Ви тут:

Жителі селищ, які увійдуть до складу Сєвєродонецької ОТГ, будуть отримувати адмінпослуги у себе у селі

14-11-2019
Категорія: 

12 листопада у Сєвєродонецьку було презентовано проект мобільного центру надання адміністративних послуг (мобільний ЦНАП).

У презентації прийняли участь керівництво та працівники міської ради, працівники міського пенсійного фонду, представники селищ і сіл, які входять до територіальної громади Сєвєродонецька або які мають увійти до її складу відповідно до реформи децентралізації: Борівського, Сиротиного, Боровеньок, Єпіфанівки та ін.

Нагадаємо, що Сєвєродонецький ЦНАП отримав обладнання для 4 робочих кабінетів для організації там віддалених робочих місць адміністраторів Центру надання адміністративних послуг. Зазначене обладнання буде встановлено в приміщеннях сьогоднішніх сільських рад, які після входження селищ та сіл до Сєвєродонецької територіальної громади стануть офісами старостів.

Кожний з 4-х комплектів містить комп’ютер з програмним забезпеченням, багатофункціональний пристрій (принтер-сканер), блок безперебійного живлення, меблі. Це обладнання передано місту в рамках реалізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. Місто очікує ще 2-4 такі комплекти.

А 12 листопада презентували новий проект, що реалізується в рамках цієї ж Програми та фінансується урядом Канади  – мобільний ЦНАП: автомобіль на 4 робочих місця, обладнаний таким чином, щоб у ньому можна було приймати відвідувачів, який має все необхідне обладнання: комп’ютери, принтери, мобільний Інтернет-зв’язок, система живлення.

Такий мобільний ЦНАП зможе приїжджати у найвіддаленіше село, жителі якого зможуть отримати довідки, різні дозвільні документи, навіть оформити паспорти.

            З вітальним словом до учасників заходу звернувся в.о. міського голови Вячеслав Ткачук:

            «Сьогодні дуже важлива зустріч. Завдяки плідній і конструктивній роботі Сєвєродонецької міської ради з командою ПРООН ми отримали обладнання, яке передамо в ваші населені пункти. Ще 4 ми очікуємо на початку наступного року. Але спочатку об'єднання. Ми допоможемо підготувати ваших фахівців. Хочу подякувати команді ПРООН за те, що наступного року ми отримуємо пересувний ЦНАП. Буде складено дорожню карту, проведено логістику, щоб визначити послуги, які потрібні людям. Саме місцева влада знає проблеми території і своїх людей. Дякуємо ПРООН і продовжуємо працювати, щоб мешканцям всієї нашої громади було зручніше та комфортніше».

            Вячеслав Ткачук підкреслив, що цьому передувала величезна і тривала робота, яку виконано великою командою міської ради. З початку року Сєвєродонецька міська рада тісно співпрацювала з Урядом Канади, неодноразово проводились зустрічі, на яких детально обговорювались питання особливості розвитку місцевих громад, вплив проектів Програму ООН із відновлення та розбудови миру, можливості до подальшої співпраці в рамках підтримки розвитку територіальних громад щодо надання адміністративних послуг.

Вячеслав Ткачук на зустрічах з першим секретарем Відділу міжнародного розвитку посольства Канади в Україні Надєждою Єгай, з міністром Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) обговорювалось вирішення питання з отримання міськрадою надання адмінпослуг у форматі «Мобільного офісу на колесах». Передусім, ними було зазначено, що громада Сєвєродонецька - пріоритетна та спроможна, і місцева влада розуміє проблеми міста та виділяє власні кошти на реалізацію суспільно-важливих проектів і швидко їх реалізовує, що є дуже важливим для міжнародних донорів і є визначальним для подальших проектів. Сєвєродонецька міська рада реалізовує гарні проекти та має високу довіру серед донорів як надійний партнер.

           Водночас командою Сєвєродонецької міськради постійно проводились зустрічі щодо створення ОТГ з керівниками територіальних громад селищ і сіл, які мають увійти до складу Сєвєродонецької ОТГ, стосовно  надання медичних послуг жителям сусідніх з Сєвєродонецьком населених пунктів у міських поліклініках і лікарнях, отримання жителями адмінпослуг, не виїжджаючи з населеного пункту, можливості та пріоритетності участі ОТГ в міжнародних проектах Програму ООН із відновлення та розбудови миру, USAID, GIZ. Тим більше, що затверджено єдиний зразок технічного паспорту території. Така однозначність надає міській раді можливість участі в державних та міжнародних програмах з розвитку територіальної громади.

