Ви тут:

Увага, ботулізм!

26-08-2016
Категорія: 

Управління Держпродспоживслужби в м. Сєвєродонецьку повідомляє про загострення епідситуації щодо захворюваності на ботулізм в Україні. За інформацією територіальних органів Держпродспоживслужби протягом поточного тижня зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм. Останній випадок захворювання ймовірно пов’язаний із вживанням ляща копченого, якого було придбано в супермаркеті смт Високий.

Причина такої сумної статистики – недостатньо сумлінне ставлення до свого здоров’я самих споживачів. Фахівці Управління Держпродспоживслужби в м. Сєвєродонецьку роблять все необхідне для того, щоб гарантувати якість продуктів харчування, що реалізуються на легальних ринках. Всі без винятку товари там проходять ветеринарно-санітарний контроль та їх якість не підлягає сумніву. Сєвєродончани, яким небайдуже власне здоров’я та здоров’я їхніх дітей, повинні прийняти за правило купувати продукти тільки в магазинах або в спеціально відведених для торгівлі місцях.

Особливу небезпеку становлять продукти, реалізовані в місцях несанкціонованої торгівлі, вони можуть бути дуже небезпечними для здоров’я.

Щоб уникнути отруєнь у літній період, лікарі радять:

  • відмовитися від звички приготування їжі про запас;
  • блюда з м’ясних, молочних продуктів, риби піддавати термічній обробці не менше 10 хвилин;
  • пташині яйця не вживати сирими, а класти в холодну воду і варити: курячі – 10, качині – 13, гусячі – 14 хвилин від початку кипіння;
  • всі овочі, фрукти, баштанні культури, ягоди, зелень перед вживанням добре мити;
  • не тримати їжу і продукти під прямими сонячними променями;
  • не забувати, що термін придатності більшості продуктів розрахований на нормальні умови зберігання, а не на аномально високу температуру повітря;
  • не купувати їжу в місцях, не обладнаних холодильниками;
  • м’ясо та фарш зберігати в холодильнику і вживати, тільки якщо вони мають рожевий, а не червоний колір і відповідний свіжий запах м’яса;
  • риба повинна також зберігатися в холодильнику і бути не липкою на дотик, якщо і має слиз, то вона має бути прозорою, а не каламутною, зябра повинні бути рожевими, а не червоними;
  • купувати продукти, які швидко псуються, краще в останню чергу, щоб менше часу перебувати з ними на спеці (години, проведені у походах по магазинах або ринках можуть зіпсувати продукти ще до приходу додому).

Якщо виникла підозра отруєння, закликаємо не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікаря. Тільки фахівець може поставити правильний діагноз і зберегти здоров’я, а можливо, навіть врятувати життя ваше і ваших дітей.

Управління Держпродспоживслужби в м. Сєвєродонецьку

Рейтинг: 
Голосов пока нет
394
0