ЗВІТ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ПОВТОРНОГО ВІДСТЕЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТУ

19-12-2022

м. Сєвєродонецьк                                                                   16 грудня 2022 року

 

  1. Вид та назва регуляторного акту

Рішення Сєвєродонецької міської ради від 22 грудня 2017 року № 2113 «Про затвердження Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна, що є власністю територіальної громади м. Сєвєродонецька Луганської області».

 

  1. Назва виконавця заходів з відстеження

Фонд комунального майна Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області .

 

  1. Цілі  прийняття  акта

Цілями затвердження Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна, що є власністю Сєвєродонецької міської територіальної громади, є дотримання принципів підвищення ролі соціальних пріоритетів у використанні нерухомого майна, підтримка малого і середнього бізнесу в умовах ринкової економіки, упровадження диференційованих підходів до розрахунку орендної плати, забезпечення прозорості і доступності Методики розрахунку орендної плати.

 

  1. Строк виконання заходів з відстеження

Строк виконання заходів - з 01 січня 2022 року по 30 листопада 2022 року. 

 

  1. Тип  відстеження

Повторне.

 

  1. Методи  одержання  результатів  відстеження

Аналіз показників результативності  регуляторного акту.

 

  1. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Враховуючи цілі регулювання, для відстеження результативності регуляторного акту були визначені такі показники результативності:

- сума надходжень від орендної плати до місцевого  бюджету;

- кількість укладених договорів оренди за період з 01 січня 2022 року по  30 листопада 2022 року, у тому числі з бюджетними організаціями, установами.

 

  1. Кількісні та якісні значення показників результативності акту

Показники результативності

з 01.01.2021

по 30.11.2021

(11 місяців)

з 01.01.2022 

по 30.11.2022

(11 місяців)*

Кількість укладених договорів оренди

69

7

Надходження від орендної плати до місцевого бюджету, тис. грн

1 894,30

444,1

*фактично в стовпці наведені результати діяльності з надання в оренду комунального майна за період з 01.01.2022 по 23.02.2022, тобто до початку військової агресії РФ

 

  1. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

На сьогодні неможливо об’єктивно відстежити результативність регуляторного акту - рішення Сєвєродонецької міської ради від 22 грудня
2017 року № 2113 «Про затвердження Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна, що є власністю територіальної громади
м. Сєвєродонецька Луганської області» через низку факторів, а саме:

  • неможливість фактичного використання орендарями орендованих приміщень, у т.ч. для здійснення своєї діяльності, та надання вільного комунального майна в оренду через повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України 24 лютого 2022 року, проведення активних бойових дій на території Сєвєродонецької міської територіальної громади та тимчасову окупацію її території;
  • звільнення орендарів від сплати орендної плати: згідно з пп. 1 п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 №634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» орендарі майна, яке знаходиться на території Луганської області, звільняються від орендної плати на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, але у будь-якому разі до 31 грудня 2022 року.

 Однак, використання означеного акту показує досягнення визначених цілей його прийняття, незважаючи на об'єктивні обставини. Застосування існуючої Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна, орендних ставок за використання комунального нерухомого майна слід вважати доцільним та економічно обґрунтованим.