Звіт про роботу Фонду комунального майна Сєвєродонецької міської ради за 2019 рік

06-02-2020

Фонд комунального майна Сєвєродонецької міської ради є виконавчим органом Сєвєродонецької міської ради, який здійснює функції і повноваження власника комунального майна територіальної громади м. Сєвєродонецька.

Одним із напрямків ефективного використання комунального майна територіальної громади м. Сєвєродонецька Луганської області є передача його в оренду фізичним та юридичним особам, що забезпечує отримання доходів місцевого бюджету у вигляді орендної плати за майно. Фонд комунального майна Сєвєродонецької міської ради, реалізовуючи від імені територіальної громади права власника щодо майна, яке є комунальною власністю громади, визначає основні засади управління цим майном,  зокрема, умови і порядок передачі його в оренду фізичним і юридичним особам.

Протягом 2019 року були проведені заходи, направлені на підвищення рівня надходжень орендної плати до міського бюджету, а саме: підготовка об’єктів комунальної власності до передачі в оренду, робота з організації та проведення 5-ти конкурсів на право оренди нерухомого та індивідуально визначеного майна, що є власністю територіальної громади м. Сєвєродонецька, укладання договорів оренди та переукладання чинних договорів оренди на новий термін.

Фондом комунального майна Сєвєродонецької міської ради укладено:

- 54 договори оренди,

- 68 додаткових угод до договорів.

Також підготовлено 21 дозвіл на оренду, розглянуто та затверджено 45 звітів про експертну оцінку майна.

Для  систематизації та ефективного обліку майна, що враховується на балансі Фонду комунального майна, запроваджено системний продукт та вжиті заходи із створення інформаційних систем обліку об’єктів оренди. Інформація щодо:

  • переліку незадіяних об’єктів комунальної власності,
  • укладених договорів оренди та купівлі-продажу комунального майна,
  • додаткових угод на оренду об’єктів комунальної власності,
  • фінансова звітність суб’єктів господарювання комунального сектору економіки,
  • переліку об’єктів комунальної власності,
  • переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації та інше

публікується на веб-порталі відкритих даних data.gov.ua.

В 2019 році реалізовувалась Програма оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Сєвєродонецька Луганської області, що затверджена рішенням Сєвєродонецької міської ради від 22.01.2019 року № 3244. На балансовому обліку у Фонді комунального майна Сєвєродонецької міської ради перебуває понад 100 об’єктів нерухомого майна, які на даний час передані в оренду, а також наявні вільні об’єкти, які пропонуються до передачі в оренду. Також Фонд комунального майна виступає орендодавцем нерухомого майна площею більше 200 кв. м, балансоутримувачем якого є комунальні підприємства та установи міста. Загальна кількість чинних договорів – 160 шт., загальна площа орендованих приміщень складає орієнтовно 65 тис. кв. м.

Надходження від орендної плати за користування комунальним майном за 2019 рік  склали 1867,7 тис. грн, що становить 124,7 % від запланованих показників.

Спеціалісти Фонду здійснюють контроль за виконанням умов 102-х договорів оренди, у тому числі:

-           нарахування та сплати орендної плати до бюджету,

-           наявність договорів на постачання комунальних послуг,

-           наявність договорів страхування об’єктів оренди.

З метою забезпечення надходження заборгованості з орендної плати проводиться претензійна робота з орендарями комунального майна, які не виконують умови договорів оренди, а також здійснюються процесуальні дії.

Для забезпечення стягнення заборгованості з орендної плати протягом 2019 року спеціалісти Фонду приймали участь у 9-ти судових засіданнях господарського суду у місті Харкові та м. Сєвєродонецьку.

На теперішній час Східним апеляційним господарським судом за участю представників Фонду комунального майна та Сєвєродонецької міської ради розглядаються дві апеляційні скарги щодо витребування з незаконного володіння комунального майна. 

Тривала співпраця з органами виконавчої служби з метою виконання наказів Господарського суду. За участю у виконавчих діях працівників Фонду за 2019 рік повернуто 180 тис. грн. до міського бюджету.

