У Сєвєродонецьку дозволено торгувати на ринках непродовольчими товарами
16 травня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сєвєродонецької міської ради зобов’язала суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю непродовольчими товарами, забезпечити виконання противоепідемічних заходів, передбачених постановою Головного Державного санітарного лікаря України від 09.05.2020р. №17.
Серед цих заходів:
- температурний скринінг усіх працівників та недопущення до роботи людей з температурою 37,2 град. й більше;
- на вході до закладу торгівлі має бути розміщена інформація щодо профілактики коронавірусної хвороби та заклик залишатися вдома;
- наявність місця для обробки рук спиртовмісними засобами;
- одночасне перебування у закладі відвідувачів не більше одного на 10кв.м. площі зали обслугування;
- дотримання принципу соціального дистанціювання (1,5 метри);
- допуск та перебування у закладі відвідувачів у захисній масці з закритими ротом на носом;
- біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено тимчасове маркування для перебування у черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 м
- ручки корзинок та візків для покупок мають бути оброблені дезінфекційним засобом і розташовані окремо з табличкою «дезінфіковано»;
- працівники закладу мають бути одягненні в захисну маску (респіратор) та одноразові рукавички;
Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:
- наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників у санвузлах;
- інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі;
- вологе прибирання приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників та відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столу тощо) не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня;
- централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з подальшою їх утилізацією;
- обмеження масових зборів працівників в закритих приміщеннях;
- тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, мають хронічні захворювання тощо).
Працівники зобов’язані:
- регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години;
- утримуватись від контактів в особами, які мають ознаки респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота у тілі тощо.
Ці вимоги для здійснення торговельної діяльності непродовольчими товарами є однаковими як магазинів, так і для торгівлі непродуктовими товарами на ринках.