Ви тут:

ВПО з Луганщини: У рідному Сєвєродонецьку Наталія працювала логістом, а на Вінничині зайнялася фермерством

09-01-2024
Категорія: 

]]>UNHCR: «Я ніколи не думала, що стану фермером», - розповідає 39-річна Наталія, стоячи біля свого нового будинку у селі Сапіжанка на Вінниччині. Попри все, через що вона пройшла, в її очах надія.]]>

Наталія працювала логістом у рідному Сєвєродонецьку Луганської області, але була вимушена залишити свою домівку разом з сім’єю у 2022 році через повномасштабне російське військове вторгнення в Україну.

Наталія, її чоловік з двома дітьми, батьки та дідусь з бабусею похилого віку знайшли безпеку у цьому селі. Упродовж трьох місяців вони жили у дитсадочку, який місцева влада переформувала у житло для ВПО.

Наталія відразу почала брати участь у волонтерських заходах, щоб підтримати свою сім’ю та людей, які також були змушені залишити свої домівки через вторгнення росії.

Декілька місяців потому у розмові з працівниками з міжнародної неурядової організації Medair вона знайшла нові ідеї та перспективи для своєї сім’ї. Через їх програму, яка допомагає ВПО, Наталія та її сім’я знайшли незаселений будинок у сільській місцевості на околицях Вінниці. Вони працювали над тим, щоб зробити його придатним для життя.

Наталя доглядає за курником. OCHA/Аніта Рудик

За фінансуванням Агентства ООН у справах біженців в Medair надали ліжка, акумулятор для подачі електроенергії, полагодили систему водопостачання, забезпечили опаленням та інтернетом, що дозволило членам сім’ї працювати та навчатися дистанційно. Інші гуманітарні організації, зокрема Моя Луганщина, Caritas, Міжнародна організація з міграції та Право на захист, також підтримали чотири покоління цієї сім’ї та надали правову допомогу, ліки, продовольчі товари та кухонне приладдя.

«Я ніколи не мала курочок, це цінний досвід для мене», – каже Наталія з посмішкою, показуючи зібрані яйця. Вона пояснює, що є плани обробляти землю та коли-небудь використати нові навички ведення сільського господарства у створенні бізнесу. Medair планує організувати тренінг щодо фермерської діяльності та розведення худоби, який підтримуватиме бізнес-цілі Наталії у 2024 році.

3

Гуманітарії надали Наталії та її родині мотокультиватор, щоб допомогти їм обробляти землю та зберігати достатньо їжі, щоб прогодувати себе в наступному році. OCHA/Аніта Рудик

4

Завдяки підтримці гуманітаріїв Наталія та її родина насолоджуються теплом та затишком нової оселі. OCHA/Аніта Рудик

Наталія вдячна за підтримку, яку вона отримала: «Я б не могла цього зробити сама»

У 2023 році гуманітарні працівники підтримали понад 3,8 мільйону людей, які залишили свої домівки через війну в Україні. Вони допомогли більш ніж 100 000 осіб у Вінницькій області, які знайшли у ній прихисток.

 

За інформацією: UNHCR - ]]>https://www.unhcr.org/ua/66685-ukraine-family-makes-a-fresh-start-with-a...]]>





Рейтинг: 
Средняя: 5 (2 оценок)