Крім того, у приміщеннях комунальної власності розміщено значну кількість органів державної влади, державних установ, що переміщені до м. Сєвєродонецька з м. Луганська.

У 2019 році фахівцями Фонду здійснювались заходи з технічної інвентаризації об’єктів комунальної власності, а також з державною реєстрацією права власності за територіальною громадою м. Сєвєродонецька Луганської області об’єктів нерухомого майна, що враховуються на балансі Фонду комунального майна та комунальних підприємств і установ міста. Оформлено право власності  на 27  обєктів, у т.ч. об’єкти освіти, охорони здоров’я, культури, спорту. Оформлене належним чином право комунальної власності є умовою для залучення інвестиційних коштів та участі у інвестиційних програмах.

Крім того, фахівці Фонду готують пакети документів та здійснюють заходи з державної реєстрації права господарського відання та права оперативного управління за суб’єктами права комунальної власності. Оформлено 17 об’єктів, зокрема, об’єктів, що закріплені на праві оперативного управління за відділом освіти Сєвєродонецької міської ради, відділом культури Сєвєродонецької міської ради та Управлінням охорони здоров’я Сєвєродонецької міської ради.

На виконання повноважень власника по управлінню підприємствами, установами та      організаціями, що засновані на власності територіальної громади міста Сєвєродонецька, здійснювався контроль за обліком та станом основних засобів, що враховані на балансах суб’єктів права комунальної власності, за дотриманням нормативних та технічних вимог при їх списанні.

Підготовлено 43 накази Фонду комунального майна на списання комунального майна.

Здійснювався збір та підготовка документів, які надаються Сєвєродонецькою міською радою, Фондом комунального майна та іншими розпорядниками інформації за запитами про публічну інформацію відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також за запитами Національної поліції України, адвокатури, Сєвєродонецької місцевої прокуратури, інше.

Підготовлено для розгляду на пленарних засіданнях Сєвєродонецької міської ради  118 проєктів рішень стосовно управління комунальною власністю, орендних відносин, зокрема з питань: затвердження Статутів комунальних підприємств та внесення змін до них, передачі  комунального майна територіальної громади м. Сєвєродонецька Луганської області у державну власність, прийняття майна у комунальну власність, надання дозволів на безоплатне користування комунальним майном, передачі комунального майна суб’єктам господарювання комунальної форми власності, ліквідації підприємств та установ комунальної форми власності, поновлення діяльності комунальних підприємств (КП «Сєвєродонецький інфоцентр», КП «МедіаПростір» Сєвєродонецької міської ради), тощо.

Також в межах повноважень, розроблено:

- 45 проєктів рішень виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради щодо передачі комунального майна суб’єктам господарювання комунальної форми власності, встановлення розмірів оплати праці керівникам комунальних підприємств, тощо.

- 84 розпорядження міського голови щодо призначення та звільнення керівниківкомунальних підприємств та установ міста, встановлення надбавки до посадових окладів та погодження премій керівникам.

Підготовлено протягом року 22 проєкти контрактів про призначення керівників підприємств, установ, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Сєвєродонецька Луганської області та 19 проєктів додаткових угод до контрактів з керівниками комунальних підприємств та установ міста.

Відповідно до наданих повноважень спеціалісти Фонду готують документи на розгляд Сєвєродонецької міської ради щодо ліквідації підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, є членами ліквідаційних комісій з припинення, КП «Сєвєродонецькархпроект» (процедуру скасовано), КП «Технагляд», КП «Сєвєродонецьке державне комунальне оптово-роздрібне підприємство», КП «Сєвєродонецькі теплові мережі» (процедуру скасовано), МКП «Редакція газети «Сєвєродонецькі вісті», КУ «Методичний центр» (процедуру завершено), а також комісії з реорганізації  КП «Єдиний розрахунковий центр м. Сєвєродонецька» (процедуру завершено). Також фахівці Фонду беруть участь: у комісіях з передачі комунального майна територіальної громади м. Сєвєродонецька (вул. Юності (Жовтнева), 7), робочих групах з інвентаризації комунального майна (автошляхи м. Сєвєродонецька).