            Ця зустріч 12 листопада з презентацією мобільного ЦНАПу стала черговим етапом створення умов для мешканців віддалених населених пунктів на рівні послуг для городян.

Презентацію «Мобільні центри надання адміністративних послуг для постраждалого від конфлікту населення Східної України» представив спеціаліст з місцевого управління та адміністративних послуг Компоненту «Місцеве самоврядування та реформа децентралізації» Програми з відновлення та розбудови миру ПРООН в Україні Костянтин Камма.

«Завдяки конструктивній співпраці з керівництвом Сєвєродонецької міськради ми разом зможемо зробити ці послуги якісно. З вашою підтримкою ми зможемо запускати мобільний ЦНАП у роботу», - підкреслив Костянтин і розповів про виклики, які стоять у проєкті, шляхи їх подолання, терміни реалізації проєкта, окреслив громади та території, які охоплені цим проектом, інновації, які будуть втілюватись.

За його словами мобільний ЦНАП – це великий офіс. Фургон, який буде знаходитись на вантажному автомобілі, матиме 4 робочих місця: 3 адміністратора і одне перехідне – для залучених спеціалістів (пенсійного фонду, соцзахисту, юрист тощо). Окремо враховано питання доступності для осіб з інвалідністю та осіб з маленькими дітьми.

Начальник Сєвєродонецького ЦНАПу Олена Єлісєєва подякувала керівництву Сєвєродонецької міської ради за можливість швидко реалізовувати спільні з міжнародними організаціями проєкти:

«Швидка реалізація такого важливого для жителів міста та територіальних громад проєкту стала можливою завдяки новій команді та з того часу, як виконувати обов’язки міського голови став Вячеслав Ткачук. Вячеслав Петрович своєї ініціативністю, наполегливістю та послідовністю дій у роботі з міжнародними партнерами та майбутніми членами Сєвєродонецької ОТГ швидко досяг реальних позитивних результатів на шляху об’єднання територіальної громади та надання адміністративних послуг населенню».

Олена Олександрівна додала, що важливими етапами стали відкриття послуг з надання паспортних документів (закордонних паспортів та ID-карток), ремонт приміщення ЦНАПу та встановлення відеоспостереження, отримання мобільного кейсу для маломобільних верств населення, встановлення 4-х POS-терміналів (для безготівкової сплати адмінпослуг прямо у ЦНАПі), а для комфорту відвідувачів встановлено додатковий монітор електронної черги.

Далі Олена Єлісєєва провела роз’яснювальну роботу стосовно відокремлених робочих місць. Вона озвучила рівень технічного оснащення для надання адміністративних послуг Сиротинської, Борівської  й інших населених пунктів майбутньої ОТГ.

Так, в деяких сільських і селищних радах вже готові до обладнання меблями та встановлення комп’ютерної техніки з підключенням до мережі Інтернет.

До відома присутніх доведено приблизний перелік адміністративних послуг, які будуть надаватись адміністраторами ЦНАПу у віддалених робочих місцях: у сфері реєстрації місця проживання; послуги соціального характеру (УПтаСЗН); у сфері земельних відносин та архітектури; послуги Держгеокадастру; послуги Державного архітектурно-будівельного контролю; послуги Служби у справах дітей .

Стосовно мобільного ЦНАПу Олена Єлісєєва навела такі факти: віддаленість між населеними пунктами майбутньої ОТГ складатиме 150 км. Міська рада має в наявності  виробничі та ремонтні бази для зберігання та обслуговування Мобільного автомобілю, кваліфікованих спеціалістів,  спроможна нести витрати на утримання та обслуговування цих автомобілів, зарплату водія, щомісячні витрати на мобільний Інтернет.

Серед адміністративних послуг, які будуть надаватись через мобільний ЦНАП, зазначено такі: у сфері реєстрації місця проживання; послуги соціального характеру (УПтаСЗН); у сфері земельних відносин та архітектури;  послуги Держгеокадастру; послуги Державного архітектурно-будівельного контролю; послуги Служби у справах дітей; у сфері реєстрації нерухомого майна.

Кликните по изображению для просмотра в полном размере





Рейтинг: 
5
Средняя: 5 (1 оценка)