сам млинець — як вдома.

Та який секрет. Я ж проєктувальник, от і рецепт спроєктував. Все має бути згідно з технологічною картою. Це як з бетоном — він полопається, якщо додати забагато води. Мені здається, що в мене так сильно були загострені рецептори після хвороби, я так сильно хотів їсти й тих самих млинців, тому все й вийшло”, — говорить Юрій.

Власник закладу постійно намагається його допрацювати.

От, наприклад, у Луганську млинці були з віконечка. Стоїш собі взимку в черзі, пальці вже не згинаються, потім швиденько з'їдаєш той гарячий млинець, аж пар іде. Я хотів додати сервісу, тому вирішив зменшити кухню на користь клієнта — встановити столи та диванчики. Навіть зараз, ми розмовляємо з вами, йде дощ, зручно зайти і їсти млинець спокійно”.

Автор: Свої

Щодо начинок, Юрій погоджується, що їх зараз менше, бо займається приготуванням сам, заклад маленький, але мріє про розширення.

Знаєте, я зрозумів, що той соус з майонезу та кетчупу вже не підійде, тому опрацьовував млинці з іншими соусами. Ми в Києві, тут величезна конкуренція, люди хочуть чогось цікавого, вишуканого. “БлінОК” має розвиватися. В моєму меню соусів є сирний, папрік, стріт-фуд, тартар. Це зрозумілі соуси, вони в людей на слуху”.

Підприємець вірить, що бізнес буде успішним, тільки коли прислухатиметься до клієнтів.

Якщо луганчанину сподобались млинці, то я все правильно роблю. Була така ситуація: жінка замовила млинці і написала, що з шинкою їй не сподобався, соусу забагато, а от з бананом сподобався. Я допрацював, зіпсував кілька млинців, запросив її спробувати. І тепер це один з мої найпопулярніших млинців!

Меню закладу | Свої

Всі продукти Юрій покупає день в день. Рибу раз в два дні, воду дистильовану привозить самостійно.

Знаєте, мене напрягає, що часто-густо в закладах платна питна вода. Я вирішив, що в мене так не буде, тому приношу кожного ранку фільтровану воду”.

Чоловік сподівається, що вже в жовтні домовиться про роботу з доставки.

Коли я потрапив у лікарню, в мене, звісно, і депресія була, а коли от я відкрив “БлінОК”, і прийшли люди, багато знайомих облич, я стільки позитива отримав, що тепер думаю — не вигорить, хоч млинців наїмся та інших нагодую”.

 

]]>Марина ТЕРЕЩЕНКО]]>

]]>Марина ТЕРЕЩЕНКО  редакторка]]>

 

Джерело: ]]>https://svoi.city/articles/239052/v-kievi-vidkrivsya-blinok]]>





Рейтинг: 
3
Средняя: 3 (2 оценок)