Фахівці Фонду представляють інтереси Фонду комунального майна, який є уповноваженою особою власника комунального майна в ході створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, на установчих зборах, де приймається рішення про створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та затверджується його Статут.

Протягом 2019 року працівниками Фонду комунального майна проведено ряд заходів з передприватизаційної  підготовки об’єктів нерухомості до відчуження, а саме:

- обстеження об’єктів, що планувались до відчуження у 2019 році;

- затверджено 5 протоколів засідання комісії з  проведення інвентаризації об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Сєвєродонецька Луганської області, що підлягають реформуванню;

- розгляд наданої на погодження проектно-кошторисної документації на проведення орендарями ремонтних робіт з поліпшення 8-ми об’єктів нерухомості;

- проводилась робота з комунальними підприємствами по забезпеченню своєчасного виготовлення технічних паспортів та виконання незалежних оцінок вартості об’єктів нерухомості, що враховані на їх балансовому обліку, які плануються до відчуження у 2019 році;

- суб’єктами оціночної діяльності виконано 4 незалежні оцінки з визначення вартості об’єктів відчуження, здійснено їх рецензування та затверджені звіти про їх оцінку;

- визначені та затверджені умови продажу об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Сєвєродонецьк, які планувались до відчуження способом викупу орендарями;

- в засобах масової інформації опубліковано 8 повідомлень, що стосуються процесів реформування відносин власності в реальному секторі економіки міста;

- прийнято та зареєстровано чотири заяви на приватизацію комунального майна з доданими до них документами, які підтверджують виконання невід’ємних поліпшень орендованого майна, що дає їм право на неконкурентний викуп цих об’єктів;

- підготовлені чотири комплекти документів для нотаріального посвідчення проектів договорів купівлі-продажу комунального майна;

- здійснювався пошук інвесторів для залучення до процесу відчуження комунальної власності, які зацікавлені у довгостроковому розвитку об’єкту відчуження;

- вносилися зміни до Програми відчуження об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Сєвєродонецьк на 2019 рік шляхом підготовки проектів рішень Сєвєродонецької міської ради;

- вивчався попит на об’єкти нерухомості, які пропонуються до відчуження у поточному році;

- проводились консультації з операторами електронних майданчиків стосовно можливості не застосовувати аукціон на пониження ціни лоту при відсутності покупців на лоти, що пропонуються до продажу на електронному аукціоні на підвищення ціни.

Протягом 2019 року відчужено чотири об’єкти комунальної власності загальною площею 289,4 кв. м. способом викупу орендарями, які здійснили за власний рахунок невід’ємні поліпшення орендованого майна у розмірі не менш ніж 25 %  ринкової вартості майна, визначеної суб’єктом оціночної діяльності для цілей оренди майна.

Сума коштів від відчуження цих об’єктів склала 606,4 тис. грн., в тому числі ПДВ – 100,1 тис. грн.

Таким чином, виконання плану надходжень до спеціального фонду від відчуження комунального майна за 2019 рік становить 101,3 %.

         В ході постприватизаційного супроводження об’єктів відчуження та роботи з документацією здійснено:

  •  контроль надходження коштів від відчуження комунального майна до місцевого бюджету;
  •  постійний моніторинг процесу виконання Програми відчуження об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Сєвєродонецьк на 2019 рік;
  • консультативно-дорадчу роботу з юридичними та фізичними особами з питань, що стосуються процесу відчуження.

Фондом комунального майна Сєвєродонецької міської ради була розроблена та успішно виконувалась Програма утримання нежитлових приміщень, що є комунальною власністю територіальної громади м. Сєвєродонецька на 2019 рік.

