Ви тут:

Соціальні послуги та підтримка: спроможність замість залежності

18-01-2024
Категорія: 

Мета державної влади – сформувати справедливу й ефективну систему, в якій допомогу отримують ті, хто справді її потребує. Водночас допомоги мають стимулювати громадян повертатися до роботи/виховувати дітей у сімʼях/здобувати нові навички. 

В 2023 році у сфері соціальних послуг державою реалізовано ряд змін і новацій:

  • втричі було збільшено розмір відшкодування за послугу «Муніципальна няня» – з 2100 до 6500 грн. Загалом компенсації було призначено для майже 3 тис. дітей;
  • ]]>Пакунок малюка]]> було профінансовано на 100%, майже 39 тис. пакунків видано в натуральній формі, понад 781 млн грн – виплачено компенсації для 152,8 тис. родин;
  • реалізовано пілотний проект із запровадження послуги ]]>Асистент родини]]>, наразі її надають більше 100 надавачів з 23 регіонів. У межах послуги соціальні працівники допомагають батькам відновити свою здатність дбати про дітей, надають допомогу в пошуку роботи, психологічну підтримку тощо;
  • послуга соціальний супровід військовослужбовців та їхніх родин вже надається на базі 5 батальйонів;
  • послуга ]]>соціального відновлення військових та їхніх родин]]> пілотується у 5 областях;
  • нова послуга ]]>з формування життєстійкості]]> – до участі відібрані 34 територіальні громади;
  • у 2023 році спеціалізовані служби підтримки надали допомогу 90 тис. осіб (вдвічі більше, ніж у 2022 р.).

У системі соціальних виплат забезпечується 39 видів соціальних допомог.

Протягом минулого року:

  • створено новий механізм виплати ]]>грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю]]> працівників критичної інфраструктури, державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування внаслідок війни з рф;
  • забезпечено виплату допомоги на проживання для ВПО для 2,5 млн громадян;
  • підвищено адресність допомог на проживання для ВПО;
  • забезпечено ]]>нову кризову виплату]]> – одноразову допомогу постраждалим внаслідок підриву Каховської ГЕС. Допомогу отримали більше 23 тис. осіб на загальну суму 116,7 млн гривень;
  • запроваджено і проведено ]]>виплату до Дня незалежності]]> ветеранам війни та членам сім’ї загиблого ветерана, загалом охоплено понад 950 тис. людей.

Також, у 2023 р. вперше було ]]>проіндексовано найнижчі пенсії]]>. Крім того, було створено можливість сплачувати добровільні внески на пенсійне страхування, зокрема, – в електронному форматі. За березень 2023 - січень 2024 р. українці сплатили 16 млн грн добровільних внесків.

Розроблено дизайн реформи солідарної пенсійної системи і відповідний законопроект. Він передбачає запровадження бальної пенсійної системи та чіткі й однакові для всіх правила нарахування пенсій.

З метою включення людей з інвалідністю в соціальне життя та сприянні їх економічній протягом минулого року було суттєво ]]>спрощено процес отримання засобів реабілітації]]> – зменшено кількість необхідних документів, до процесу реабілітації долучено соціальних працівників та протезистів-ортезистів, покращено роботу ]]>Централізованого банку даних]]> з проблем інвалідності. За минулий рік більше 15 тисяч українців були забезпечені засобами реабілітації на 3 млрд грн. Важливо, що військові та ветерани в Україні можуть протезуватися дороговартісними, у т.ч. біонічними, протезами за ]]>державний кошт]]>.

Запроваджено новий підхід до оздоровлення дітей, що потребують особливої соціальної уваги і підтримки. Сервіс ]]>єОздоровлення]]> за принципом “гроші ходять за дитиною” дозволяє батькам обирати заклад, де буде відпочивати дитина, та отримати кошти на цю послугу – 14 тис. грн на дитину.

Для ефективного забезпечення інтересів дітей в країні сформовано сучасну екосистему з Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Державної служби у справах дітей, Національного офісу дітей та молоді при Мінсоцполітики ]]>«ДійМо»]]>.

Була створена і працює Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС). Завдяки ЄІССС – люди отримали можливість звертатись за підтримкою в будь-якій точці України, онлайн або особисто.

До ЄІССС вже включені 6 допомог: при усиновленні дитини; на дітей, хворих на тяжкі захворювання, яким не встановлено інвалідність; особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; на дітей одиноким матерям; на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; малозабезпеченим сім’ям. Також вже готується до впровадження функціонал ще 10 допомог.

На порталі Дія реалізовано можливість отримання 4 соцдопомог: при усиновленні; на дітей із тяжкими захворюваннями; особам з інвалідністю з дитинства; на дітей одиноким матерям. Цією можливістю скористались понад 600 тис. людей.

Вперше в історії незалежної України соціальні послуги цифровізуються. Створено реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг, розпочато розвиток електронної системи кейс-менеджменту.

Завдяки цифровізації, в країні було створено прозорий механізм ввезення та обліку гуманітарної допомоги: впроваджено ]]>автоматизовану систему реєстрації]]> гумдопомоги good.gov.ua. Ввезення та облік гуманітарної допомоги стає прозорим та зручним, «цифра» спрощує, полегшує та вбиває бюрократію й корупцію. З моменту запуску системи кількість отримувачів збільшилась майже втричі – до 6 тис. отримувачів.

Для об’єднання зусиль держави та міжнародних партнерів у синхронізації виплат та соціальної підтримки започатковано ініціативу - PeReHID. До складу входять представники інших центральних органів виконавчої влади, Офісу Президента України, донорів (Британія, ЄС, USAID, Швейцарія), агенцій ООН (ЮНІСЕФ, УВКБ ООН, ВПП, МОМ), міжнародних фінансових організацій (Світового банку), недержавних організацій.

У рамках цієї ініціативи запроваджено три спільні виплати, які фінансуються з міжнародних бюджетів:

  • Спільно з ]]>Всесвітньою продовольчою програмою ООН]]> підвищені виплати 320 тис. пенсіонерів в зоні бойових дій на загальну суму 719 млн грн.
  • Спільно з ЮНІСЕФ надано ]]>виплати на підготовку до зими]]> для 5 тисяч малозабезпечених багатодітних сімей і сімей з дітьми з інвалідністю, які проживають в окремих районах Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей.
  • Спільно з УВКБ ООН підвищено субсидії для 337 тис. домогосподарств на ]]>придбання дров та вугілля]]> в опалювальному сезоні 2023-2024 років на 10 тис. гривень – до 16 тис. гривень.

Детальніше з роботою влади у сфері соціальної політики за 2023 рік можна ознайомитись за посиланням ]]>http://surl.li/pkpgs]]>

 

За інформацією: ]]>Міністерство соціальної політики України]]> - ]]>https://www.msp.gov.ua/news/23450.html]]>

 

 





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)