Рішенням Сєвєродонецької міської ради «Про міський бюджет м. Сєвєродонецька на 2019 рік» від 22.12.2018 р. № 3016 на реалізацію «Програми утримання нежитлових приміщень, що є комунальною власністю територіальної громади м. Сєвєродонецька на 2019 рік» Фонду комунального майна були виділені асигнування у розмірі 786,7 тис. грн. (з урахуванням змін), які станом на 01.01.2020 року освоєні на загальну суму 503,3 тис. грн. (64,0 %), з них відшкодовано орендарями 121,1 тис. грн., в т.ч. за напрямками використання:

  • проведення поточного експлуатаційного обслуговування мереж водопостачання, теплопостачання та електрогосподарства адміністративної будівлі по бульвару  Дружби Народів, 32А – 37,1 тис. грн. (88,5 %);
  • оплата за теплопостачання нежитлових приміщень (бульвар Дружби Народів, 32А, бульвар Дружби Народів, 51/37,  вул. Менделєєва, 56/38, вул. Менделєєва, 48Б, вул. Новікова 1А/59, вул. Шевченка, 3, пр. Хіміків, 44а/112,  пр. Центральний, 41/65,                вул. Новікова, 3/148,  пр. Космонавтів, 8/58, пр. Гвардійський, 6А/2 – 345,1 тис. грн. (64,6 %);
  • оплата за електричну енергію адміністративної будівлі по бульвару Дружби Народів, 32А – 121,1  тис. грн. (57,5 %), станом на 01.01.2020 року відшкодована орендарями у повному обсязі. Економія асигнувань на оплату електричної енергії адміністративної будівлі по бульвару Дружби Народів, 32а склалась у зв’язку з тим, що договори на послуги з розподілу електричної енергії та компенсації перетікань реактивної електричної енергії з ТОВ «ЛЕО» в результаті тривалих переговорів було укладено лише наприкінці квітня, коли частина орендарів вже самостійно уклала договори на електроенергію.

            Незважаючи на значну економію запланованих асигнувань на реалізацію «Програми утримання нежитлових приміщень, що є комунальною власністю територіальної громади м. Сєвєродонецька на 2019 рік», завдання щодо забезпечення належного технічного утримання та збереження об’єктів комунальної власності територіальної громади міста, створення умов для ефективного його використання, виконано в повному обсязі.

Фондом комунального майна Сєвєродонецької міської ради протягом 2019 року здійснювався контроль за виконанням умов Концесійного договору № 1 від 02.07.2009 року на об’єкт комунальної власності  територіальної громади  м. Сєвєродонецька Луганської обл. – цілісний майновий комплекс КП «Сєвєродонецькводоканал», а саме:

  • контроль за своєчасністю надходження концесійних платежів за право управління об’єктом концесії. До міського бюджету протягом 2019 року надійшло 1110,15 тис. грн.  концесійних платежів;
  • контроль за своєчасністю надходження розрахунків амортизаційних відрахувань і планів заходів щодо використання амортизаційних відрахувань та звітів про їх виконання (розглянуто та винесено на розгляд Сєвєродонецької міської ради 4 розрахунки амортизаційних відрахувань, 4 плани заходів щодо використання амортизаційних відрахувань, 4 звіти про виконання означених планів заходів);

- протягом 2019 року Концесіонером за рахунок амортизаційних відрахувань здійснено поліпшень об’єкта концесії на суму  819,7 тис. грн.;

- здійснювався контроль за страхуванням ТОВ «ТАУН СЕРВІС» на користь Сєвєродонецької міської ради майна об’єкту концесії, переданого у концесійне користування;

  • здійснювався контроль за збереженням майна об’єкту концесії (підготовлено 4 накази на списання концесійного майна, здійснено супровід процесу списання концесійного майна, контроль за надходженням коштів від списання майна та перевірка звітів про списання). В результаті списання демонтованого майна до місцевого бюджету Концесіонером перераховано 3,5 тис. грн.;
  • щоквартально здійснювався контроль за своєчасністю надходження звітів про виконання умов концесійного договору та їх перевірка;
  • надавалась інформація щодо здійснення державно-приватного партнерства до структурних підрозділів Луганської  обласної військово-цивільної адміністрації - Луганської обласної державної адміністрації.

     У зв’язку з прийняттям Сєвєродонецькою міською радою рішення від 19.08.2019 року № 4037 «Щодо надання згоди на розірвання Концесійного договору   № 1 від 02.07.2009 р. на об’єкт комунальної власності територіальної громади м. Сєвєродонецька Луганської обл. – цілісний майновий комплекс КП «Сєвєродонецькводоканал» та повернення майна з концесійного користування», за участі представників Фонду комунального майна Сєвєродонецької міської ради була проведена інвентаризація майна об’єкту концесії  - цілісного майнового комплексу КП «Сєвєродонецькводоканал».

Крім того, були підготовлені та надані до відділу з юридичних та правових питань Сєвєродонецької міської ради необхідні розрахунки та документи для звернення Сєвєродонецькою міською радою до суду з позовом про стягнення концесійних платежівза 1 та 2 квартали 2019 року та пені за несвоєчасне внесення концесійних платежів.

На виконання розпорядження міського голови від 12.04.2019 року № 162 зі змінамиу 2019 році здійснено підготовку та організацію 7 засідань балансової комісії з аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, на яких була розглянута діяльність 30 комунальних підприємств, установ та організацій територіальної громади м. Сєвєродонецька.

За результатами проведення засідань балансової комісіїскладено 7 протоколів балансової комісії та підготовлений проєкт рішення виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради «Про результати роботи балансової комісії з аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств, установ та організацій територіальної громади м. Сєвєродонецька за 2018 рік», в якому узагальнені показники діяльності комунальних підприємств, установ та організацій територіальної громади м. Сєвєродонецька та затверджені пропозиції балансової комісії щодо удосконалення роботи комунальних підприємств, установ та організацій територіальної громади м. Сєвєродонецька.

За результатами узагальнення інформації про виконання пропозицій балансової комісії, наданої комунальними підприємствами, установами та організаціями територіальної громади м. Сєвєродонецька, був підготовлений проєкт рішення виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради «Про виконання рішення виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради від 21.06.2019 року № 735 «Про результати роботи балансової комісії з аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств, установ та організацій територіальної громади м. Сєвєродонецька за 2018 рік».

Фондом комунального майна контролюється надходження фінансової звітності комунальних підприємств, установ та організацій Сєвєродонецької міської ради відповідно до Порядку подання фінансової звітності підприємств, установ та організацій комунальної власності територіальної громади м. Сєвєродонецька, яка оприлюднюється на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних. Щоквартально здійснювався узагальнений аналіз діяльності комунальних підприємств, установ та організацій територіальної громади м. Сєвєродонецька та надавався керівництву Сєвєродонецької міської ради для прийняття рішення.

За 2019 рік до Фонду комунального майна Сєвєродонецької міської ради надійшло та було опрацьовано:

859 контрольних карток загального відділу Сєвєродонецької міської ради (з них 7 запитів на інформацію);

47 вхідний документів, що надійшли з приймальні зі звернення громадян (з них 13 запитів на інформацію);

914 вхідних документів Фонду комунального майна Сєвєродонецької міської ради (з них 2 запити на інформацію).

Зареєстровано 838 вихідних листів Фонду комунального майна Сєвєродонецької міської ради.

За результатами діяльності Фонду комунального майна Сєвєродонецької міської ради протягом 2019 року сума грошових надходжень до міського бюджету склала 3179,75 тис. грн., до державного бюджету – 404,5 тис. грн., разом – 3584,25 тис. грн., в т.ч.:

- від оренди – 1867,7 тис. грн., в тому числі ПДВ – 304,4 тис. грн.;

- від відчуження комунального майна – 606,4 тис. грн., в тому числі ПДВ – 100,1 тис. грн.;

- від концесії – до міського бюджету 1110,15 тис. грн.

 

 

Заступник міського голови,

начальник Фонду комунального майна

Сєвєродонецької міської ради                                                      Олександр ОЛЬШАНСЬКИЙ